Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas mały wiatrołap pełniący tylko tę funkcję. Z niego wejście w bok do garderoby i tam wszystko co potrzebne do ubioru lub rozbioru. :D

A i usiąść jest gdzie.

Wiatrołap chcieliśmy, coby był w pełni przechodni. Drzwi zewnętrzne będą z doświetlami po obu stronach i takie same z wiatrołapu "na pokoje".

Pozdrawiam

Podobnie jak u przedmowcow (przedpiscow :D ) W wiatrolapie wieszaczek na kilka kurtek bedacych w bierzacym urzyciu, odkryte polki na buty (z ociekaczem), nad wieszakiem polka na czapki i szaliki, jakis schowek na akcesoria do czyszczenia butow, kosz na parasole i duuuuurze lustro. Wiatrolap mam niestety malutki i szczerze mowiac to jest moj bol glowy jesli chodzi o ten dom. Ale nie chce miec przebieralni w holu, wiec jakos musze sie z tym pogodzic.

U nas wieszak i szafka na buty - to wystarcza w codziennym wykorzystaniu. Dodatkowo, ponieważ stosunek powierzchni wiatrołapu do całego domu jest dość duży (jak na tego typu pomieszczenie) mamy tu szafkę, w której trzymamy różne rzeczy: od dyżurnych szmat i ubrań po zapasowe żarówki i soki dla dzieciaków na najbliższy tydzień :D .

Wchodzac do wiatrołapu, po prawej stronie będą wieszaki na ubrania gosci

i komoda z szufladami na drobne rzeczy.

Po lewej stronie schowane za przesuwnymi drzwiami wieszaki na ubrania domowników i półki na buty.

Mnie też się marzy taka pomocna przy ubieraniu butów niby-ławeczka. Chcę ją wymyśleć tak, by nie wprowadzała wizualnego (i nie tylko) bałaganu. Myślę o jakimś elemencie wysuwanym z wnęki, który po wsunięciu udawał będzie zabudowę.

Po lekkim skorygowaniu projektu (zmniejszenie otworu na drzwi od strony wewnętrznej z 180 na 140 udało mi się wygospodarować całkiem sporą wnękę na szafę (60x270) a na przeciwko dwie wnęki głębokie na ok 40 cm - 100 i 80 cm ( bo po środku jest komin). W jednej będzie szafka z butami a w drugiej wieszak "dla gości" (może z ociekaczem na parasole?)

Wiatrołap mam całkiem spory. Prawie 20m2 a w nim szafa ubraniowa, wieszak, lustro, szafka na obuwie, kosz na parasole. W jednym z rogów fotelik dla chcących założyć lub zdjąć obuwie na siedząco. A przede wszystkim (moim zdaniem przynajmniej) wiatrołap powinien oprócz funkcji osłonowo-termicznych pełnić także i funkcje reprezentacyjne. Jest to pierwsze pomieszczenie do którego zapraszasz swojego gościa i w tym pomieszczeniu powinno nastąpić godne powitanie bez opierania się ramionami o ściany .....

Pozdrawiam

U mnie wiatrołap jest malutki 160x210. Jest to jedyna wada tego projektu. Wchodząc po prawej stronie we wnęce będzie szafa z drzwiami lustrzanymi rozsuwanymi. Po lewej jest kaloryfer mniej więcej na środku i nad nim planuje dać na szerokość całej sciany półkę na drobiazgi typu klucze, rękawiczki itp.Wiatrołap będzie wytapetowany jakąś "wsołą" tapetą , żeby pierwsze wrażenie po wejściu było pozytywne. Ze zgrozą myślę jak przyjdzie do nas 4 osobowa rodzina to początek jej będzie w holu, a koniec jeszcze na zewnątrz. A jeszcze do tego drzwi z przedsionka do holu. Ach ... nie popisał się Pan architekt, wystarczyło 2 m2 więcej i byłoby o. k.

Pozdrwaiam Paty.

Mój wiatrołap bedzie miał ponad 5m2. Chcę żeby w nim stał niewielki stolik i wygodne krzesło z oparciami. Żadnych szaf. Do wiatrołapu przylagać będzie niewielka garderoba z wieszakami ma ubrania wierzchnie i miejscem na buty.

Tak to sobie zaprojektowałam, gdyż nie lubię jak pierwsze, co rzuca się w oczy po wejściu do domu to wiszące ubrania i ustawione na baczność buty.

U mnie wieszak - nie szafa, na którym będą wisiały okrecia używane na co dzień - uważam, że nie ma sensu wyciągać i odwieszać kurtkę czy płaszcz do szafy jeśli używane są codziennie. Na pozostałe rzeczy żadziej używane mam dużą wnekową szafę z lustrem w przedpokoju, a na te poza sesonem strych. Więc w wiatrołapie będzie wieszak w półką na czapki, szaliki itp., będzie stojak na parasole i szafka na buty, służąca również jako ławeczka do zmiany obuwia, z szufladką na przybory do pastowania i łyżkę do butów.

• 5 years później...
  • 2 weeks później...

U mnie wiatrołap 2,5x2,4. Po prawej mam szafę typu Komandor, po lewej komodę i wieszak na kółkach (można regulować jego długość).

Uważam, że taki wieszak jest dobrym rozwiązaniem, bo ubrania wiszą jedno za drugim, dzięki czemu się nie gniotą.

Szafa ma lustrzane przesuwane drzwi, więc pomieszczenie wydaje się dużo większe niż jest w rzeczywistości.

Pozdrowionka

Aleksandra