Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

któredy wyprowadzić przewód spalinowy z pieca

Mikolaj5

Recommended Posts

Witajcie,

Gorąca prośba o pomoc / sugestie. Którędy wyprowadzić przewód spalinowy? Piec gazowy kondensacyjny do 21kW. Pomieszczenie gospodarcze w którym stanie piec graniczy z salonem i garażem. Od strony zachodniej (góra rysunku) ogród i taras. Garaż jest nieogrzewany.

Po głowie chodzą mi 3 opcje:

A) Przez ścianę do garażu i przez kolejną ścianę na zewnątrz domu. Trasa prowadzi przez zimny nieogrzewany garaż. Długość trasy około 5m. Przewód wychodzi na nieużytkową północną część domu. Jeśli nie ma przeciwskazań to jest prefeorowana opcja (na załączonym rysunku kolor zielony)

B) Przez ścianę na część zachodnią. Wtedy spaliny mam blisko tarasu - a węc niechętnie. Długość trasy 1m (na rysunku kolor czerwony).

C) Przez dach. Dom ma dwa pelne piętra. Poddasze nieużytkowe, izlolacja położona na stropie na poddaszu (50cm). Ponieważ w domu nie będzie kominów, nie chciał bym i takiego przewodu w dachu. Boję się też o szczelność dachu.

piec.JPG

Edytowane przez Mikolaj5

Rozmawiałem dziś z dwoma dużymi producentami kotłów (pieców).

Po pierwsze wszyscy rekomendują prowadzenia przewodu spalinowego w szachcie i na dach.

Po drugie, mamy ograniczenie maks. 5 m długości przewodu w strefie niskiej temperatury (czyli u mnie garaż) - ładnie opisane w ogólnodostępnej dokumentacji Vaillant

Czyli w moim przypadku chyba wersja C).

To pytanie czy można to jakoś dobrze zaizlowować aby zredukować potencjalny mostek?

Mam komin dwuścienny stalowy poprowadzony z parteru przez poddasze i dach (po położeniu dachu). Dobra obróbka dachowa powoduje, ze nic nie cieknie. Nie wiem o jakim mostku piszesz, bo zimą się grzeje, więc raczej nie będzie problemu z mostkiem cieplnym - bałabym się bardziej wody niż zimna :)