gosia.kraków 06.06.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 witam wszystkich, muszę zająć się instalacjami, dlatego proszę o pomoc w przeanalizowaniu moich wycen na instalację elektryczną: 1) 50 zl za punkt z materiałem 2) 40 zl za punkt z materiałem 3) 60 zl za punkt z materialem 4) 50 zl za punkt bez materialu 5) dwóch elektryków powiedziało, że już się nie liczy od punktu tylko za całość 6) jeden liczy od roboczogodziny oto jedna przykladowa wycena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 06.06.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Instalacja skromna, jedna różnicówka... poczytaj trochę o instalacjach elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia.kraków 06.06.2014 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Instalacja skromna, jedna różnicówka... poczytaj trochę o instalacjach elektrycznych. Dzięki za radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.06.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Zajmowanie się instalacjami elektrycznymi z przymusu nie wróży nic dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.06.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 O, jakiś nowy użytkownik forum. Przedstaw się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qnto 17.06.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam Dziewczyna prosi o poradę, a Wy Jej bzdury wypisujecie po pierwsze w wycenie są 3 różnicówki, a nie jednaa po drugie tkie teksty typu " poczytaj sobie o instalacjach" to zwykłe bicie piany i ni nie wnosi, a dupie z takimi ekspertami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.06.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam Dziewczyna prosi o poradę, a Wy Jej bzdury wypisujecie po pierwsze w wycenie są 3 różnicówki, a nie jedna a po drugie tkie teksty typu " poczytaj sobie o instalacjach" to zwykłe bicie piany i ni nie wnosi, a dupie z takimi ekspertami Z takim jak Ty - również. Przecież dziewczyna wyraźnie napisała : muszę zająć się instalacjami, dlatego proszę o pomoc w przeanalizowaniu moich wycen na instalację elektryczną: A skoro musi, to dobrze by było zapoznać się z kosztorysowaniem robót elektrycznych na podstawie KNR/KSNR. Teraz wniosło ? Bo żeby wskazany załącznik w #1 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227422-wycena-instslacji-elektrycznej-Krak%C3%B3w-2014 przeanalizować, należy porównać z katalogami nakładów rzeczowych, ale gosia powinna przedstawić skłądniki tej ceny, czyli rg, Kp, Kz, Z a tego nie uczyniła. Pokazała tabelę z cenami wziętymi z sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qnto 17.06.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Z przedstawionego przykładowo kosztorysy wynika, że chodzi o instalację w domu jednorodzinnym, a Kto na domek jednorodzinny robi kosztorys na KNR-ach ? Wywnioskowałem, że Gośka buduje dom i szuka potwierdzenia, że zaproponowane stawki są do przyjęcia. A Ty elpa, wszędzie raczysz swoimi mądrościami typu: doczytaj, sprawdź w normie jakbyś wszystkie rozumy zjadł z tej elektryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.06.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Dziękuję za uznanie. Miło mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qnto 17.06.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 a proszę Cię bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 17.06.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Wracając do tematu, rzeczywiście są 3 różnicówki tylko nie wiem dla czego wszystkie są 4 polowe, skoro ma być tylko jedno gniazdo 3 fazowe? Ceny zdaje się spore... jakoś mało tych gniazd 3 fazowych (kuchnia, kotłownia) i skąpo z siecią TV/Sat/internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.06.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 ...Kto na domek jednorodzinny robi kosztorys na KNR-ach ? Bardziej lamerskiego pytania ciężko szukać. Proponuję je rozwinąć " Kto w domkach jednorodzinnych wykonuje instalacje. Gdybyś kolego zgłębił temat do końca to wiedziałbyś, że każdy projekt (nawet ten typowy) z każdego biura architektonicznego posiada kosztorys. Ciekawe po co? Tworzycie te potworki (jak powyżej) nazywając je kosztorysem i pytacie czy broń Boże nie za drogo. A gdy ktoś wspomni o rzetelnej wycenie to obruszacie się twierdząc, że to nie ta branża. Padają "autorytatywne" twierdzenia, że za punkt, że od całości a jaka jest prawdziwa wartość pojęcia nie macie bo owe katalogi są dla Was czarną magią. W efekcie przepłacacie a instalacja w końcowym efekcie i tak w większości nie spełnia wymagać czy założeń inwestora. Czterotorowe wyłączniki RCD do ochrony obwodów jednofazowych zasilanych z różnych faz mogą okazać się powodem kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qnto 18.06.