Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze,

Projektujemy swój wymarzony domek. Z różnych przyczyn z wymarzonej stodółki zrobił się dom z płaskim dachem. Generalnie się nam podoba, słyszymy jednak ciągle głosy, że to nierozsądne. No bo płaski dach, to zaraz zacznie przeciekać (zakładam, że dobre wykonanie temu zapobieży). No i trzeba odśnieżyć. A w spustach najlepiej położyć kable grzewcze, a ich użytkowanie przecież kosztuje (swoją drogą - ile przez sezon grzewczy?).

A ja chcę dom możliwie bezobsługowy. Jeżeli skośnego dachu nie muszę odśnieżać, a płaski muszę, to wolę skośny. Jeżeli kable mają mi się zepsuć, to wolę ich nie mieć.

Architekt twierdzi, że dach będzie tak skonstruowany, że nie będę musiał martwić się o ciężar śniegu. Ciekawe...

Czy są tu tacy, którzy mają płaski dach, zapomnieli o jego istnieniu, a mimo wszystko ich dom dalej stoi?

Pozdrawiam

f

Mam sąsiadów z płaskim dachem.

Nie przypominam sobie by po nim ganiali z łopatą.

Mieszkam w 2 strefie.

Nie wiem czy w 3,4 czy 5 jest tak samo.

Zależy to pewnie od konstrukcji samego dachu.

Nie odśnieżam, i nie przecieka.

A gdybym dla Ciebie za krótko mieszkał, to moi klienci też nie odśnieżają i woda im się nie leje :)

Ale nikt na Śnieżce nie mieszka, tam trzeba by było odśnieżać!

Dach żelbetowy , ocieplenie w środku lub od spodu , porządna papa termo i fachowe staranne wykonanie obróbek i krycia. Zapominasz o dachu na długie lata bez kabli i odśnieżania. Jan.
Odśnieżanie to fobia po tragedii w Katowicach. Tylko, że tam nie był winny śnieg a fatalny projekt. Plaskich dachów na prywatnych domach się nie odśnieża bo potem zaczną przeciekać. Pozdrawiam.
Płaski stropodach, uszczelniany papą, nie wiem jaka to strefa - dom pod Opolem. Nie cieknie i śniegu nie trzeba odgarniać.