wojto_thor 05.06.2014 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Witam Jestem na etapie wymiany stropu drewnianego, po konsultacji z projektantem zamawiam belki stropowe 23/14. Rozpiętość stropu- 8 m, z tym że na 4,5 m muszę zastosować podciąg na którym belki będą się łączyły(nie zmieszczę całych na poddaszu) , projektant proponuje podciąg 30/20- 5 długi od ściany do ściany (na nim będą się łączyły belki. Czy proponowany podciąg zda egzamin, czy może zastosować mniejsze gabaryty (zależy mi aby nie było na dole słupa) bardzo proszę o poradę doświadczonych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 06.06.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 podciąg jest solidny i przy tych wymiarach to spokojnie samochód na strychu zaparkujesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojto_thor 06.06.2014 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Dzięki maciej74. Na Ciebie zawsze można liczyć. Zastanawiam się tylko jak wykończyć strop, żeby było cicho, stabilnie i bez odgłosów chodzenia. Od spody napewno belki będą odkryte, od góry planowałem dechy, bo mam sosnowe i modrzewiowe suche, sam nie wiem, co dać na wygłuszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 07.06.2014 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 ja mam ślepą podłogę czyli belka decha wełna decha i podłoga właściwa czyli decha . Jak ktoś chodzi to słychać , nie słychać za to kichania .to jedyne sensowne rozwiązanie. Niektórzy kombinowali z matami wzguszajacymi , filcem , nie wiem na ile jest to skuteczne w stosunku do ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojto_thor 08.06.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Zastanawialem sie nad izolacją typu keramzyt ,aby dociążyć strop,zależy mi aby był cichy (szalejace,lubiące skakać małe dzieci).Szkoda mi zakrywać ładnych dech, ale myślałem o matach i na to panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oblivion 06.11.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Podpinam się pod pytanie o podciąg: chcę poszerzyć przejście z kuchni do jadalni z 90cm do 250cm - jakiej grubości dać podciąg drewniany? Architekt radzi mi żelbetowe L19 ale powyżej jest tylko podłoga sypialni, żadnych ścianek, więc pomyślałem, że może wystarczy drewniany? jest lżejszy i zamontuję go z kolegą, a L19 waży ponad 80kg...Ścianka działowa jest z 1 cegły. Edytowane 6 Listopada 2016 przez oblivion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 06.11.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 podumaj nad perlitobetonem leciutkie a wygłuszanie na poziomie betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oblivion 11.11.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Po wycięciu płyt gk okazało się że ściana jest z bali 17x17cm, więc tylko poszerzę otwór, bo ponad nim są 2 bale od ściany do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts