majakthecoder 04.06.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Witam,przewierciłem sobie kabel w ścianie i musiałem zdrapać tynk aż do betonu (1 cm głębokości, 10x10 cm powierzchni). Muszę tą dziurę załatać. Sprzedawca w Brico powiedział mi, żebym kupił gotową masę szpachlową.Nałożyłem cienką warstwę masy żeby zobaczyć jak się zachowuje. Po jednej dobie masa jest giętka jak plastelina i ugina się z łatwością pod palcem. Nie jestem pewien czy ta masa szpachlowa nadaję się do wypełniania dużych dziur i czy będzie miała takie właściwości jak reszta tynku. Może powinienem kupić coś innego? Prosiłbym Was o pomoc w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 04.06.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Jeśli masz jeszcze tą gotową masę szpachlową to jej nie wyrzucaj.Najpierw gips budowlany, (dziurę zmocz nawet wodą) po wyschnięciu, pierwsza warstwa gotowej gładzi, później szerzej druga warstwa.Z gipsem budowlanym działaj szybko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majakthecoder 04.06.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Czy gips budowlany różni się czymś od gipsu szpachlowego albo zaprawy tynkarskiej? Jest wiele rodzajów gipsów / tynków i trochę się w tym gubię. Zrobię tak jak sugerujesz, jednak nie wiem czy powinienem wydrapać ta warstwę tej gotowej zaprawy szpachlowej, czy nie przejmować się tym. Rozumiem, że muszę sobie zostawić trochę miejsca na gładź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 04.06.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Czy gips budowlany różni się czymś od gipsu szpachlowego albo zaprawy tynkarskiej? Jest wiele rodzajów gipsów / tynków i trochę się w tym gubię. Zrobię tak jak sugerujesz, jednak nie wiem czy powinienem wydrapać ta warstwę tej gotowej zaprawy szpachlowej, czy nie przejmować się tym. Rozumiem, że muszę sobie zostawić trochę miejsca na gładź? Cholernie szybko wiąże i twardszy jest. Wydrap tą masę bo ona nie nadaje się do wypełniania ubytków, jak za dużo jej dasz to popęka. Ciężko mi to wytłumaczyć jak masz to zrobić. Wypełnij tą dziurę uważaj żeby nie zrobić garba. Później jedno szpachlowanie gotową wyjeżdzasz za ten kwadrat, kolejne szpachlowanie jeszcze dalej niż poprzednie szpachlowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts