Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teeter-tooter czyli huśtawka dla samochodu - konstrukcja

bajdoch

Recommended Posts

Witam. Wiem, że to forum o całkowicie innej tematyce niż ta, której dotyczy mój temat, ale wiele razy czytałem wypowiedzi osób, które są tu zarejestrowane, znajdują się ty osoby które znają się zarówno na konstrukcjach metalowych jak i drewnianych a tego właśnie dotyczy mój problem a zarazem prośba. Za niecałe dwa tygodnie odbędzie się u mnie w mieście zlot samochodów grupy VAG, jestem współorganizatorem tego wydarzenia i mam na głowie zbudowanie platformy do tzw. "teeter tooter" na polski to po prostu huśtawka lecz nie dla człowieka tylko dla samochodu i tu powstaje problem jaką konstrukcję i z czego wykonać aby platforma wytrzymała obciążenie samochodu do 2ton. Poniżej prowizoryczne rysunki takowej konstrukcji oraz linki do filmów obrazujących co mam na myśli.

Film na którym widać na jakiej zasadzie działa ta huśtawka, na środku pod platformą znajduje się okrągłą belka o średnicy około 25cm, samochód po najechaniu na platformę musi utrzymać poziom:

platforma.jpg

Myślałem także o opcji aby dać deski o grubości 4cm wzdłuż a następnie na nie w poprzek także deski 4cm lecz jest to droższe rozwiązane. Innym także rozwiązaniem byłoby wyspawanie konstrukcji z profili lub kątowników stalowych i następnie położenie na nią desek lub płyty osb lecz nie mam pojęcia jak powinna wyglądać takowa konstrukcja i jakie profile zastosować.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam.