Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod bramę

Recommended Posts

Witam... na mojej działce byłe brama wjazdowa z pękniętym w połowie fundamentem. Postanowiłem że stary fundament pozostanie w ziemi a zaraz obok niego wyleję nowy. Pytanie które mnie dręczy to czy zrobić dylatację między starym a nowym fundamentem? Myślałem nad płytami styropianowymi 10mm szczelnie ułożonymi w 2 warstwach. Nowy fundament będzie o 15cm szerszy niż stary i dodatkowo zbrojony kilkoma prętami żebrowanymi. Co poradzicie?

też myślałem nad styropianem ale mam w domu sporo ocynkowanych blach z niskim trapezem i zastanawiam się czy tego nie wsadzić jako "ścianę" między nowym a starym. Myślę, że wtedy każdy powinien pracować osobno.

Ale po co tak kombinować? Jak już stary ma zostać (Nie wiem po co, jeszcze się to zemści), to dylatacja z czegoś w pełni elastycznego, a nowy zrobiony tak alby dla odmiany nie pękł... Kilka prętów to może być ciut za mało jak na fundament pod bramę...

a więc tak... zastanawiacie się dlaczego fundament ma być zbrojony- odpowiedź jest taka że jestem spawaczem zawodowym, spawam w pracy hale stalowe a w domu robię drobne fuchy. żelastwa na placu mam tyle że po zatopieniu w fundamencie w ogóle nie widać że coś ubyło. Też nieraz słyszałem, że do fundamentu pod bramę nie trzeba dawać zbrojenia ale dlaczego by go nie wzmocnić skoro nic mnie to nie kosztuje. Jak za 5 lat uznam sobie zrobić inną np. kutą bramę to nie będę się martwił o fundament.

Właściwie to można zakończyć temat bo od 4 dni fundament jest zalany. Dylatacja z płyt styropianowych 1cm ułożonych na przemian w 2 warstwach.