szynna 31.05.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Jestem na etapie zasypywania fundamentow i tutaj rodzi sie problem a mianowicie:Bardzo plytko mialem wode gruntowa, juz zaledwie 20cm ponizej gruntu tj. Humusu, dlatego 2 lata temu dzwiglem teren o okolo 80 cm ziemia z glina, ktora zalatwilem z kanalizacji.W tym roku zrobilem fundamenty, poki nie padalo bylo wszystko ok, jednak po deszczach woda caly czas stoi mi w fundamentach, co wypompuje na drugi dzien mam to samo nawet jesli nie pada, moze to byc spowodowane takze tym, ze sasiad 3m od mojej dzialki ma oczko tzn wykopana dziure bez zabezpieczenia jakiegokolwiek, ktore zalewa raz w miesiacu woda po brzegi.Z braku kanalizacji-zmuszony jestem na szambo nie mam co zrobic z woda gdybym robil drenaz, piaskiem tez nie zasypie bo zrobie wanne, czym moge zasypac fundwmenty aby nie miec pozniej problemow? Jeszcze kilka szczegolow:Fundamenty sa posadowione na podsypce piaskowej 10cm zaraz po sciagnjeciu humusu, pod ktorym jest glina i ił.lawa wysokosc 40cm a woda ok 20cmsciany fundamentowe 125cm ok 60 cm nad poziomem terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.05.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) Stawiasz dom na gruncie, gdzie jest glina i ił i dziwisz się, że stoi Ci woda ? Robiłeś badania gruntu przed budową ? Widział to architekt adaptujący ? Podniosłeś sobie teren używając gliny ?Zrobiłeś drenaż opaskowy ?http://www.wellmade.com.pl/jak_budowac_fundamenty.php "Dlaczego jest to tak ważne?W podłożu mogą występować grunty, które nie są w stanie przenieść nawet niewielkie obciążenia. Takimi gruntami są grunty organiczne: torfy i namuły. Grunty organiczne obciążone odkształcają się znacznie. Razem z nimi przemieszczają się fundamenty i budynki. Grunty organiczne występują na terenach, na których znajdowały się wszelkiego rodzaju zbiorniki wodne, strumyki i rzeki. Bujne łąki to często miejsca zalegania słabych gruntów.W okresie powodzi woda występuje z brzegów i zalewa sąsiadujące z korytem niżej położone części terenu. Na terenach zalewowych woda osadza drobne cząstki, które luźno ułożone stanowią słabe podłoże gruntowe. W Warszawie pobudowane na terenach zalewowych budynki często są silnie popękane.Niebezpieczeństwo występowania słabych gruntów pojawia się także na innych obszarach. W każdym terenie mogą występować grunty nasypowe. Grunty nasypowe to grunty, które zostały przez człowieka przeniesione z miejsca w którym powstały na inne miejsce. Złożone zazwyczaj bez odpowiedniego zagęszczenia nie stanowią dobrego podłoża budowlanego.Najczęściej grunty nasypowe znajdują się w różnego typu wyrobiskach i zagłębieniach terenu. Często gruntami nasypowymi zasłania się defekty, które utrudniają sprzedaż działki.Przeprowadziłem kiedyś badania na działce, na której pod warstwą luźno nasypanych gruntów nasypowych występowały grunty organiczne. Właściciel terenu zasypał niewielkie oczko wodne.Bardzo często grunty nasypowe tworzą grunty spoiste -gliny, iły. Grunty takie trudno zagęszczaja się a ponadto w kontakcie z wodą opadową łatwo uplastyczniają się. Podłoże z takich gruntów zupełnie się nie nadaje pod budowę. źródło : http://www.geotekst.pl/artykuly/geologia/fundamenty Edytowane 31 Maja 2014 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 31.05.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Rekordzista forum i reklama?? Ad rem: zrób porządną hydroizolację, zasyp fundamenty gliną żeby sobie nie zrobić basenu i powinno być ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.05.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) Reklama przepraszam czego? Nie kradnę cudzej własności intelektualnej, więc podaję źródlo.Przeczytałeś link? Domownik forum i doradza zasypanie fundamentów gliną ??? A jak ją zamierzasz zagęścić ? Jessoooo.... Szynna, nie wiem, gdzie był Twój kierownik budowy, ale chyba pora, żeby z nim porozmawiać...Poczytaj tu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga&highlight=Opadaj%C4%85ca+pod%C5%82oga Edytowane 31 Maja 2014 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 31.05.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Coś się w tej bajce nie zgadza - wysoka woda gruntowa i glina i ił pod humusem???Robiłeś badania geologiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 01.06.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Reklama przepraszam czego? Nie kradnę cudzej własności intelektualnej, więc podaję źródlo. Przeczytałeś link? Tak Domownik forum i doradza zasypanie fundamentów gliną ??? A jak ją zamierzasz zagęścić ? Jessoooo.... Otóż można zagęścić grunt spoisty i często zasypuje się nim fundamenty, chociażby przy obiektach inżynierskich. Jeśli potrzebujesz potwierdzenia z zapisów projektowych to nie ma problemu mogę podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 01.06.2014 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Kierownik budowy byl i sam robil badania geologiczne. Fundamentow nie stawialem na naniesionej ziemi, tylko pod pierwotna warstwa humusu.Mysle, ze najlepiej byloby do zasypac ziemia z glina jaka mam do dyspozycji a ostatnie 20cm humusem i posadzic zyzna trawe ahy woda nie stala, myslicie ze to dobry pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 01.06.2014 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 A kierownik gdy widzial te wode, powiedzial ze w trakciedeszczu nie warto odpompowywac bo tylko zaszkodze wedrujaca woda i odpompowac dopiero wtedy kiedybede zasypywal,najpierw chce 2 warstwy dysperbitu, 10cm styroduru i foliekubelkowa dac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.06.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Każdy robi jak uważa. Ja bym nie użyła gliny do zasypywania fundamentów, ale to nie moja budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 01.06.2014 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 A co bys zrobil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 01.06.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Kierownik budowy byl i sam robil badania geologiczne. Ooo... omnibus ten Twój kierownik. Skoro tak to jak on tłumaczy obecność gliny i iłu i wysoki poziom wód gruntowych jednocześnie? Bo rozumiem że tej gliny jest co najmniej 2-3m a nie 10cm. Jakie są wyniki tych wierceń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.06.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Co ja bym zrobiła? To co zrobiłam Badania gruntu (ale nie kierbudem - dostałeś raport z tych badań?) i dobranie odpowiednich metod. A jest ich wiele, tylko wszystkie stosuje przed zrobieniem fundamentów, nie po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts