Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia roślinna - ktoś uzytkuje na forum?

Kasia242

Recommended Posts

Poproś w PSP Narew. Dostałem pełny projekt, nie tylko ten rysunek, ale kompletny projekt opisowy z wariantami wykonania, informacją o zakładanym poziomie oczyszczania, wzorem zgłoszenia itp.

Certyfikat nie jest potrzebny, co najwyżej pokazuje deklarowany poziom oczyszczeń w przypadku zwykłych oczyszczalni, tutaj tą samą rolę spełnia projekt.

Nie patrz na to co pisze starostwo w swoim wzorze zgłoszenia. Nie ma odgórnie określonego wzoru zgłoszenia.

Niestety moje zgłoszenie wróciło, bo nie miałem pozwolenia wodno-prawnego. Podobno Wody Polskie się burzyły o to że Starostwo nie wymaga.

Najpierw dodam uzupełnienie że jeziorko ma być kompletnie szczelne, a jak nie przejdzie to będę kombinował pozwolenie wodno-prawne.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogromnie dziękuję, trochę mi to wyjaśniło. Co to problemu poruszanego z jeziorkiem: nie wiem co mają wody polskie do tego nawet jak jeziorko miałoby być nieszczelne, przecież na Twoim terenie, chyba że się coś w prawie zmieniło

edit.

z 2020

Z tego co wyczytałem to:

Zwykłe korzystanie z wód obejmuje:

1) pobór wód podziemnych lub wód powierzchniowych w ilości średniorocznie nieprzekraczającej 5 m3 na dobę;

2) wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi w ilości nieprzekraczającej łącznie 5 m3 na dobę

do tego nie trzeba zezwolenia ale:

wyłączone z tej zasady są urządzenia wodne a do nich zaliczane sa POŚ, więc niby trzeba pozwolenie, :(

Edytowane przez kopa60

To, że poletko jest wyniesione ponad poziom terenu wynika z konieczności zabezpieczenia go przed przeciążeniem hydraulicznym wód opadowych oraz roztopowych z okolicznego terenu (np. tego o wyższej rzędnej terenu). Ponadto przepompownia pełni funkcję dawkownika, co ma korzystny wpływ szczególnie zimą. Nawet przy sporym spadku terenu umożliwiającym wyniesienie kopca ponad teren bez przepompowni ciężko będzie zrobić dopływ w taki sposób, aby nie powstał syfon przed kopcem (taki syfon ma bardzo wysokie prawdopodobieństwo zamarznięcia zimą).

Na jedną osobę przyjmuje się min 5 m2 powierzchni kopca, ale tej roboczej, czyli np. w połowie wysokości warstw.

5m2 na osobę to bezwgledne minimum. W tym przypadku jest jak z drenażem - nie ma co oszczędzać i 7-8m2 na osobę będzie optymalnie szczególnie zimą, gdy rośliny praktycznie nie biora udziału w oczyszczaniu.

• 1 month później...

A ja mam takie pytanko bo też będę szedł w tym kierunku. Kupie najprawdopodobniej dwukomorowe szambo już z drenami i kompletnym zestawem pod drenażówke na jakieś 3 kubiki. (jakieś 3 tys zł. zestaw). Uzupełnię ten system o całą resztę z roślinkami.

I teraz się tak zastanawiam, bo na górę proponuje się korę. A że domek będzie blisko lasu i to mojego to się zastanawiam czy mógłbym zastąpić ją ściółką leśną.

Czy to nie zaburzy / zakwasi pracy trzciny i reszty? Może by ściółkę z liściastych dać zamiast z iglaków? Co myślicie?

No i drugie pytanko bo mam glinę. Czy faktycznie mogę oszczędzić na folii? Wygląda ona na bardzo słabo przepuszczalną bo w dołkach po geologii do dziś stoi woda...

A ja mam takie pytanko bo też będę szedł w tym kierunku. Kupie najprawdopodobniej dwukomorowe szambo już z drenami i kompletnym zestawem pod drenażówke na jakieś 3 kubiki. (jakieś 3 tys zł. zestaw). Uzupełnię ten system o całą resztę z roślinkami.

I teraz się tak zastanawiam, bo na górę proponuje się korę. A że domek będzie blisko lasu i to mojego to się zastanawiam czy mógłbym zastąpić ją ściółką leśną.

Czy to nie zaburzy / zakwasi pracy trzciny i reszty? Może by ściółkę z liściastych dać zamiast z iglaków? Co myślicie?

No i drugie pytanko bo mam glinę. Czy faktycznie mogę oszczędzić na folii? Wygląda ona na bardzo słabo przepuszczalną bo w dołkach po geologii do dziś stoi woda...

Ściółką leśna zacznie zamulać warstwę filtrująca z piasku (materia organiczna zacznie sie kruszyć). Kora nie jest obowiązkowa, równie dobrze będzie działała warstwa z kruszywa płukanego większej frakcji np. 8-16 (rośliny nasadzasz razem z dostarczoną warstwą ziemi na korzeniach).

Zanim wymyślono tworzywa sztuczne glina służyła za izolację, wiec jeżeli masz glinę, że garnki lepić to jak najbardziej. Jednak jakiś odpływ musisz wtedy i tak zrobić.

• 1 year później...

Dzień dobry,

odkopuję temat ponieważ chcę wykonać u siebie oczyszczalnie roślinną wykorzystując/adaptując istniejący od roku szczelny zbiornik betonowy 10m3. Po złożeniu dokumentacji spotkałem się z mocnym sprzeciwem urzędniczki a nawet dwóch jeśli chodzi o możliwość adaptacji szczelnego zbiornika jako osadnik. Żądają deklaracji właściwości użytkowych i oczywiście są w głębokim szoku bo to dla nich nowość.

Sprawy nie odpuszczę i dzięki waszym postom skontaktowałem się m.in z PSP Narew w celu uzyskania dokumentacji, tak aby może przeskoczyć wymagania urzędników i ich nieznajomość tematu.

• 2 years później...