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Kosztorysowanie nie jest mi obce, ma ono jak najbardziej sens w innego typu inwestycjach i dla innego typu inwestorów, niż Pan Jan Kowalski, który wybudował sobie dom i szuka rzemieślnika, który wykona mu instalację. Nie wiem czym się zajmujesz na co dzień, ale myślę, że masz rozbuchane elektryczne ego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.06.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Ja również mam rozbuchane elektryczne ego, szczególnie wtedy, gdy muszę poprawiać po murarzach, którym się wydaje, że potrafią i elektrykę wykonać.O tym, że przewody nowe 3-żyłowe połączone gdzieś w ścianach ze starymi, 2-żyłowymi nie wspomnę.O tym, że z obwodu gniazd zrobione zasilanie do oświetlenia też nie wspomnę.Nie wspomnę również (porobię zdjęcia natomiast), że przewody do gniazd wprowadzone z boku, płytko do ledwo trzymających się puszek (ściany gipsowe)Pan Jan Kowalski już wie, że został nabity w butelkę.Takie ego elektryczne ma paprok, który wyjechał do Niemiec, tam pieprzyć robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.06.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) A ja myślę kolego Qnto, że jesteś kolejnym laikiem zabierającym głos w tematach o których zbyt wielkiego pojęcia nie masz, ale co gorsza dyktującym przeciętnemu Kowalskiemu w jaki sposób ma postępować i w jaki sposób traktować "wyceny" przedstawione przez potencjalnego wykonawcę. Innymi słowy uczy Marcin, Marcina. Jaki punkt odniesienia owemu Kowalskiemu proponujesz? Proszę oto sześć "wycen" z tytułowego postu. 1) 50 zl za punkt z materiałem 2) 40 zl za punkt z materiałem 3) 60 zl za punkt z materialem 4) 50 zl za punkt bez materialu 5) dwóch elektryków powiedziało, że już się nie liczy od punktu tylko za całość 6) jeden liczy od roboczogodziny Pomóż autorce wątku w wyborze najlepszej oferty. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qnto 24.06.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Witam Skoro twierdzisz Kolego, że jestem laikiem, to może i jestem, niech będzie. Znam kilku elektryków, którzy nie mają pojęcia o profesjonalnym kosztorysowaniu, a robią naprawdę dobrą robotę, bazując na ogólnie przyjętym sposobie rozliczeń. Wcale nie twierdzę, że zaproponowane stawki są niskie lub za wysokie, ale dają one przynajmniej porównanie jaki rząd wielkości wynagrodzenia panuje na danym terenie, a po pierwsze to referencje, zawsze można je sprawdzić i na ich podstawie wybrać wykonawcę poukładanego technicznie, rzetelnego oraz o uczciwego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.06.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Kto zatwierdził ten "ogólnie przyjęty system rozliczeń"?Wróć do pierwszego postu i znajdź nieścisłości. Pytanie podstawowe.Kto kogo chce zrobić w bambuko??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia.kraków 07.07.2014 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Pewnie mój błąd polegał na tym, że powinnam tu wstawić projekt instalacji a nie sypać wycenami- stąd taka dyskusja... Dalej nie znam się na elektryce (niestety jakoś mnie ona nie kręci:) Znalazłam elektryka, który zrobi mi cały dom za 6,5 tys plus vat, inny (ten od szczegółowej wyceny w tabelce) mówi, że to niemożliwe, żeby ta cena (6,5 tys) odzwierciedlała rzetelną pracę i dobre materiały, a do tego sugeruje, że materiały mogą być kradzione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.07.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Zgadza się.Wystarczy podać spis materiałów, czyli tzw. obmiar, by na tej podstawie policzyć jego wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia.kraków 09.07.2014 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Zgadza się. Wystarczy podać spis materiałów, czyli tzw. obmiar, by na tej podstawie policzyć jego wartość. zgadza się, że mogą być kradzione? ciężkie czasy wracają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts