Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY źle ułożony styrodur na fundamentach

Gruszczynka

Recommended Posts

Jak w temacie, położyli mi styrodur na zakładkę, ale dłuższe piórko powinno być od strony fundamentu aby utrudnić dostęp wody. Kierownik budowy, który cholera jest z ramienia firmy wykonawczej twierdzi, że to nie problem bo styro ma pełnić rolę termoizolacji a przeciwwilgociowa jest ta czarna warstwa abizolu ST. Co mogę teraz jeszcze z tym zrobić, bo przecież nie będę odrywała styropianu. Może te szpary zapiankować, na to idzie jeszcze folia kubełkowa. Pomóżcie bo za 2 dni mam mieć zasypywane fundamenty i nie wiem jak mam z tym baranem (kierownikiem) rozmawiać.

http://images62.fotosik.pl/1043/6673e68e38b55229gen.jpg

O tym piórku jeszcze nie słyszalem - fajna teoria. Ale kierownik ma rację.

Podpórki podtrzymujące styrodur - to mistrzostwo i jaka ilość !!! Szalunki się żadziej wypiera.

To co pokazujesz i opisuejsz jest bardzo słabą izlocją przeciwilgociową. Amoże wogóle nie spełnic swoeje roli.

To co pokazujesz i opisuejsz jest bardzo słabą izlocją przeciwilgociową. Amoże wogóle nie spełnic swoeje roli.

Co przez to rozumiesz? na fundamenty położono 3 warstwy Abizolu ST (ten czarny), na to na piance styrodur i na to kubełkowa. Ława zalana betonem wodoszczelnym W8. Czy coś nie tak? Doradźcie please :(.

Kolejne pytanie czy zapiankować te łączenia poziome styroduru?

Edytowane przez Gruszczynka
poprawa

Malowanie muru z fugami abizolem powoduje że moga powstać nieszczelności jak pisze firewall - brak rapówki.

Folia kubełkowa nie jest izolcją przeciw wodną, ona głównie stanowi ochoronę mechaniczną ocieplenia, pozwala też na odparowowanie wilgoci , ale jako ochorna to kiepski pomysł.

Jeżeli masz suchą działkę to, to co pokazujesz da radę. Jeżeli ściana fundamentowa będzie stała w wodzie to bym to radził pożądnie zrobić i kierunek piorek w styrodurze bez znaczenia.

Robisz ławę W8, do tego styrodur - czyli jabyś szykowała się na wodę a ściane potraktowałeś po macoszemu.

Czemu jak malowali bloczki nie pomalowali ławy ?

Robisz ławę W8, do tego styrodur - czyli jabyś szykowała się na wodę a ściane potraktowałeś po macoszemu.

Czemu jak malowali bloczki nie pomalowali ławy ?

Ława też pomalowana od góry abizolem, ale na zdjęciu nie widać bo zabrudzona. Na ścianę (bloczki zalane monolitem) daliśmy 3 warstwy abizolu bo kierownik mówił, że to w zupełności zda egzamin i on zaschnie tworząc powłokę (smarowali grubo). Dom bez piwnicy, spadkowa działka, wokół drenaż. Martwi mnie to co piszecie panowie, że powinna być rapówka ale teraz po ptokach.

Na fundamentach mają wylać zazbrojoną płytę o gr. 12 cm z penetronem, Wolę się was dopytać aby coś znowu nie schrzanić. Czy przy 12 cm spełni on swoją funkcję wodoszczelności? Kierownik mówi że tak, ale my każemy mu jeszcze zrobić na tej płycie izol.pozioma pod ścianami.

Ława też pomalowana od góry abizolem, ale na zdjęciu nie widać bo zabrudzona.

A wody z boku nie będzie ? - Brak izlocji na bokach , powinna być.

Na ścianę (bloczki zalane monolitem)

Co znaczy bloczki zalane monolitem ? To sąbloczki szalunkowe ?

