Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak dostępu do drogi prawo wodne budowlane budowa mostu

kiujik

Recommended Posts

Witam

posiadam działkę budowlaną bez dostępu do drogi publicznej

działkę od drogi oddziela potok górski moja działka leży w innym powiecie innej gminie (powiedzmy X) niż droga gminna - (inny powiat inna gmina nazwijmy Y)

owy nieszczesny potok jest granicą między gminami i powiatami

wygląda to tak że jest moja działka i działka drogowa potok jw jest granica (nie stanowi odrębnej działki) i owy ciek wodny podlega Zarządowi Melioracji i Urządzeń Wodnych, który to w najblizszym czasie zamierza wykupić pasy działek po których płynie potok Przed powodzią z 97 r taki przejazd był możliwy gdyż potoczek był płytki płyną równolegle z drogą powódz spowodowała pogłębienie koryta został podebrany brzeg przy mojej działce tak że powtała skarpa. w terenie widoczne są zarysy zjazdów z przed powodzi

ja chcę wybudować mostek czy tam przepust co jest bardzo kosztowne bagatela ok 60-70 tys (projekt materiały zabezpieczenia brzegów mury oporowe robocizna itd.)

podobno oprócz samego przepustu muszę jeszcze zabezpieczyć brzegi i zrobić murki oporowe zdaniem projektanta

art 29 prawo budowlane mówi że budowa drogi zjazdu należy do użytkownika nieruchomości - czyli do mnie

zgodnie z art 21 i 22 Prawo wodne utrzymanie wód stan dna i brzegów należą do organów wykonujących prawa właścicielskie skoro z właścicielem cieku i brzegu na szerokości 1,5 jest Skarb Państwa zarządcą ZMiUW zgodnie z prawem wodnym CZY JA TEŻ NA WŁASNY KOSZT MUSZĘ WYKONAĆ ZABEZPIECZENIA BRZEGÓW I MURY OPOROWE CZY TEŻ NIE?

architekt twierdzi że projekt mostku wymaga również zabezpieczeń pan z ochrny środowiska opiniujący pozwolenie wodno prawne twierdzi że zabezpieczeń brzegów nie musze robić na swój koszt z drugiej strony jeśli ja je mam w projekcie a budować będe musiała na pozwolenie budowlane gdyż na zgłoszenie nie przejdzie to ja muszę budować zgodnie z projektem bo nie bede mieć odbioru

Kto w tej sytuacji rzeczywiście powinien zapłacić za te inwestycje ja czy organy państwowe? urząd gminy bądź melioracja

przecież ja dostęp do drogi publicznej mieć muszę zgodnie z prawem tym bardziej że jest to działka częściowo budowlana przed powodzią taki dostęp był aktualnie nie ma

niedawno koryto potoku było regulowane ale wjazdu na moją posesje nie uwzględniono brzegi umocnione sa od strony drogi i na 3 odcinkach po stronie mojej dzialki