Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod ogrodzenie

Recommended Posts

Witam,

Muszę wykonać fundament pod ogrodzenie. Wymiary 40*0,8*0,3 (w tym fundament pod budynek gospodarczy). Na dno dam podsypkę z kamieni polnych (mam ich bardzo dużo frakcji 1-5cm), później zbrojenie. Czy mogę wrzucić bloczki żwiro-betonowe popielne, aby zaoszczędzić betonu?, mogę je kupić bardzo tanio.

Zbrojenie.bedzie, chodzi mi.o przestrzen nad zbrojeniem

To gdzie będzie to zbrojenie??? Wrzucone na dno wykopu czy jak? Zbrojenie takiego fundamentu pod ogrodzenie to "klatka" z prętów stalowych o wielkości 2-3 cm mniejszej od wymiaru bloku fundamentowego :) A z bloczków możesz sobie podmurować część nadziemną, która będzie podsypana ziemią, tylko nie wiem czy te bloczki do tego się nadają... Oczywiście można i robi się dowolnie ale potem pisze się posty "pękł mi fundament co robić", albo "płot mi się przewraca, ratujcie" ;P

Witam,

Muszę wykonać fundament pod ogrodzenie. Wymiary 40*0,8*0,3 (w tym fundament pod budynek gospodarczy). Na dno dam podsypkę z kamieni polnych (mam ich bardzo dużo frakcji 1-5cm), później zbrojenie. Czy mogę wrzucić bloczki żwiro-betonowe popielne, aby zaoszczędzić betonu?, mogę je kupić bardzo tanio.

Witam,

pamiętaj, że do betonowania fundamentów pod ogrodzenie stosuje się beton B-20. Wszelkie podsypki nie są stosowane w standardach, są one inwencją wykonawcy. :)

Pozdrawiam

Krzysztof Krysiński