Na fundamentach mają wylać zazbrojoną płytę o gr. 12 cm z penetronem, Wolę się was dopytać aby coś znowu nie schrzanić. Czy przy 12 cm spełni on swoją funkcję wodoszczelności? Kierownik mówi że tak, ale my każemy mu jeszcze zrobić na tej płycie izol.pozioma pod ścianami.

Nie znam środka widzę w necie dodtek do betonów - OK. Chcesz wydac kase wydasz. Ale to wydatek bez sensu. Chudziak powinien być na warswie podsypki z piasku pospółki czyli odizolowany od wody.

A co do naciskania na izlocję poziomą na kierownika - jeżeli JEDEN raz powedział lub powie że zbędna to go wywal, zwolnij , potem uduś i zakop.

Izolacja pozioma na chudziaku jest NIEZBĘDNA w każdym budynku nie ważne z jakiego betonu. I to ma być papa lub te grube folie fundamentowe żadne inne zastecze materiały.

Jajmar... A szlamy cementowe, a epdm, a izolacje krystalizujace w porach i kapilarach. Ja bym wszystkie folie wyrzucil. A z piórami xpsa to mega teoria. Skąd taki pomysł ze styki piór w Xps maja znaczenie?

Jajmar... A szlamy cementowe, a epdm, a izolacje krystalizujace w porach i kapilarach. Ja bym wszystkie folie wyrzucil. A z piórami xpsa to mega teoria. Skąd taki pomysł ze styki piór w Xps maja znaczenie?

O pomysły styków piór to chyba nie do mnie pytanie.

Folia to folia ona jest i widać gdzie jest a gdzie jestdziura, nie trzeba być specjalista by ją zauważyć "że jest". A dodatki do betonów czy zapraw to troche dla inwestora sprawa na wiarę, jak wykonawca da tyle co norma pisze będzie dobrze , a jak da tyle "co szwagie mówił" to jaki bedzie efekt ?

Tu mamy domek i ludzi z łapanki a Ty pytasz o jakieś specjalne izolcje.

Jaka ekipa taka technologia.

A wody z boku nie będzie ? - Brak izlocji na bokach , powinna być.

Tak ale ławy są wylane z W8 (sprawdzone w laboratorium osiągnęło wodoszczelność), więc izolując ściany fundamentu to przeciągnęli również po górnej powierzchni ławy.

Co znaczy bloczki zalane monolitem ? To sąbloczki szalunkowe ?

Tak, są to pustaki szalunkowe, zbrojone zalane betonem B20.

To czy mam się martwić, że nie zrobili tej rapówki, biorąc pod uwagę to co pisałam wcześniej (niepodpiwniczony, drenaż, 3 warstwy abizolu)?

Poziomą górną izolację zrobimy na 100%, tylko podpowiedzcie jak? myśleliśmy by na płycie pod pustakami przeciągnąć np. abizolem (no chyba że podpowiecie coś lepszego), odczekamy aż odparuje, na to pas papy grubej termozgrzewalnej) na to pustaki. Co wy na to?

Gruszczynka nie przejmuj się, jeśli masz teren suchy i brak piwnicy, to ta lekka izolacja przeciw wilgoci wystarczy. Ja zrobiłem tak samo i nie widzę sensu żeby przepłacać na tym etapie budowy. Niektórzy nie mogą pojąć, że izolację dobiera się do warunków wodno gruntowych. Z tego co widzę, powyżsi przedmówcy zakładają, że dom stoi na bagnach. Co do rapówki to widziałem nawet film, nie pamiętam już czy z muratora czy innego serwisu. Na filmie fachowiec, przestrzega właśnie przed popularną rapówką, gdyż często jest złej jakości i po czasie pęka, odlatuje od ściany razem z lekka izolacją. Doradza, że lepiej pouzupełniać zaprawą tylko ubytki w fugach i izolację malować dokładnie min 2 razy(pierwsza warstwa 50:50 z wodą) bezpośrednio na bloczki.