pakoo 01.06.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Witam,nigdzie nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie odnośnie paneli PCV na aluminiowym ruszcie. Panele raczej są przeznaczone do montażu na drewnie, gdyż można użyć zszywacza, spinki są albo na specjalnej szynie z drewna czy też przybijane gwoźdźmi.Pytanie jak to zrobić na ruszcie metalowym, czy przykręcenie tych spinek C1 do rusztu nie będzie przeszkadzać przy wsadzaniu kolejnego panelu?Bo najmniejsza śruba pchełka będzie wystawać parę mm ponad spinkę. Jeżeli ktoś to wykonywał proszę o cenne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CracoviaKS 01.06.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Nie ma jakiś nitów na pistolet do alu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakoo 02.06.2014 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 aby nitować trzeba wywiercić otwór, poza tym wysokość łebka z nitownicy nie jest taka mała. zaczep ma ok 1mm więc główka nita, śruby musiała by mieć 1mm - jedynie małe gwoździe tyle mają, jednak gwoździ do stelaża nie przybiję pierwotnie chciałem przykręcać listwy do stelaża i bić to zszywaczem tapicerskim, jednak myślę że są inne lepsze opcję. Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadex - Składy budowlane 04.06.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Dzień dobry, Montaż na ruszcie aluminiowym powinniśmy rozpocząć od zamocowania pionowych aluminiowych profili, które stanowią konstrukcję. Odstęp pomiędzy aluminiowymi profilami powinien wynosić 33cm. Następnie przestrzeń pomiędzy profilami wypełniamy izolacją termiczną (wełna, styropian itp.) o odpowiedniej grubości. Kolejnym krokiem jest montaż foli paroizolacyjnej. Zaraz po tym do konstrukcji aluminiowej mocujemy kontrłaty drewniane (by jak to się mówi „oddychało”) o wymiarach 30x50 mm. Powinniśmy wykorzystać do tego wkręty samowiercące. Kontrłaty zapewniają odpowiednią wentylację okładziny, która zasadniczo jest obowiązkowa. W celu osiągnięcia odpowiedniego efektu wentylowania należy zastosować także kratki wentylacyjne u góry i na dole każdego pola pomiędzy kontrłatami. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakoo 05.06.2014 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Tak się składa że nie chcę ocieplać stropu o tym było w innym temacie i po długich uzgodnieniach z Panem Adamem M doszliśmy do wniosku że więcej strat niż korzyści będzie.Zatem chciałbym tylko przymocować panele PCV do aluminiowego rusztu.O pomyśle z "drewnianymi łatami" myślałem, jednak po co robić "konstrukcję" na konstrukcji, to zamiast aluminiowego rusztu można od razu zrobić drewniany i do tego bić panele zszywaczem tapicerskim, jednak ja nie chce stosować rusztu drewnianego, szybciej będzie mi zrobić ruszt aluminiowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałer 10.06.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 no tak tutaj jest sytuacja problematyczna, chyba trzeba będzie zrobić coś kosztem czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts