Kiziordzn 02.06.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Witam, mój pierwszy post na tym forum choć czytam już sporo czasu Wasze posty.W najbliższym czasie planuję wykonać izolację cieplną budynku, wg. projektu mam dać styropian 10cm. Budynek stary z kamienia, ściany o grubości około 42cm oraz nowo dobudowana część z mega-max 25cm. Chciałem dać styropian Termo Organiki grafitowy o lambdzie 0,32 lecz po ostatnich postach, które tutaj przeczytałem zastanawiam się czy warto wydawać dodatkowe pieniądze właśnie na ten grafit. Druga sprawa to firma - TO jest producentem znanym, polecanym lecz zapewne część ceny bierze się z samej marki. Do ocieplenia mam 180m2 więc przy całym systemie termo organiki cena wyjdzie na pewno spora. A niestety oszczędności trzeba szukać stąd moje pytanie o styropian. Jakiej firmy i konkretnie jaki polecacie ? Inwestować w grafit TO wraz ze wszystkimi potrzebnymi materiałami tej firmy czy szukać czegoś innego ?Zaznaczam, że w tym roku mam zaplanowaną już tylko izolację ścian, stropów i dachu więc tynki zewnętrzne będą robione dopiero wiosną przyszłego roku. W tym roku chciał bym (jeśli mowa o ocieplaniu elewacji) położyć styropian, siatkę i całość zaciągnąć klejem. Wytrzyma coś takiego przez zimę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 03.06.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 ja dałem ponad 300m2 grafitu z Jaworzna, 0,031 o ile pamiętamprzyjemnie sie robiło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzycznemiasto 06.06.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 A my mieliśmy ok. 250m2 styropianu grafitowego na elewację i białego na podłogę z Graczy. Pamiętaj, że do styropianu grafitowego trzeba użyć mocnego kleju i zacienić ścianę podczas przyklejania płyt do momentu położenia siatki, tak przynajmniej robili u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psp 06.06.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (...) W najbliższym czasie planuję wykonać izolację cieplną budynku, wg. projektu mam dać styropian 10cm. Budynek stary z kamienia, ściany o grubości około 42cm oraz nowo dobudowana część z mega-max 25cm. (...) Na początek proszę sprawdzić, czy w projekcie nie podano parametrów styropianu - w prawidłowo wykonanym projekcie powinny być wskazane przynajmniej najistotniejsze właściwości. Dla styropianu do izolacji cieplnej ścian powinien to być współczynnik przewodzenia ciepła (tzw. lambda deklarowana) oraz wytrzymałość na rozciąganie (TR). Im niższy jest współczynnik przewodzenia ciepła, tym lepszą izolacyjność cieplną można uzyskać. Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu rekomenduje stosowanie płyt o lambdzie mniejszej lub równej 0,040 W/mK. Wytrzymałość na rozciąganie powinna wynosić nie mniej niż 80 kPa (TR80). Odpowiednią jakość można ustalić z dużym prawdopodobieństwem poprzez zważenie paczki przed zakupem - coraz więcej hurtowni daje taką możliwość. Wagę paczki o objętości 0,3 m3 lub gęstość wyznaczoną na podstawie wagi i objętości należy porównać z minimami określonymi przez PSPS. Szczegóły weryfikacji podano na stronie: http://www.gwarantowanystyropian.pl/dla-konsumentow/wytyczne-dot-kontroli-styropianu-przed-zakupem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeglugawielka 13.06.