LucaM 05.06.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Witam,buduje dom parterowy o pow. 130m2 z ściany gazobeton 24cm, kl 500, ocieplenie 20cm styropianu grafitowego na ścianach, 2 x 10cm na podłodze styropian grafit, na poddaszu 2 x 5cm styropian grafitowy na razie nie użytkowe możne później około 80m2, dach ocieplony ma być 20cm i 10cm wełny, okna 3 szybowe, na całym domu ma być ogrzewanie podłogowe sterowane w każdym pokoju osobno, ale nie wiem jaki kocioł ponieważ gaz i olej odpada, myślałem o kotle pelletowym z buforem 1000L, ale ciężko powiedzieć ponieważ nie wiem czy bufor się sprawdzi czy lepiej sam kocioł peletowy i podłączyć go przez zawór mieszający z instalacją, o eko-groszku nie myślałem poniewaz więcej kocioł w podtrzymaniu będzie niż pracował a pelletowe same się rozpalają i wygaszają, jeszcze pompa ciepła ale to będzie za duży koszt instalacji i tak naprawdę nie mam już pojęcia co robić a po rozmowach z hydraulikami to już całkowicie "zbaraniałem" jak myślicie drodzy forumowicze, które wyjście będzie najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.06.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Ile zamierzasz przeznaczyć na źródło ciepła i jakich rachunków się spodziewasz?Do takiego domku pellet będzie kosztował tyle lub prawie tyle co pompa ciepła, a w eksploatacji będzie znacznie droższy i wymaga obsługi.W sensie instalacyjnym najtańsze będą bufor z grzałką, lub kocioł elektryczny - za to rachunki miesięczne będą sporo wyższe niż przy poprzednikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) A gdybym powiedział Ci,że grzanie prądem w takim domu nie wyjdzie drogo a przy tym w inwestycji jest najtaniej ?Zrób sobie OZC czyli audyt energetyczny,wtedy dowiesz się jakich rachunków możesz się spodziewać,po izolacji sądzę,że będzie to zapotrzebowanie ok.40kWh/m2/rok czyli zuzyjesz na ogrzewanie 130*40=5200kWh a to przy cenie kWh w systemie dwutaryfowym ok.0,3zł da rachunek ok.1600-1800zł za sezon grzewczy+do tego zuzycie cwu ok.3000-4000kWh da ok.1200zł czyli za rok c.o+cwu wyjdzie ok.3tys.zł a inwestycja w ten system grzewczy to tylko 3-4tys.zł. Chcesz płacić ok.3x mniej to pozostaje inwestycja w pompę,do takiego domu styknie powietrzna 7kW za ok.15tys.zł(dużo ?) a całość powinna zamknąć się w 20tys.zł.Szkoda,że nie pomyslales o tym przed budową bo bylbys do przodu conajmniej o koszt komina,który jest zbędny do w/w systemów grzewczych. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LucaM 05.06.2014 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 o kosztach za ogrzewanie myślałem że kocioł załączy się co 2 dni więc myślę że spali koło 3 ton, koszt instalacji koło 7-8tys kocioł + 2-3tys bufor + koszt instalacji ale to koszt taki sam jak przy pompie, pierwsze założenie było by nie budować kominów ale zrobiłem na wszelki wypadek, popytam o pompy ciepła a lepsza jest z wymiennikiem poziomym czy powietrzna działkę mam 2400 metrów, a czy ogrzewanie podłogowe da rade w łazienkach czy montować dodatkowo grzejniki niskotemperaturowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 05.06.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Na ten pelet który się sam rozpala i gasi to tak nie licz bo nie wyrobisz na zapalarki(grzałki) do niego. Kolega miał i na gwarancji mu z 3 grzałki wymienili, sam dokupił z 2 i w końcu zrezygnował, nie wiem czy coś się teraz pozmieniało ale w Kostrzewie oprogramowanie nawet tak było ustawione aby jak najmniej korzystał z zapalarki i mimo tego się przepalała. Teraz pali ekogroszkiem i dzienne potrzymanie to poniżej 2kg węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.06.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 o kosztach za ogrzewanie myślałem że kocioł załączy się co 2 dni więc myślę że spali koło 3 ton, koszt instalacji koło 7-8tys kocioł + 2-3tys bufor + koszt instalacji ale to koszt taki sam jak przy pompie, pierwsze założenie było by nie budować kominów ale zrobiłem na wszelki wypadek, popytam o pompy ciepła a lepsza jest z wymiennikiem poziomym czy powietrzna działkę mam 2400 metrów, a czy ogrzewanie podłogowe da rade w łazienkach czy montować dodatkowo grzejniki niskotemperaturowe? Lepsza jest z kolektorem poziomym, ale w przypadku Twojego domu (dobrze ocieplony i niewielki) ekonomicznie w sensie inwestycyjnym będzie nieuzasadniona. Dlatego na Twoim miejscu celowałbym w powietrzną. Cała instalacja u Ciebie wraz zasobnikiem CWU powinna zamknąć się w 20tys. zł, Podłogówka w łazience wystarczy, przeważnie w łazienkach układa się gęściej rurki i tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 popytam o pompy ciepła a lepsza jest z wymiennikiem poziomym czy powietrzna działkę mam 2400 metrów, a czy ogrzewanie podłogowe da rade w łazienkach czy montować dodatkowo grzejniki niskotemperaturowe? Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć ale to tylko znając dokładne zapotrzebowanie domu na ciepło czyli przyszłe rachunki za ogrzewanie czyli ilość energii potrzebną do ogrzania domu w sezonie grzewczym. Jak już poznasz to porównasz sobie wszystkie systemy grzewcze od prądu po pellet biorąc pod uwagę koszt instalacji do kosztu eksploatacji. Gruntowa ma większą sprawność niż powietrzna czyli COP3,5 do COP2,5 ale jak to się ma do Twojego zużycia to dowiesz się jak zrobisz OZC ale prądu bym w Twoim domu nie wykluczał,zwłaszcza,że jest najtańszy inwestycyjnie. Orientacyjne zużycie energii na ogrzewanie u Ciebie już wyżej podałem. U siebie w łązience mam tylko podłogówkę,żadnego innego grzejnika i spokojnie się sprawdza.Rurki bardziej zagęszczone niż w pozostałych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LucaM 05.06.2014 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Na ten pelet który się sam rozpala i gasi to tak nie licz bo nie wyrobisz na zapalarki(grzałki) do niego. Kolega miał i na gwarancji mu z 3 grzałki wymienili, sam dokupił z 2 i w końcu zrezygnował, nie wiem czy coś się teraz pozmieniało ale w Kostrzewie oprogramowanie nawet tak było ustawione aby jak najmniej korzystał z zapalarki i mimo tego się przepalała. Teraz pali ekogroszkiem i dzienne potrzymanie to poniżej 2kg węgla. pracuje w firmie kotlarskiej nie chcę pisać jakiej by nie robić reklamy bo nie po to pisze na tym forum, ostatnio testowaliśmy zapalarki które przez 2 miesiące były cały czas włączone i nic się z nimi nie działo, a jeżeli będzie trzeba by było kupić to mam dostęp do tańszych części , dlatego tak napaliłem się na pellet, jakoś elektrycznego ogrzewania się boje bo energia elektryczna ciągle drożeje, bo w Polsce jest tak wcześniej sprzedawali ekogroszek jako odpad po 100-200zł a teraz 800-1000zł, to samo jest z pelletem i innymi paliwami, dlatego myślałem o kotle na pellet z dodatkowym rusztem na wszystko, podłączyć to z buforem i niech sobie działa, ale porozmawiam ze sprzedawcami co do pomp i zobaczymy jaką ofertę dadzą może i to by się bardziej opłacało, a co do pompy to na moim placu jest trochę ziemi pod spodem glina i woda więc z tego co czytałem poziomy wymiennik by był najlepszy, ( spiralny), co do podłogi to wiem że w łazienkach daje się co 10cm rurki ale znam to wszystko z teorii i dlatego pytałem czy da rade. Architekt w projekcie napisał że zapotrzebowanie na energie 41 kWh/m2 rok tylko że w projekcie miałem budować z silikatów i dać normalny biały styropian, jak skończę ocieplać to i tak zrobię OZC by wiedzieć więcej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Architekt w projekcie napisał że zapotrzebowanie na energie 41 kWh/m2 rok tylko że w projekcie miałem budować z silikatów i dać normalny biały styropian, jak skończę ocieplać to i tak zrobię OZC by wiedzieć więcej, Wtedy będzie jak to sie mówi, musztarda po obiedzie. OZC mozna zrobic w dowolnym momencie budowy, mozna zrobic nawet po odbiorze budynku, tylko po co? Im blizej jest do zakonczenia budowy tym mniej ozc jest potrzebne, a na koniec budowy to tylko do swiadectwa, skoro wszelkie instalacje i ocieplenie jest juz wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.06.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 ale porozmawiam ze sprzedawcami co do pomp i zobaczymy jaką ofertę dadzą może i to by się bardziej opłacało, a co do pompy to na moim placu jest trochę ziemi pod spodem glina i woda więc z tego co czytałem poziomy wymiennik by był najlepszy, ( spiralny), , Jak najbardziej możesz zrobić kolektor poziomy, tylko żeby to było w miarę sensowne ekonomicznie musiałbyś sam wszystkiego dopilnować i wybrać jakąś niedrogą polską pompę. Są na forum użytkownicy, którzy zrobili to tanio i są zadowoleni z efektów. Musisz jednak wiedzieć, że jeżeli zlecisz całą robotę jakiejś firmie pompiarskiej to taka instalacja gruntowa będzie ok 10tys droższa niż powietrzna, a w eksploatacji będzie max 300zł rocznie tańsza, wiec okres zwrotu będzie baaardzo dłuugi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts