Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przymus podlaczenia do sieci wodociagowej ?

tofel3

Recommended Posts

Czesc.

W zeszyl rokubwybudowano u nas siec kanalizacyjno wodociagowa.

My przy domu mielismy wlasna biologiczna oczyszczalnie sciekow.

Byl nakaz podlaczenia sie do kanalizy bo inaczej kara 20% od wartosci nieruchomosci.

Wszedzie bylo tylko o przymusie kanalizy.

Z powodow finansowych napisalismy o odroczenie terminu przylaczenia. Zgodzili sie.

I napisali ze po podlaczeniu kanalizy i wody przedstawic dokumenty w gminie.

Czy mam tez przymus podlaczenia wody ? To juz chyba przesada.

Czesc.

W zeszyl rokubwybudowano u nas siec kanalizacyjno wodociagowa.

My przy domu mielismy wlasna biologiczna oczyszczalnie sciekow.

Byl nakaz podlaczenia sie do kanalizy bo inaczej kara 20% od wartosci nieruchomosci.

Wszedzie bylo tylko o przymusie kanalizy.

Z powodow finansowych napisalismy o odroczenie terminu przylaczenia. Zgodzili sie.

I napisali ze po podlaczeniu kanalizy i wody przedstawic dokumenty w gminie.

Czy mam tez przymus podlaczenia wody ? To juz chyba przesada.

O ile mi wiadomo, nakaz do przylaczenia do kanalizy jest tylko w przypadku posiadania szamba. Jesli masz legalnie zainstalowa oczyszczalnie to Ci moga skoczyc z tym nakazem. Jesli strasza jakas kara, zapytaj sie na pismie o podstawe prawną tego nakazu oraz podstawe prawna kary.

O nakazie przylaczenia do wodociagu w jakiejkolwiek sytuacji nigdy nie slyszalem.

marcin

O ile mi wiadomo, nakaz do przylaczenia do kanalizy jest tylko w przypadku posiadania szamba. Jesli masz legalnie zainstalowa oczyszczalnie to Ci moga skoczyc z tym nakazem. Jesli strasza jakas kara, zapytaj sie na pismie o podstawe prawną tego nakazu oraz podstawe prawna kary.

O nakazie przylaczenia do wodociagu w jakiejkolwiek sytuacji nigdy nie slyszalem.

marcin

http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2005-236-2008

Polecam Rozdzial 3, obowiazki wlasciela posesji, Art. 5.1. punkt 2:

"przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych;"

Strasza kara, bo szukaja naiwnych ktorzy w swojej niewiedzy straszeniem sie przejma i zrobia co durny urzednik mowi.

Marcin