Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy muszę dawać hydroizolację ciężką

osromocon

Recommended Posts

Witam.

Sytuacja wygląda następująco.

Pod całą powierzchnią domu niepodpiwniczonego został wymieniony grunt do głębokości 2,0 m p.p.t.

Najniższy punkt ław (suchego betonu pod ławami) znajduje się na głębokości 0,8 m p.p.t. Ławy z tym suchym betonem mają wysokość 0,5 m. Mury będą obsypane tak, aby poziom gruntu wokół domu podnieść o 0,5m.

W opinii geotechnicznej mam napisane:

"Na terenie projektowanej inwestycji ustabilizowane zwierciadło wód gruntowych występuje na głębokości od 1,3 do 2,2 m p.p.t., jego poziom uzależniony jest od aktualnych warunków atmosferycznych. Nawiercone zwierciadło wód gruntowych nie stanowi właściwej warstwy wodonośnej dla danego rejonu, związanie jest jedynie z występowaniem obniżenia bezodpływowego. Położenie zwierciadła wód gruntowych ulega częstym zmianom ze względu na opady atmosferyczne. Podwyższenie wód gruntowych wiąże się ze zmianą swobodnego horyzontu wodonośnego na napięty w obrębie warstwy torfów".

Pomiary były wykonane w miesiącach październik - grudzień.

Pytania.

Czy powinienem wykonać izolację ciężką. Koszt samego Izobudu WM (do kładzenia packą) to ca. 5 kzł!?

Czy drenaż "załatwi sprawę" tak, aby nie wykonywać izolacji ciężkiej?

Podłoże na jednej trzeciej powierzchni działki składa się z:

"(...) piasków drobnych, średnich, drobnych z domieszką żwiru oraz piaski drobne z domieszką piasków średnich w stanie średniozagęszczonym (...) ID=0,60" w tym rejonie chciałem wykopać studnię chłonną do której odprowadzałbym wodę z drenażu, choć po lekturze kilkudziesięciu wątków zaczynam wątpić w jej skuteczność.

Dodam jeszcze, że po intensywnych opadach woda stała w wykopie do wysokości góry suchego betonu pod ławami.

Problem wg opinii polega na tym że okresowo możesz mieć wyżej wodę na Twojej działce. Nie strasznie wysoko ale jednak. Generalnie nie jestem zwolennikiem drenowania wszystkiego wszędzie ale z reguły uważam że jeśli teraz nie jest źle to w przyszłości może być gorzej więc lepiej się na gorsze warunki też przygotować zawczasu kiedy łatwiej i taniej można to zrobić.

Generalnie woda Ci specjalnie nie grozi ale istnieje szansa że Twoje zagłębienie bezodpływowe się zapełni bardziej niż zwykle. Zatem faktycznie najistotniejsza jest izolacja i polecałbym jeszcze zasypanie fundamentów piachem czy żwirem(pewnie tak masz ale nie piszesz o tym). I myślę że spokojnie wystarczy. Chyba że chcesz ten drenaż robić to piasek o którym piszesz w 1/3 działki powinien spokojnie wodę odebrać. Nie bardzo wiem dlaczego wątpisz w skuteczność studni chłonnych w takim terenie...

PS. Podro dla Pomorza:p

Zgadza się, w rejonie piasków woda też będzie wyżej ale jeśli się podniesie np. 1,3m do 0,5 to cały czas drenaż będzie Ci osuszał grunt dookoła budynku i będzie ograniczał podsiąkanie. A jeśli nastąpi kataklizm i zagłębienie wypełni się tak że woda będzie na powierzchni to studnia i tak nie da rady. Tylko jakieś dalekie pompowanie poza obręb zagłębienia(raczej mało realne).

Nie chcę się jednoznacznie wypowiedzieć bo nie mogę "brać odpowiedzialności" za swoje słowa skoro nie widziałem tego zagłębienia, nie znam dokładnie budowy geologicznej tego rejonu itd.

Osobiście uważam że skoro i tak będziesz podnosił poziom to izolacja i piach/żwir na obsypanie powinno wystarczyć dla budynku bez piwnicy. Ale decyzja należy co Ciebie.