Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja akustyczna jednego pokoju.

miczaw22

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam się nad metodą całkowitego wyciszenia jednego pomieszczenia i mam już pewien plan, ale też i wątpliwości. W internecie najpopularniejszą metodą wyciszania jest po prostu dostawienie do ściany stelaża z wełną mineralną + płyta gipsowa, ale moim zdaniem ma to pewne wady. Duży koszt, czasochłonność i możliwość przenoszenia hałasu/drgań przez stelaż, utrudniony montaż czegokolwiek na ścianie. Dlatego też zastanawiam się, nad przyklejeniem na ścianach wełny elewacyjnej (4cm), bez żadnych kołków na ścianach i na suficie (lub kołki tylko na sufit) + zatopienie siatki, zagruntowanie i nałożenie cekolu. Problem jest tylko tego typu, że ściany będą ocieplone z obu stron (z zewnątrz 8 cm styropianu). Ściany zewnętrzne są z dylatacją. I tu pierwsze pytania: czy nic złego nie stanie się ze ścianami w takim przypadku? Nie powinno być problemu z wilgocią? Dylatacja w ścianach wyrówna temperatury/wilgotność ze ścianami ocieplonymi tylko z zewnątrz? Kolejny problem, to materiał do użycia pod panele. Specjalne maty akustyczne mają grubość do 7 mm i wątpię, by dobrze spełniały swoje zadanie. Czy są jakieś rodzaje twardej wełny mineralnej którą można by zastosować pod panele? Ewentualnie jakikolwiek inny materiał, ale taki, by podłoga podniosła się nie więcej niż o 2-3 cm. Okno oczywiście do wymiany, na trójszybowe z jakimś masywnym, wielokomorowym profilem. Kwestia drzwi załatwiona za grosze. Na zwykłe drzwi z szybami nałożone 2 warstwy gąbki tapicerskiej 7mm (jedna przylegająca do drzwi, druga przylegająca do obicia: eko skóry), a pomiędz nimi 7 cm wełny mineralnej. Dorobiony próg i założona gumowa uszczelka. Efekt wyciszenia bdb., wizualnie znośnie (kolor miał pasować do kolorów po remoncie :p):

http://zapodaj.net/images/408e289877e13.png

Zostaje jeszcze tylko wyciszenie wentylacji. Planuję nieco wydłużyć rurę wentylacyjną i zamontować w niej na przemian 3-4 przegrody zasłaniające jakieś 3/4 otworu + wentylator z filtrem i higrometrem do walki z ewentualną wilgocią. Proszę o opinie od bardziej doświadczonych forumowiczów.

Czy ja wszystko dobrze zaplanowałem, że nikt nie wytyka mi błędów? Czy może jest tak tragicznie, że szkoda słów specjalistom z forum? Liczyłem na jakieś podpowiedzi, lub chociaż potwierdzenie, że plan działania jest ok.

Edytowane przez miczaw22
Musiałem coś dopisać.

Witam, czy tylko w ten sposób izolacja zadziała? Wełna jako wygłuszenie jest ok, ale jako izolacja i po za tym sama wełna to raczej nie za bardzo. Do izolacji potrzeba raczej cięższych materiałów. Mogę na maila podesłać parę rozwiązań z parametrami technicznymi, które się sprawdzają.

Ciężkim materiałem są istniejące już ściany i niestety przenoszą hałas, a takie lekkie drzwi (z lekką, wąską szybą) + 7cm wełny stały się dość dobrą izolacją akustyczną, więc w praktyce wygląda to chyba nieco inaczej. Puknięcie w taką ścianę na przykład dobrze słychać po drugiej stronie, puknięcie w szybę z wełną po drugiej stronie jest już dość mocno wygłuszone, jak na tak cienką warstwę. Maila podam na pw..