Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacyjność akustyczna a dźwiękochłonność (SILKA,YTONG,POROTHERM)

Recommended Posts

Witam

Jak wiadomo, jeśli chodzi to izolacyjność akustyczną to SILKA > POROTHERM > YTONG. Łatwo to sprawdzić i nie ma w ogóle o czym mówić.

Jednak jak się to ma do dźwiękochłonności?

Izolacyjność akustyczna jest to zdolność materiału do ograniczenia przechodzenia dźwięków zapewniając nam ochronę przed hałasem.

Dźwiękochłonność to zdolność do rozpraszania dźwięków i ograniczania ich odbicia od powierzchni.

Który z wyżej wymienionych materiałów będzie najbardziej dźwiękochłonny? Który pochłania dźwięki najlepiej?

Z którego zbudować budynek, w którym będą pracowały głośne maszyny tzn. w którym najwolniej oszaleję? :)

Czy ocieplenie styropianem (od zewnątrz oczywiście) może spotęgować wrażenie pogłosu? Spotkałem się z taką opinią na tym forum. Ja wiem, że moje pytanie może być absurdalne, proszę jednak pamiętać, że pytam o budynek przemysłowy a nie mieszkalny.

pozdrawiam

W każdym prędzej czy później oszalejesz :) Ja mogę polecić zestaw pustak ceramiczny + pełna cegła klinkierowa. Pracuję w budynku z takimi ścianami, na zewnątrz na ścianie wisi potwornie huczący odbiornik klimy - według serwisantów może osiągać nawet 70db. W lecie przy zamkniętych oknach praktycznie go nie słychać. Jak się okno otworzy - słychać go tak, że nie da się skupić. Może więc i to jest rozwiązanie Twoich zmartwień :)

EDIT: szperam po sieci i okazuje się, że dźwiękochłonność nie ma większego znaczenia w budownictwie - kluczowy parametr to izolacyjność akustyczna. Przy zastosowaniu pustaków Porotherm AKU (pustak zalany w środku zaprawą) izolacja wynosi 60 db. To już bardzo dużo - jeśli źródło dźwięku będzie oddalone o kilka metrów od muru to nie sądzę, że dźwięk był słyszalny za murem...

Edytowane przez pollo_loco