Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IZOLACJA PIONOWA na ścianę fundamętową bez PIWNICY !

Salah

Recommended Posts

Warunki :

- Glina

- Wysoki poziom wód gruntowych

- Dom wyniesiony bloczkami fundamentowymi na 50 cm powyżej obecnego poziomu gruntu [ 106 cm od ławy ]

- bez piwnicy

- ocieplenie 12 cm XPS

- I zolacja pozioma z papy - dwa razy: ława-bloczek , bloczek- pierwsza warstwa ściany z silki

Jaka najlepsza izolacja PIONOWA ? do izolacji około 240 m2 ścian fundamentowych

Pecimor 2K to bardzo kosztowna zabawa i chyba mało opłacalna ! lepiej już papę SBS icopala chyba dać !

znacie jakieś podobne a tanie izolacie pionowe ?

Edytowane przez Salah

tak stale sie utrzymuje przez cały rok 80-150 cm od poziomu gruntu.

Są różne środki np izohan ,ale koszt na 240m2 nie będzie mały ,a ponoc u mnie mimo iż jest wysoki stan wód gruntowych ,a nie mam piwnic to nie potrzebna jest papa na pionie więc szukam lepiku dobrego a taniego [ napewno nie dysperbit ]

Jako izolację poziomą mam papę sbs icopala

Pogadałem trochę i Styrbit 2000k [ na rozpuszczalniku ale bezpieczny dla styroduru ] wychodzi tak :

100 mb ławy x 1.2 wysokie = 120 m2 x 2 strony = 240 m2

[ na 1 m2 przypada na dwie warstyw 2.5 kg ]

240m2 x 2.5kg = 600kg / opakowanie 20kg = 30 opakowań x 120 zł. = 3600 zl. nie mało :/ ciekawe jak izohan wychodzi

To ja tez zaproponuje rozwiazanie klasy Pecimor:

Izolacja typu sredniego dla 240m2, 2skladnikowa, bezrozpuszczalnikowa masa bitumiczna Caparola + styrodur i tu styrodur w 2 warstwach: 8+5 bo wyjdzie taniej i cieplej niz 1x12cm bo xps przy mniejszej grubosci ma lepsza lambde a do tego 8+5 to 13cm:

240x 2,5kg = 600kg Caparol Isolan Kellerdicht 2K x 6,15 netto = 3690 netto

240x 0,08 = 19,2m3 Ursa XPS N-III-L 80mm x 340 netto = 6528 netto

240x 0,05 = 12 m3 Ursa XPS N-III-L 50mm x 340 netto = 4080 netto

Razem: 14298 netto

Dojda do tego koszty ewentualnie kilku pianek do sklejenia xps-xps, moze byc potrzebne 1 opakowanie 30kg Isolanu wiecej potrzebne na gruntowanie, bierze sie takie opakowanie i czesc bitumiczna rozrabia z woda do konsystencji umozliwiajacej zagruntowanie i maluje caly fundament.

Edytowane przez fighter1983

fighter ,ale zużycie wychodzi 4.6 kg/m2 ,a nie 2.5

Co do Xpsa to potrzebuję na ścianę 75mb x 1.2m wysokości

Szpachlowanie wyrównawcze: 1,2 kg/m2

Malowanie podkładowe: ok. 0,1 kg/m2 ( 1 x ISOLAN KELLERDICHT 2K w rozcieńczeniu wodą 1 : 1)

Na wilgoć gruntową i niespiętrzającą się wodę infiltracyjną 4,6 kg/m2 (4,5 mm na mokro względnie 3,0 mm na sucho)

Na spiętrzającą się wodę infiltracyjną 6,2 kg/m2 (6 mm na mokro względnie 4,0 mm na sucho)

Klejenie płyt termoizolacji 1 – 2 kg/m2

cos z tymi zuzyciami nie tak - zasugerowalem sie chyba Twoim wpisem... jutro zerkne, tzn troche.. pozniej... wczesniej? jest 4 nad ranem :)

klejenie plyt - bitumem zupelnie bez sensu skoro sa pianki typu Tytan do EPS i XPS wychodzi meeeeeega taniej, kleilo sie itumami jak nie bylo tych pianek do xps.

• 3 weeks później...