Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przekazac gminie dzialke na poszerzenie drogi?

gale1719512441

Recommended Posts

Witam Forumowiczow,

Mam taki problem. Dostałem decyzję ustalającą warunki zabudowy na działce polegającą na budowie dwóch budynków mieszkalnych. Działka znajduje się przy drodze publicznej i w decyzji wójt zaznaczył, iż 2.5 metra z frontu działki należy przeznaczyć na poszerzenie drogi publicznej. Wystąpiłem o podział działki na którą została wydana decyzja o WZiZT i wójt podział zatwierdził - tak wiec powstały trzy działki - dwie budowlane A i B po ok 900 m2 oraz działka C o powierzchni 90m i szerokości 2.5 m znajdująca się pomiędzy działkami A i B. Teraz jestem w kropce, gdyż zgodnie z art. 98 ustawy o gospodarce nieruchomościami jeśli wnioskodawca wystąpił o podział to działki wydzielone na drogi publiczne (czy tez ich poszerzenie) przechodzą na drogi własność gminy.

Podział został zatwierdzony i dokonany w 2010 roku tak wiec jakiś czas temu a gmina nie upomniała się o te działkę. Dodam, ze w międzyczasie dostałem decyzję ustalającą opłatę adiacencką gdzie wartość działki C po podziale wogóle nie była brana pod uwagę. Przecież przepisy mówią, ze to organ wydający decyzje powinien wszcząć postępowanie i ujawnić roszczenia gminy w księdze wieczystej. Jak zadzwoniłem do gminy to pani urzędnik odpowiedzialna za zagospodarowanie przestrzenne powiedziała mi, ze u nas się tak nie robi

Co ja mogę teraz począć w tym temacie - chciałbym po pierwsze aby ta działka C została wykorzystana na poszerzenie drogi publicznej (obecnie składającej się tylko z jednej działki D) i jeśli to możliwe dostać odszkodowanie od gminy. Dodam, zanim dostałem decyzje o WZiZT na budowę dwóch domów miałem na te sama działkę decyzje o WZiZT mówiącą o budowie jednego domu. Tak wiec tan nowa decyzja jakby okroiła moja działkę o 2.5 i jest to warte kilka złotych.

Jeśli teraz gmina przejmie te działkę C (jak do tego doprowadzić?) to będę miał bardzo dziwna sytuacje - nie wiem, czy ta działka C stanie się automatycznie częścią drogi publicznej czy nie. Rada gminy w uchwale ustaliła, ze ul Pogodna jest droga publiczna i składa się z działki D. Czy potrzebna jest nowa uchwala rady? Bo jeśli tak, to będę miał dostęp do drogi publicznej przez działkę C o szerokości 2.5m bez statusu drogi publicznej i musiałbym starać się o służebność przejazdu i przechodu i oczywiście gminie za to płacić. Sytuacja trochę paranoiczna, nieprawdaż?

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wybrnąć z tej sytuacji.

Serdeczne dzieki za pomoc.

Boś wyszedł przed szereg i sam sobie zrobiłeś kuku.

"Przeznaczyć na poszerzenie" nie jest jednoznaczne z wydzieleniem.

Zmień "doradcę" - bo ten Cię oszukuje.

W Twoim interesie jest aby ta działka była nadal Twoja a nie gminy.

Występuj o PnB na dwie działki tą budowlana i tą drogową - przy czym na projekcie zagospodarowania działki, zostawiasz ten pas, zaznaczając tylko na nim zjazd.

Dziękuję bardzo za odpowiedz,

Nie miałem żadnego doradcy - tak wydzielił mi przy podziale geodeta. Czyli podział jest niezgodny z warunkami zabudowy? Czy te działkę będę mógł scalić i ponownie mieć z dwóch jedną? Nie wiem czy w tym przypadku jest potrzebna opinia wójta czy może nie. Czyli w moim przypadku gmina nie przejmie automatycznie działki na poszerzenie drogi? Jest taki problem - ziemia jest II klasy i jest dość duza oplata za wyłączenie z produkcji rolnej płacona przez 10 lat. Generalnie do 500m2 jest możliwość uniknięcia tej opłaty ale tylko na tej działce an której będzie posadowiony budynek. Ponieważ cześć działki tej malej 90m2 będzie musiała być wyłączona z produkcji rolnej (aby mieć dostęp do drogi publicznej) to będę musiał płacić te opłatę bo jest to inna działka niż ta na której będzie dom. To są już tysiące złotych i chciałbym tego uniknąć. Jeśli byłaby to cześć drogi publicznej to miałbym to z głowy. Ewentualnie można by się pokosić o scalenie tych dwóch działek (jednej dużej i jednej malej) w jedna i wówczas budynek byłby posadowiony na jednej działce i nie przekroczyłbym tych 500m2. Inna możliwością byłoby wystąpienie o unieważnienie decyzji podziałowej i zrobienie jej od nowa, czy jest to możliwe?

Czy możesz jakoś mi doradzić?

Kto Ci doradził ten podział ?

Nic nie trzeba scalać. Nic nie trzeba przekazywać.

Jeśli masz aktualne WZiZT dla działki, występujesz o wydanie PnB ale:

- albo na działkę budowlana i drogową,

- albo na tej drogowej ustalasz sobie służebność przejazdu i mediów i występujesz o PnB dla działki budowlanej.