Trotec 02.06.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Zwracam się z prośbą, o informację. Mam dopiero co założone okna pewnej znanej na rynku firmy. Po ulewnym deszczu okazało się , że w profilu okna u dołu, pod szybą, tam gdzie znajdują się awaryjne odpływy, znajduję się w każdym z okien woda. Czy taka sytuacja jest dopuszczalna, przy szczelnie zamkniętym oknie.Rozumiem, że gdyby okno było rozszczelnione to woda może się tam dostać ale przy szczelnie zamkniętym?. Montażysta i biuro przyjmujące zgłoszenie, poinformowało mnie, że tak może być..Prosiłbym o opinie. Z góry dziękuję za odpowiedź.pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 02.06.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Woda na profilu ramy - nie ma problemu. Woda na parapecie wewnętrznym - jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.06.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Witam To nie jest AWARYJNY odpływ tylko po prostu odprowadzenie wody, która w trakcie deszczy może się tam dostać.I tak jak napisał Brass - tam woda może się znajdować dalej już nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.06.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Wszystko zależy jaki deszcz, jakie parcie wiatru itp itd i tym między innymi okna różnią się od siebie że w jednych pojawi się woda w innych nie.Nie można zakładać, że jest to zjawisko prawidłowe, wbrew pozorom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.06.2014 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Prawidłowe moze nie, ale jak widać nie budzi w nas zdziwienia, wiec chyba jest dopuszczalne. Od pierwszego zdania tego postu mam wrażenie że Test siedzi i się śmieje. Nazwa firmy nie ma wpływu na to zjawisko. Ale właśnieparametr wodoszczelności już tak. Może okno miało deklarowaną bardzo niską klasę i zgodnie z umową może przeciekać przy niedużym wietrze... Szukając przyczyny - osłonki na odpływy masz już założone? Uszczelki są równo i ładnie ułożone? Okno wyregulowane. poprawnie zamontowane? Chcesz się pobawić, to w weekend (będzie ciepło) weź konewkę i podlewaj okno. Zobaczysz kiedy pojawiają się te częściowe przecieki i ciekawość zostanie zaspokojona.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trotec 03.06.2014 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Prawidłowe moze nie, ale jak widać nie budzi w nas zdziwienia, wiec chyba jest dopuszczalne. Od pierwszego zdania tego postu mam wrażenie że Test siedzi i się śmieje. Nazwa firmy nie ma wpływu na to zjawisko. Ale właśnieparametr wodoszczelności już tak. Może okno miało deklarowaną bardzo niską klasę i zgodnie z umową może przeciekać przy niedużym wietrze... Szukając przyczyny - osłonki na odpływy masz już założone? Uszczelki są równo i ładnie ułożone? Okno wyregulowane. poprawnie zamontowane? Chcesz się pobawić, to w weekend (będzie ciepło) weź konewkę i podlewaj okno. Zobaczysz kiedy pojawiają się te częściowe przecieki i ciekawość zostanie zaspokojona.. Dziękuję za odpowiedzi. Testy już zrobiłem, woda dostaje się, spływając po szybie, przez uszczelkę, do profilu. W związku z kilkoma odpowiedziami na tym forum, zastanawiam się czy takie nieszczelności są powodem do reklamacji okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 03.06.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 wow:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.06.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Ale dostaje się między skrzydłem a ościeżnicą? Dotyczy to wszystkich okien czy może np. tylko szerszych, wieloskrzydłowych? Bo ja np. wyobrażam sobie taką sytuację, że okno jest wybrzuszone środkiem do strony zewnętrznej (łatwo to sprawdzić przykładając dłuższą poziomicę na dolnej ramie, tuż nad parapetem). Na budowach widzę notoryczny brak dolnych kotew, a jak wtedy wyprostować okno? Wiele z nich ma odchyłki po 1-2mm -wówczas tak położona poziomica będzie się lekko bujać, jak na beczce. A to wg mnie może mieć wpływ na szczelność okna. Także - sprawdziłbym na początek poprawność wykonania okna i montażu. Obrazek dla sytuacji o której mówię (poziomica w odleglym końcu przylega do ramy a bliżej aparatu odstaje ponad 1mm: Lub popatrz czy na oknie nie ma takich niedociągnięć jak niedokładne spasowanie uszczelek (zdjęcie już kiedyś pokazywałem): W obu przypadkach firmy są głośne z reklamami typu "jesteśmy najlepsi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.06.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Fin, nie dajmy się zwariować, jeśli masz 1 mm na końcu to realnie beczka ma 0,5 mm i nie ma prawa mieć wpływu na szczelność okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 05.06.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 w pierwszym przypadku producent nie ma nic do rzeczy, montażysci zawalili, a w drugim to ewidentnie wina fabryki.w pierwszym przypadku załamanie jest na słupku wiec moim zdaniem nie to znaczenia przy wodoszczelności okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.06.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 w pierwszym przypadku producent nie ma nic do rzeczy, montażysci zawalili, a w drugim to ewidentnie wina fabryki. w pierwszym przypadku załamanie jest na słupku wiec moim zdaniem nie to znaczenia przy wodoszczelności okna. W przypadku ze zdjęcia nie ma. Ale co jesli okno jest skrzywione o pół cm? Nie mam problemu by sobie to wyobrazić. Jako nowe będzie szczelne, ale z czasem? W tym tygodniu widziałem okna wciągnięte do środka po 2-3mm. Zróbcie sobie taki test na swoim montażu (bo wierzę, że "banany" na pionach balkonów każdy monter prostuje) - w końcu ta kotwa na dole do czegoś może się na prawdę przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.06.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Pierwsza podstawowa sprawa - sposób mierzenia Fin ukazałeś focie tak jak czyni to każdy by uwypuklić do granic minimalny błądI przestańcie tu opowiadać rzeczy o dokładności do 1 mm !!!! Sama sztanga ma dokładność odkształceń większą niż to o czym tu wypisujecie kręcąć bat na własne tyłki - bo później jeden z drugim będzie latał z łatą i papierkiem sprawdzał ile jest luzu.Okno, ościeżnica, skrzydło to nie tłok w głowicy silnika gdzie spasowanie do 0,01 mm jest istotne. To po prostu okno do czorta, a nie dzieło sztuki na wystawę. To ma działać i spełniać stawiane wymagania.Odchyłka 1 mm nie ma na nic wpływu, kompletnie na nic.Nawet odchyłki do 3-4 mm w 99% wypadków też nie mają na nic wpływu. Jeśli okno jest prawidłowo okute to wierz bądź nie, okno dalej będzie szczelne a z czasem, pod wpływem słońca wykrzywi się skrzydło dostosowując się do ościeżnicyWiem, powiedziałem rzeczy naganne ale taka jest praktyka zachowania okien z PVC. Problem pojawia się gdy okucia nie są w stanie "załapać" i domorośli "montażyści" by nie mieć kłopotu przestawia zaczepy tak, że wogóle nie współpracują z okuciem, wtedy nie tylko okno będzie nieszczelne ale wypaczy się jeszcze bardziej itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.06.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 ....w końcu ta kotwa na dole do czegoś może się na prawdę przydać.Fin, czy wiesz, że kotwa na dole to w dalszym ciągu rzadkość na budowach? Zbędny dodatek. Powiem więcej, po naszych ostatnich poprawkach montażu parapetów wewnętrznych, jest to element przeszkadzający innym i usuwany jakże często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.06.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Tak tą kotwę nalezy montować, by nie przeszkadzała.. ale czasem nie ma szans na jej ominięcie (np. gdy parapet ma 6cm grubosci.. ). Nie myślcie, że uważam takie ugięcie za jakąś wielką wadę a bardziej zależy mi na pokazaniu, że nie każdy jest świadomy jak wygląda przeciętne okno. Ale jestem przekonany, ze w oknie które ma 7-10 lat będzie to miało znaczenie dla dobrej szczelności. Dlatego, jeśli stosuje się mocowanie w okolicach słupka to można takie ugięcie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 12.06.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 zasada pomiaru ugiec 1. Pomiar na zamknietym oknie 2. Dopuszczalne ugiecie 2 mm/metr ramy - choc niegdzie tego nie ma podanego - nie ma na to norm. 3. bedzie w Instrukcji ITB 2 mm/mb ramy. Choc uwazam ze to za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.06.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Dopuszczalne to jest oczywiste, tak jak odchyłki od pionów po 1mm/na metr ale nie wiecej niz 3mm (czesto sie pojawia w instrukcjach) ale nie powiecie chyba, że jak jest prosto i równo to jest gorzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts