Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odpowietrzenie kanalizacji czy potrzebne

Rafal111

Recommended Posts

Na jednej stronie dachu mam nisko okno dachowe a wyżej komin wentylacji.

Hydraulik zamontował odpowietrzenie w połowie wysokości - między oknem a kominem. Często śmierdzi mi w łazience - nie wiem czy cofa sie z komina wentylacyjnego czy zawiewa do okna. Nie mam zbytnio jak przenieść tego odpowietrzenie. Czy można je zatkać? Coś słyszałem o jakiś automatycznych zasysających kominkach ...

Na jednej stronie dachu mam nisko okno dachowe a wyżej komin wentylacji.

Hydraulik zamontował odpowietrzenie w połowie wysokości - między oknem a kominem. Często śmierdzi mi w łazience - nie wiem czy cofa sie z komina wentylacyjnego czy zawiewa do okna. Nie mam zbytnio jak przenieść tego odpowietrzenie. Czy można je zatkać? Coś słyszałem o jakiś automatycznych zasysających kominkach ...

Bo faktycznie nie jest to odpowietrzenie tylko napowietrzenie ma za zadanie doprowadzić powietrze do kanalizacji w sposób uniemożliwiający zasysanie wody z syfonów(wanny, brodzika umywalki itp) i bezproblemowy spływ ścieków do rury zbiorczej.

CE2942.jpg

czyli można by założyć coś, jakiś kominek który by nie wypuszczał zapachów na zewnątrz :)

Tak, ma to taką budowę że wewnątrz jest membrana która ma za zadanie szczelne zamknięcie otworu napowietrznika kanalizacji.

Ze względu że jest to guma (niekiedy marnej jakości) warto ją raz w sezonie oczyścić i przesmarować smarem sylikonowym- do uszczelek drzwi samochodowych.

Średnice napowietrzników są różne więc dobierzesz je do swojej rury. Aby pasowała do otoczenia można ją pomalować do koloru dachówki/pokrycia dachowego.

U siebie założyłem dosyć rurę, wyprowadzoną nad dach w krańcu domu. Na początku troche śmierdziało z niej. Po przedłużeniu jakieś 1m nad dach - zapachy ulatniają się w bliżej nie znanym kierunku. Są też specjalne odpowietrzniki montowane przy np. syfonie. Jednak nie stosowałem ich, ciężko polecić.

• 3 months później...

Wracam do tematu bo ...

Napowietrzenie założyłem pod umywalką na górze i ... nic nie dało.

Jak nie było wywiewu na dachu bo zdemontowałem to jak pilnowałem zalewania syfonów to było ok. Jak ktoś nie zamknął drzwi od łazienki była masakra.

Teraz wróciłem do wywiewu na dachu, dałem go wyżej i ...

już pierwszego dnia śmierdzi w łazience tylko tak jakby mało ale czuć.

I teraz ręce mi opadły :(