Mikolaj5 05.06.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Witajcie, Gorąca prośba o pomoc / sugestie. Którędy wyprowadzić przewód spalinowy? Piec gazowy kondensacyjny do 21kW. Pomieszczenie gospodarcze w którym stanie piec graniczy z salonem i garażem. Od strony zachodniej (góra rysunku) ogród i taras. Garaż jest nieogrzewany. Po głowie chodzą mi 3 opcje: A) Przez ścianę do garażu i przez kolejną ścianę na zewnątrz domu. Trasa prowadzi przez zimny nieogrzewany garaż. Długość trasy około 5m. Przewód wychodzi na nieużytkową północną część domu. Jeśli nie ma przeciwskazań to jest prefeorowana opcja (na załączonym rysunku kolor zielony) B) Przez ścianę na część zachodnią. Wtedy spaliny mam blisko tarasu - a węc niechętnie. Długość trasy 1m (na rysunku kolor czerwony). C) Przez dach. Dom ma dwa pelne piętra. Poddasze nieużytkowe, izlolacja położona na stropie na poddaszu (50cm). Ponieważ w domu nie będzie kominów, nie chciał bym i takiego przewodu w dachu. Boję się też o szczelność dachu. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Mikolaj5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 09.06.2014 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 .. bardzo, bardzo proszę o jakieś konstruktywne segestie w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.06.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 .. bardzo, bardzo proszę o jakieś konstruktywne segestie w temacie Ogólnie na piecach to sie nie znam, trza by jakiego piekarza pytać ale jeśli chodzi o kocioł - taki wiesz, do ogrzewania i ciepłej wody w kranach, taka nazwa fachowa jest - to rozwiązanie A) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 11.06.2014 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Dzięki.A u nas i piec i kocioł mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.06.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 mówią różne rzeczy - nie zawsze prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.06.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Dzięki. A u nas i piec i kocioł mówią. Polecam słownik, na forum "dozerklapa jest tandetnie blindowana" i wielu widzi swoją wyższość gdy wie, że kocioł to ogromne naczynie do gotowania. A znajomość np: piecy hartowniczych to niebotyczny olimp - mimo, ze nie służą one do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 16.06.2014 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Rozmawiałem dziś z dwoma dużymi producentami kotłów (pieców).Po pierwsze wszyscy rekomendują prowadzenia przewodu spalinowego w szachcie i na dach.Po drugie, mamy ograniczenie maks. 5 m długości przewodu w strefie niskiej temperatury (czyli u mnie garaż) - ładnie opisane w ogólnodostępnej dokumentacji VaillantCzyli w moim przypadku chyba wersja C). To pytanie czy można to jakoś dobrze zaizlowować aby zredukować potencjalny mostek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.06.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Mam komin dwuścienny stalowy poprowadzony z parteru przez poddasze i dach (po położeniu dachu). Dobra obróbka dachowa powoduje, ze nic nie cieknie. Nie wiem o jakim mostku piszesz, bo zimą się grzeje, więc raczej nie będzie problemu z mostkiem cieplnym - bałabym się bardziej wody niż zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 16.06.2014 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Moze I jestem przewrazliwionyPodstawa to pewnie dobra obrobka na dachu. Ale moze ten szacht sie jakos izoluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts