themichals 30.05.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Witam Jak wiadomo, jeśli chodzi to izolacyjność akustyczną to SILKA > POROTHERM > YTONG. Łatwo to sprawdzić i nie ma w ogóle o czym mówić. Jednak jak się to ma do dźwiękochłonności? Izolacyjność akustyczna jest to zdolność materiału do ograniczenia przechodzenia dźwięków zapewniając nam ochronę przed hałasem. Dźwiękochłonność to zdolność do rozpraszania dźwięków i ograniczania ich odbicia od powierzchni. Który z wyżej wymienionych materiałów będzie najbardziej dźwiękochłonny? Który pochłania dźwięki najlepiej? Z którego zbudować budynek, w którym będą pracowały głośne maszyny tzn. w którym najwolniej oszaleję? Czy ocieplenie styropianem (od zewnątrz oczywiście) może spotęgować wrażenie pogłosu? Spotkałem się z taką opinią na tym forum. Ja wiem, że moje pytanie może być absurdalne, proszę jednak pamiętać, że pytam o budynek przemysłowy a nie mieszkalny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.05.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Im cięższy materiał - tym lepiej.Cegła pełna i kamień polny...No, jak się nie ma co się lubi - to silka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 02.06.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 (edytowane) W każdym prędzej czy później oszalejesz Ja mogę polecić zestaw pustak ceramiczny + pełna cegła klinkierowa. Pracuję w budynku z takimi ścianami, na zewnątrz na ścianie wisi potwornie huczący odbiornik klimy - według serwisantów może osiągać nawet 70db. W lecie przy zamkniętych oknach praktycznie go nie słychać. Jak się okno otworzy - słychać go tak, że nie da się skupić. Może więc i to jest rozwiązanie Twoich zmartwień EDIT: szperam po sieci i okazuje się, że dźwiękochłonność nie ma większego znaczenia w budownictwie - kluczowy parametr to izolacyjność akustyczna. Przy zastosowaniu pustaków Porotherm AKU (pustak zalany w środku zaprawą) izolacja wynosi 60 db. To już bardzo dużo - jeśli źródło dźwięku będzie oddalone o kilka metrów od muru to nie sądzę, że dźwięk był słyszalny za murem... Edytowane 2 Czerwca 2014 przez pollo_loco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts