Gość Arturo72 18.06.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Arturo , zawsze wychodzisz z założenia że każdy inwestor to Alfa i Omega branży budowlanej ?? i np taka stara babka której zachciało się wybudowac na starość powinna mieć w małym paluszku tematy związane z budową?? A na to że mi powiesz że nie starczy to dołoże tej zasr.... wełny jeszcze 15 cm i będzie git ?? czy powiesz że 45 cm to mało i daj cały metr .... No niestety,mamy takich fachmanow i instalatorow,którzy zatrzymali się ze swoją wiedzą budowlaną w ubiegłym wieku lub z piekarni weszli na budowę,że chcąc wybudować poprawnie dom trzeba samemu orientować się w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.06.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Dla tych co co zechcą mnie oświecić choć troszkę dodam podpowiedź że wełna ma Lambdę 0,041... Darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda... jak ktoś wcześniej nadmienił skoro masz wełnę za darmo to ją układaj jak masz możliwość dać więcej to śmiało możesz dołożyć do tych 40 cm przy tej lambdzie produktu którym dysponujesz taka grubość starczy. http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/standard-rockwool Pamiętaj tylko, że ważny jest sam montaż takiej izolacji. Nawet najlepszy produkt zamontowany niezgodnie ze sztuką nie spełni swojej funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 18.06.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Dzięki Tomek W , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionek 23.06.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Układacie tak duże warstwy wełny, a ja się zastanawiam w jaki sposób montujecie tak wysoko legary jeśli chodzi o strop. Bo 30 - 40 cm to dość wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.06.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Układacie tak duże warstwy wełny, a ja się zastanawiam w jaki sposób montujecie tak wysoko legary jeśli chodzi o strop. Bo 30 - 40 cm to dość wysoko. Ja mam opuszczony sufit,na którym leży 30cm...styropianu i jest miejsce jeszcze na 20cm izolacji czyli na wysokość belek stropowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 23.06.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) O rzesz... tak czytam wasze posty i już sam nie wiem. 45cm wełny???Ja rozważałem opcje:między krokwie+na krokwie cenysuper15 + super18 6644super15 + super15 6107super15 + profit20 6027profit15 + super18 5852profit15 + profit20 5235profit15 + profit15 4523 ocieplenie: 135m^2Skłaniam się do "profit15+super18" na cały dach, oraz pod strop poddasza nieużytkowego: 2x15cm profit maty.Na ścianach będę miał 25cm styro o λ=33.Będzie wystarczająco ciepło? Edytowane 23 Czerwca 2014 przez luki8l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 24.06.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Będzie dobrze. To co dajesz w skos daj tyle samo w strop. Bardzo dobry wybór najpierw profi, później super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolwesoly 25.06.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 im wiecej o niższej lambdzie tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialoczerwony 26.06.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 im wiecej o niższej lambdzie tym lepiej Nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek76 27.06.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Wełna Rockwool nr 1 wśród wełen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 08.07.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Proszę o jeszcze jedną radę.Nie mogę znaleźć nigdzie Super Maty 18cm (L=33) w rozsądnej cenie i zastanawiam się nad Ursą DF 32 Platinum (L=32).Niestety najgrubsza ma tylko 15cm.Pytanie czy to wystarczy, aby zastąpić SuperMatę 18cm?Już sam nie wiem co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fofo 08.07.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Już sam nie wiem co robić... Jeśli chcesz mieć święty spokój, nie zastanawiać się czy coś tam w izolacji siedzi np.kuna, czy wełna już się zaczyna kurczyć i jedzie w dół itd. itp. zrób izolację po prostu dobrze - celulozą. Na pytanie dlaczego odpowie ten film: W Polsce srednia temperatura roczna wacha się w okolicach 8,5*C, wszystkie λ wełny podawana przez producentów są na podstawie badań w temp 10*C (czasami jest symbol D10 na opakowaniu). Czy w zimie jest 10*C? Raczej nie. Spytaj sprzedawcę wełny jaka jest λ w temperaturze 0*C, jeśli powie prawdę to okaże się że λ będzie 2x gorsza. W USA są miejsca przy których nasze Suwałki to ciepła plaża, a ludzie budują drewniane/szkieletowe domy i ocieplają je Celulozą. My w PL jesteśmy mocno konserwatywni jeśli chodzi o budownictwo i łatwo ulegamy reklamom, λ maże być nawet 30, co z tego skoro majster będzie wk...wiony albo na kacu i nie wszędzie dobrze to dotnie, upchnie, zasznuruje a na koniec żółtą folię zaczepi tylko paroma zszywkami bo i tak wszystko GK zakryje i klient będzie zadowolony. P.S. Dla niedowiarków pytanie; co w zamierzchłych czasach gdy na naszych drogach królowały motocykle marki WSK wkładało się pod koszulę aby było cieplej , gazetę (celuloza) czy wełnę szklaną? Edytowane 8 Lipca 2014 przez fofo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 08.07.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Dzięki fofo za bardzo interesujący materiał video. Jestem przekonany, że zwolennicy każdego rodzaju ocieplenia dachu są w stanie przedstawić podobny film zachwalający ich materiał, ale chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Bez urazy, ale ja już wybrałem i będzie to z pewnością wełna, a jeżeli tak bardzo zależy ci na promowaniu celulozy to polecam założenie osobnego wątku na ten temat - z pewnością wielu forumowiczów chętnie przyłączy się do dyskusji... OK, może fachowcy od wełny coś doradzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fofo 09.07.2014 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Ja ociepliłem dom wełną dwa razy - pierwszy i ostatni Teraz mam celu i jestem zadowolony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 09.07.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 a nie lepiej położyć mniejszą grubość wełny o niższym współczynniku przenikalności ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warlus 03.03.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Witam.Przeglądam ponownie forum ale nie uzyskałem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. Mianowicie chodzi o ocieplenie sufitu , stropu czy jak to zwał. Dom parterowy bez użytkowego poddasza. Więźba prefabrykowana z wiązarów. Jak ocieplić?? Proszę nie wyżywajcie się na mnie ale biorę pod uwagę 3 opcje. 1. Isobooster 3 warstwy . 2xT2 + 1xT1 czyli ok. 10.5 cm.2. 30 cm granulatu wełny.3. 40 cm granulatu styropianowego.Dodam , że sufit z gips kartonu podwiedzony na stelażu krzyżowym płyta GK obniżona(wisi) od dolnej krawędzi wiązara 12cm..Proszę o Wasze opinie z jednoczesnym opisem co i jak w jakiej kolejności powinno być ułożone (folia , wełna granulat ) patrząc od strony płyty w górę.Dodam , że skosy dachu nie będą ocieplone. Dach 280 m2 wentylowany. Obity OSB i poszycie z gontu bitumicznego.Będę wdzięczny za każdą poradę. Dom Acapulco z biura Słoneczne domy.I jeszcze jedna ważna rzecz. Ponad sufitem ilość miejsca nieograniczona ze względu na nieużytkowe poddasze. Edytowane 3 Marca 2015 przez warlus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 1. Isobooster 3 warstwy . 2xT2 + 1xT1 czyli ok. 10.5 cm. iso buster złączmy się w bulu i cierpieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 29.05.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Panowie, Dom 25 letni.jaką polecacie wełnę do położenia na strop? To jest powierzchnia nieużytkowa.Aktualnie jest 10cm wełny położonej przy budowie domu --> przełom lat 80/90.Teraz planuję położyć dodatkowe 15cm na obecną wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts