Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zamierzam własnie brać się za układanie styropianu pod wylewki. Jak to zwykle bywa chudziak nie jest idealnie wypoziomowany.

Zakupiłem styropian termo organiki gold fundament - wytrzymałość na ściskanie 3000 kg /m2. I tu rodzi się pytanie - czy jeżeli dam pod ten styro trochę kermazytu celem wyrównania podłoża( myslę, że max 1cm kemazytu, granulacja minimalna 0-0,4 chyba, taki drobniutki) to kermazyt się jakoś mocno ugnie?

Nie wiem poprostu czy ten kermazyk jakos mocno mi siadzie, ubijac go moze czy w ogole tym sie nie martic bo jak to bedzie sypane na malej powierzchni pod styro tam gdzie sa roznice w wysokosci chuidziaka.

Dodatkowo chce ten kermazyt sypac na/pod rurki tam gdzie zwykle z tego co wiem sypie sie np piasek celem wyrównania powierzchni.

co o tym sadzicie?

Dodatkowo jak to jest z układaniem styro na podmurówce pod oknami - czy tam też choć trochę styro dać? Styropianem dojechać do samej krawędzi okna? Wylewka dochodzi do samego okna czy powinna być oddyletowana tasmą dylatacyjna/styropianem?

pozdr

https://forum.murator.pl/topic/190608-uk%C5%82adanie-styropianu-pod-wylewki-a-kermazyt/

• 2 weeks później...
update - próbowałem z kermazytem. Nie sprawdza się - jeżeli zasypiecie szczeliny kermazytem i nadal chodzicie po styropianie to ten się pręży i kermazyt sukcesywnie wpada pod styropian robiąc nam górki i powiększając szczeline. Zdecydowanie lepszy jest piasek.
https://forum.murator.pl/topic/190608-uk%C5%82adanie-styropianu-pod-wylewki-a-kermazyt/#findComment-6487414