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam, mój pierwszy post na tym forum choć czytam już sporo czasu Wasze posty. W najbliższym czasie planuję wykonać izolację cieplną budynku, wg. projektu mam dać styropian 10cm. Budynek stary z kamienia, ściany o grubości około 42cm oraz nowo dobudowana część z mega-max 25cm. Chciałem dać styropian Termo Organiki grafitowy o lambdzie 0,32 lecz po ostatnich postach, które tutaj przeczytałem zastanawiam się czy warto wydawać dodatkowe pieniądze właśnie na ten grafit. Druga sprawa to firma - TO jest producentem znanym, polecanym lecz zapewne część ceny bierze się z samej marki. Do ocieplenia mam 180m2 więc przy całym systemie termo organiki cena wyjdzie na pewno spora. A niestety oszczędności trzeba szukać stąd moje pytanie o styropian. Jakiej firmy i konkretnie jaki polecacie ? Inwestować w grafit TO wraz ze wszystkimi potrzebnymi materiałami tej firmy czy szukać czegoś innego ? Zaznaczam, że w tym roku mam zaplanowaną już tylko izolację ścian, stropów i dachu więc tynki zewnętrzne będą robione dopiero wiosną przyszłego roku. W tym roku chciał bym (jeśli mowa o ocieplaniu elewacji) położyć styropian, siatkę i całość zaciągnąć klejem. Wytrzyma coś takiego przez zimę ? Z tego co wiem grafit Termo Organiki jest najlepszy na rynku, biorą go inwestorzy budujący modelowe budynki pasywne(!) ( Pierwszy w Polsce dom pasywny z certyfikatem zaprojektowany przez pracownie Lipińscy, na ich styropianie grafitowym był też ocieplany I kościół pasywny w Nowym Targu, I hale pasywne wiodwiskowo sportowe we Słomnikach czy budynek Polskiego Instytutu Domów Pasywnych itd. Jak bym miał pieniądze nie zastanawiałbym się chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 13.06.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Z tego co wiem Kilka postów wychwalający TO Nie lubię, nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kavinkavin 26.06.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Kilka postów wychwalający TO Nie lubię, nie lubię dokładnie dwa, ale z grubsza ma racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KONTO usunięte123 13.08.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 dokładnie dwa, ale z grubsza ma racje Na 9 postów wszystkie w temacie ocieplen i oczywiscie polecana TO. Zamiast czytać kolejne bezsensowne posty użytkowników którzy "założyli X cm styropianu firmy Y i sa b. zadowoleni zacząłem sam liczyć. Porównałem TO gold i termonium Wyszło mi ze 15 cm białego musiałbym zastapić 13cm grafitu. Róznica przy cenach allegroszowych wyszła mi 2-3% plus drozszy klej (tego jeszcze nie liczyłem). Plusy grafitu; - jestem trendy - mam cieńsza sciane, wiecej swiatła wpada przez okna minusy; - wydałem wiecej kasy - bardziej wymagajacy montaz, duza szansa ze mietki cos sp... a ja zostane z problemem na PR ceramiki poryzowanej juz sie nacialem dlatego ten grafit muszę jeszcze mocno przemyśleć pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzycznemiasto 09.07.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 A ja w tym roku dobudowuję mały basen do domu i tradycyjnie skorzystam z lokalnego producenta z Graczy, jakość TO a cena trochę lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superiore 09.07.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 pierwszy wpis, nie chcę się mądrzyć, można wybrać firmę która ma fabrykę pod domem,ale dla siebie wolałbym wybrać produkt od renomowanego producneta. Ale na szczeście mamy wolny wybór i mnóstwo produktów na rynku. Tylko wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.07.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Czy można zastosować 2 warstwy styropianu pierwszą z grafitowego a drugą ze zwykłego białego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theeagle 20.07.