Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubosc wełny na strop???

bombel6622

Recommended Posts

Im grubiej tym lepiej.

Jeżeli będziesz sam układał, to kup Isovera (wełna szklana). Ja układałem Ursę (strasznie się sypie). Potem Ursa się skończyła i dokupiłem Isovera. Nie ma porównania.

Nie wiem jak jest z wełną skalną (Rockwool, Paroc).

Osobiście układałem tak:

- pierwszy wariant - dach nad ścianką kolankową - 45 cm wełny

- drugi wariant - dach na korytarzem - 20 cm wełny w jętkach + strych (czyli pustka powietrzna) + 15 cm wełny w krokwiach i 10 cm w poprzek belek.

Witam. Jaka zastosować grubość wełny na strop drewniany i poddasze nieużytkowe i nieocieplone. Myślałem o zastosowaniu 15 cm miedzy belki i 10 cm w poprzek belek? Co wy na to? Jaka wełnę polecacie i o jakich parametrach?:confused: Dodam ze to nowe budownictwo.

Dzień dobry,

W przypadku stropu drewnianego rekomenduję zastosować 15 cm wełny Isover Uni-Mata między belkami, natomiast pod nimi 5 cm wełny Isover Aku-Płyta. Proszę jednak pamiętać, że w przypadku stropu pod nieogrzewanym poddaszem, izolację należy dodatkowo zabezpieczyć folią paroizolacyjną (bezpośrednio na wełnę pod płyty g-k).

Jeżeli chodzi o dach na poddaszu nieużytkowym polecam zastosować 25 cm wełny Isover Super-Mata, w dwóch warstwach: między krokwiami oraz pod nimi.

Parametry:

Isover Super-Mata: 0,033 W/mK

Isover Uni-Mata: 0,039 W/mK

Isover Aku-Płyta: 0,037W/mK

W razie dodatkowych pytań jestem do Pana dyspozycji.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Osobiście poleciłbym zastosowanie ocieplenia dwuwarstwowego: MEGAROCK PLUS lub ROCKMIN PLUS, zgodnie ze STANDARDEM ROCKWOOL o całkowitej grubości ocieplenia 35 cm. Matą MEGAROCK PLUS izolujemy przestrzeń między pasami dolnymi wiązarów drewnianych następnie układamy szczelnie druga warstwę izolacji z płyt ROCKMIN PLUS układ dwuwarstwowy o gr. np.: 20cm + 15 cm. Dwuwarstwowy układ izolacji sprzyja zminimalizowaniu ewentualnych mostków termicznych związanych z drewniana konstrukcją wiązara oraz dodatkowo polepsza izolacyjność akustyczną stropu. Jeżeli ktoś jest zainteresowany wyższym standardem można zastosować dwuwarstwowe ocieplenie TOPROCK SUPER 20 cm + SUPERROCK 15 cm, które daje jeszcze lepsze efekty izolacyjności termicznej, akustycznej oraz pojemności cieplnej przegrody. Zachęcam do zapoznania się z klasami izolacyjności. :)

http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/nowe-produkty-welny-miekkiej

• 2 weeks później...
To jeszcze zapytam , jak dam dwa razy po 15 cm czyli razem 30 to starczy ??

na pewno teraz jeszcze to takie minimum socjalne, czego każdy pyta przy izolacji czy tyle starczy.

To jest takie kunktatrostwo budowlane. A może by nie, a może by tak.

Czapkę jak ubierzesz za zimną to weźmiesz cieplejsza, a z izolacją co zrobisz?

będziesz zdzierał GK ?

na pewno teraz jeszcze to takie minimum socjalne, czego każdy pyta przy izolacji czy tyle starczy.

To jest takie kunktatrostwo budowlane. A może by nie, a może by tak.

Czapkę jak ubierzesz za zimną to weźmiesz cieplejsza, a z izolacją co zrobisz?

będziesz zdzierał GK ?

To żeś pomógł??????!!!!!!

Zgodnie z przepisami - na dzień dzisiejszy (30 cm)wystarczy.

Ale to jest Twój prywatny dom. Jeżeli możesz, to daj więcej i nie przejmuj się opiniami, że za dużo.

P.S.

Cztery lata temu ocieplałem elewację - dałem 20 cm styropianu - wszyscy pukali się w głowę (i mówili, że 12 cm starczy - kołki plastikowe kupowałem pod zamówienie).

Dzisiaj 20 cm na elewacji to norma.

Tak samo będzie z dachami. Za kilka lat 30 cm to będzie "trochę za mało". Sam ułożyłem 45 cm w dachu.

Gość Arturo72
To żeś pomógł??????!!!!!!

Dla myślącego inwestora pomógł...

To jeszcze zapytam , jak dam dwa razy po 15 cm czyli razem 30 to starczy ??

A jak Ci powiem,że nie starczy to co z tym fantem zrobisz ?

Zastanowisz się czemu odpowiedziałem,że nie starczy czy będziesz czekał na opinię,że starczy ?

To Ty budujesz i Ty powinieneś wiedzieć czy starczy czy nie i czemu nie starczy lub czemu starczy.

Podstawowe pytanie,do czego służy izolacja i jak się ma ilość izolacji do rachunków za ogrzewanie.

Na to pytanie powinien znać odpowiedź sam inwestor.

Edytowane przez Arturo72

Arturo , zawsze wychodzisz z założenia że każdy inwestor to Alfa i Omega branży budowlanej ?? i np taka stara babka której zachciało się wybudowac na starość powinna mieć w małym paluszku tematy związane z budową??

A na to że mi powiesz że nie starczy to dołoże tej zasr.... wełny jeszcze 15 cm i będzie git ?? czy powiesz że 45 cm to mało i daj cały metr ....