Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja "wcisnęłam" sporą szafę do małego wiatrołapu i odczucia estetyczne mam mieszane... Mam samych chłopaków i lubię mieć miejsce, gdzie mogą powrzucać swoje rzeczy, a w tej szafie jest część zamknięta z wieszakami i pólkami oraz część otwarta, gdzie wieszamy wierzchnie ubrania. Jest też siedzisko dla tych co buty zakładają wyłącznie na siedząco (ale mnie to nie dotyczy :wink:.) i miejsce na buty. Ogólnie wyszło nieźle, a będzie jeszcze lepiej, gdy wytapetujemy wiatrołap...

Podsumowując: planując to pomieszczenie kierowałam się jego praktycznością.

aka

U nas wiatrołap ma 4,48 m2. Też kierowaliśmy się przede wszystkim praktycznością. Na ścianie 2,84 mamy wielką szafę i siedzisko pod którym są półki na buty. W szafie jest duuużo miejsca. Nad siedziskiem są też wieszaki na podręczne kurtki. Na drzwiach szafy (na jednej jej części) jest lustro. Dla mojej pięcioosobowej rodziny to optymalna wersja. Wszystko jest pochowane. Wygoda i praktyczność przede wszystkim.

Ja będę mieć dużą szafę z przesuwanymi drzwiami na okrycia wierzchnie, buty, czapki itp. po prawej stronie. Po lewej lustro, stołeczek (może rattanowy) i stojak na parasole. Wiatrołap ma 2,60 x 2 m. Drzwi "na pokoje" na wprost wejścia.

Układ tego pomieszczenia mam taki sam, dodam tylko, że drzwi na wprost wejścia mam o szerokości 1,5 m podwójne, z szybkami prawie po całości, co powoduje, że małe pomieszczenie optycznie staje się większe. Tapetę mam na jednej ścianie - tej z lustrem.

• 5 months później...

Podciągnę wątek, bo nie wiem jakie okno dać w wiatrołapie, żeby było jasno i żeby się jeszcze jakiś wieszak zmieścił :roll:

Pomieszczenie ma wymiary 170x283, po lewej stronie od wejścia są drzwi suwane do garderoby o podobnych wymiarach, na przeciwległej ścianie jest zaprojektowane okno o wymiarach 60x180 (poziome), na wysokości 150 cm od podłogi. Projektant chciał powtórzyć w ten sposób okno kuchenne na elewacji, ale myślę, że nie jest to dobry pomysł - sądzę, ze nie potrzeba takiego dużego okna. Tym bardziej, że okno kuchenne jest na innej wysokości. Obok na elewacji będą dwa okna pionowe 60x120 na wys 90 cm od podłogi (z hallu i łazienki).

Może zrobić takie samo, z boku ściany - byłoby sporo miejsca na wieszak, stoliczek z siedziskiem czy coś... Będzie w miarę jasno? :-?