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Uzycie grafitowego styropianu ma uzasadnienie tylko wtedy kiedy nie możemy zastosować grubszej izolacji styropianu białego. Dobrej jakości styro ma lambdę około 0.40 lub 0.38. Styropian grafitowy około 0.33. Rożnica jest wiec około 15% a cena to około 50% więcej. Styro o lepszych parametrach warto stosować np w murach 3 warstwowych gdzie nie możemy tam stosować np 20cm odstępów po między ścinami zewn i wew. Taka sama zasada jest z wełną mineralną jeżeli nie zależy nam na kilku centymetrach które tracimy na grubszą izolację to warto pomyśleć o wełnie mającej lepsze parametry inaczej zawsze lepiej zastosować grubszą izolację materiału z gorszą lambdą. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.07.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 (edytowane) Uzycie grafitowego styropianu ma uzasadnienie tylko wtedy kiedy nie możemy zastosować grubszej izolacji styropianu białego. Dobrej jakości styro ma lambdę około 0.40 lub 0.38. Styropian grafitowy około 0.33. Rożnica jest wiec około 15% a cena to około 50% więcej. Styro o lepszych parametrach warto stosować np w murach 3 warstwowych gdzie nie możemy tam stosować np 20cm odstępów po między ścinami zewn i wew. Taka sama zasada jest z wełną mineralną jeżeli nie zależy nam na kilku centymetrach które tracimy na grubszą izolację to warto pomyśleć o wełnie mającej lepsze parametry inaczej zawsze lepiej zastosować grubszą izolację materiału z gorszą lambdą. Pozdrawiam Rafał hmmm 0,031 + 30% = 0,040 Cena termoorganiki 0,040 to z 23%vatem okolo 160zł - 0,031 jest droższy około 25% (delikatnie ponad 200zł) Dwudziesto-centymetrowa wartstwa styropianu o wsp. 0,031 daje nam U=0,135 (liczę dla porothermu pw 25cm) By uzyskać to samo U dla styropianu 0,040 musimy położyć 26cm styropianu. Zakładając do ocieplenia 200m2 ściany... przy 0,031 = 200m2X20cm=40m3 x 200zł = 8000zł przy 0,040 = 200m2X26cm=52m3 x 160zł = 8320zł Edytowane 20 Lipca 2015 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theeagle 20.07.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 hmmm 0,031 + 30% = 0,040 Cena termoorganiki 0,040 to z 23%vatem okolo 160zł - 0,031 jest droższy około 25% (delikatnie ponad 200zł) Dwudziesto-centymetrowa wartstwa styropianu o wsp. 0,031 daje nam U=0,135 (liczę dla porothermu pw 25cm) By uzyskać to samo U dla styropianu 0,040 musimy położyć 26cm styropianu. Zakładając do ocieplenia 200m2 ściany... przy 0,031 = 200m2X20cm=40m3 x 200zł = 8000zł przy 0,040 = 200m2X26cm=52m3 x 160zł = 8320zł Taka kalkukacja jest OK jeżeli bierzesz pod uwagę termoorganikę. Ja w zeszłym roku ocieplałem izotermem http://www.izoterm.co/eps_040_fasada.html z lambdą 0.040 o grubości 20cm. kosztował około 120 zł za 1m3. Grafitowy był po około 180. Teraz na allegro też widzę róznicę około 60zł. Różnica w lambda to 17% a różnica w cenie to ponad 33% za 1m3. Tańszego trzeba położyć o 17% mniej ale oprócz tego trzeba dopłacić drugie 16%. Przy koszcie styro około 8tys PLN to dodatkowe 1360zł. Po za tym trzeba uważać aby podczas upałów koniecznie go cieniować... Wg mnie zupełnie zbędny wydatek i dodatkowo stres że ekipa coś spierniczy. Dlatego tak jak mówię wg mnie opłaca się stosować syto z grafitem o ile zależy nam na cieńszej warstwie izolacji w innych przypadkach to zbędny wydatek. -- Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 21.07.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Taka kalkukacja jest OK jeżeli bierzesz pod uwagę termoorganikę. Ja w zeszłym roku ocieplałem izotermem http://www.izoterm.co/eps_040_fasada.html z lambdą 0.040 o grubości 20cm. kosztował około 120 zł za 1m3. Grafitowy był po około 180. Teraz na allegro też widzę róznicę około 60zł. Różnica w lambda to 17% a różnica w cenie to ponad 33% za 1m3. -- Pozdrawiam http://www.obliczanieprocentow.pl/ jeszcze raz napiszę... 0,031+30% = 0,040 Teraz za swój zapłacilbyś (przyjmuję twoje allegro) 125zł (0,040) i 0,031=175zl czyli 40% przy 0,031 = 200m2X20cm=40m3 x 175zł = 7000zł przy 0,040 = 200m2X26cm=52m3 x 125zł = 6500zł Ja uważam że grafit nie jest taki drogi by szukać oszczędności w grubszych warstwach białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theeagle 28.07.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 http://www.obliczanieprocentow.pl/ jeszcze raz napiszę... 0,031+30% = 0,040 Teraz za swój zapłacilbyś (przyjmuję twoje allegro) 125zł (0,040) i 0,031=175zl czyli 40% przy 0,031 = 200m2X20cm=40m3 x 175zł = 7000zł przy 0,040 = 200m2X26cm=52m3 x 125zł = 6500zł Ja uważam że grafit nie jest taki drogi by szukać oszczędności w grubszych warstwach białego. No i ? Nawet biorąc pod uwagę twoje wyliczenia to te 500zł zł to i tak jest wydatkiem bez sensu. Dalej nie zrozumiałeś chyba mojego punktu widzenia. Jeżeli za tą samą lambdę mam zapłącić więcej tylko dlatego aby mieć o kilka cm mniejszą warstwę ocieplenia to te 500zł jest wydane w błoto. Styropian grafitowy nie ma żadnej przewagi po za lambdą od styropianu zwykłego a kosztuje więcej. Gdyby było tak że za tą samą lamdę przegrody jest ta sama cena grafitowego i zwykłego to wtedy jako że zaletą może być cieńszy mur - OK można przyjąć że grafit będzie bardziej polecany. Jednak dziś grafi jest droższy i kupowanie go jest pozbawione sensu w większości przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.07.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Panowie...zwroccie uwage ze powyzej 25cm termooizolacji robi sie powazny problem z lacznikiem mechanicznym. i generuje to dodatkowy koszt.jezeli R przegrody z grafi = R przegrody z bialym grubszym to kwestia roznicy w cenie przemawia na korzysc tanszego rozwiazania.Trzeba wziac pod uwage jeszcze ze:- grafitowy sie nagrzewa i prezy sie jak gęś wyscigowa na scianie - kiepskiej jakosci kleje nie kleja grafi i trzeba u tych slabych producentow kupowac drozszy klej- przy prostych krawedziach (niefrezowanych) lepiej wypada bialy i to sa wady grafizaleta jest mniej "tunelowy" budynek jak sie patrzy przez okno.zaleta jest krotszy i tanszy (over 25cm - duuuuuuzo tanszy) lacznik mechaniczny I nie ma o co sie spierac - kazdy wybiera co mu bardziej odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 29.07.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 http://www.obliczanieprocentow.pl/ jeszcze raz napiszę... 0,031+30% = 0,040 Teraz za swój zapłacilbyś (przyjmuję twoje allegro) 125zł (0,040) i 0,031=175zl czyli 40% przy 0,031 = 200m2X20cm=40m3 x 175zł = 7000zł przy 0,040 = 200m2X26cm=52m3 x 125zł = 6500zł Ja uważam że grafit nie jest taki drogi by szukać oszczędności w grubszych warstwach białego. Podajecie przykłady skrajne 0.040 vs 0.031. Wystarczy poszukać czegoś po środku i po zawodach (to tyczy się również producentów). Wszystko zależy od zasobności portfela i priorytetów również tych budowlanych. Spytaj żonę co wybiera droższy styropian czy gorszy front kuchenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 29.07.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Koledzy takie szybkie pytanie, czy Klej do siatki i styropianu Dreier 305 jest ok? Kleje 10cm grafitu na ścianę z BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psg77 12.08.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 nie ma co za bardzo oszczędzać za bardzooooooooo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts