Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zakup okien może sparaliżować budowę i zdrowie- Stolbud Włoszczowa, Ekoprofit

Recommended Posts

Rozumiem Tomasz131 że kasy może brakować. Kredyt wstrzymany bo bank nie widzi postępu prac czy cała budowa wstrzymana bo okien w dalszym ciągu nie ma - bo tak naprawdę nie ma. Wstrzymanie budowy to dodatkowy stres, dodatkowe koszty i wogóle.

W mej subiektywnej oczywiście ocenie odrzucanie w tym momencie ofert na wykonanie tej konstrukcji od firm sprawdzonych, dobrych, polecanych, mających chyba mało wpadek bo tu byłyby napiętnowane nie do końca jest rozsądne. Nawet jeśli są droższe o 5 czy nawet 10 tysięcy.

Ale to moja opinia, która pozwoliłem sobie tu wyartykułować.

"Podziwiam" ludzi, którzy porywają się na kosztowne w wykonaniu projekty i nie mają żadnych rezerw finansowych na tzw. nieprzewidziane wydatki.

Wydaje mi się, że UGI wybrał projekt bo mu się spodobał i wdrożył go w życie nie przeprowadzając wstępnej kalkulacji. Skąd miał więc wiedzieć, że sama witrynka , oczywiście wykonana w odpowiedniej technologii będzie kosztowała zdecydowanie więcej niż pozostałe okienka razem wzięte . Powinien mu to uświadomić architekt, ale ci goście mało kiedy troszczą się o portfel inwestora. Inwestor ma wizje to architekt rysuje. Potem klienci chodzą od punktu do punktu i szukają kto da taniej. To identyczna sytuacja jak ktoś bierze na raty za drogi samochód. Stać go na styk na raty , ale nie stać na serwis. Znam kobietę , która kupiła sobie na raty 4 letniego lexus-a. Niestety po kilku miesiącach autko zaniemogło, a warsztat wycenił naprawę na 5 tysiaków. Trzy miesiące trwało zanim tę kwotę uzbierała. Przez ten czas auto stało u mechanika bo bez zapłaty nie chciał wydać .

Takie jest moje skromne zdanie.

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale przecież to jest życie, nie trzeba było takich scysji, najechał na mnie na światłach gościu,

szas prac z jego ubezpieczenia, niecały tydzień i auto naprawione i kasa z ubezpieczenia.

http://www.mierzymy.pl/481,poziomica-laserowa-bosch-pll-360-atrakcyjna-cena!.html taki mam ..

http://www.megamajster.pl/laser-do-plytek-bosch-plt-2.php?off=0

http://sklep.pphu-callisto.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=108 te użądzenia zakupiłem do robienia łazienki zwykłej łazienki tylko aby sobie życie ułatwić, bo trangulacja sznurkiem ...

L1.jpg

ML1.jpg w nocy nawet do 200 metrów można złapać poziomy itp.

Pamiętam jak to było w jednym zakładzie, gdzie oportuniści nie wiedzieli że trzeba przekątne też mierzyć.

http://www.bioslone.pl/forum/gallery/1712_24_03_12_8_18_45.jpeg starożytna poziomica

do pionu używali coś podobnego do litery F...

http://www.baubiologie.at/_system/bilder/156/projekt_Strohballenhaus_in_Roggenreith___N%C3%96_1911.jpg

Edytowane przez מרכבה

w swoich narzędziach całkowicie przeszedłem na wyroby Hilti we flocie

A laser.... cóż, to na dzisiejsze czasy podstawowe narzędzie :)

korzystam z takiego https://www.hilti.pl/laserowe-systemy-pomiarowe/lasery-liniowe-i-punktowe/r25990 i to przede wszystkim przy pomiarach bo reppera na budowach nie uświadczysz więc nic dziwnego że poziomy ław, chudziaków i otwory są od sasa do lasa

Witam

Dziś na budowie słyszałem historie gdzie klient zrobił sobie podłogowe w ogrodzie zimowym. Ale... do tej pory go nie postawił. A grzeje normalnie. Jesteście w stanie w to uwierzyć ?

Podłogowa mu śnieg rozpuszcza :)

No jak lubi i go stać to w czym problem ?

Program oglądałem o miasteczku - chyba Islandia - tam WSZYSTKIE chodniki i ulice mają "podłogówkę" :) Fakt, że ze źródeł termalnych ale efekt super jak przy opadach śniegu i mrozie masz czyste chodniki i ulice :D

Pozdrawiam

"Podziwiam" ludzi, którzy porywają się na kosztowne w wykonaniu projekty i nie mają żadnych rezerw finansowych na tzw. nieprzewidziane wydatki. ....

Niestety takich jest wielu. Tak naprawdę nigdzie nie jest napisane, że każdy MUSI mieć swój własny dom, zwłaszcza, że wielu po prostu nie stać na budowę.

Nowa firma od przeszklenia okazała sie jednak mało fachowa, zatem nie ma co polecać. Nie sprawdziło sie zapisywanie ustalen ustnych do umowy czy jakiegokolwiek aneksu, przekroczyłam granice cierpliwosci sprzedawcy... Dobrze, ze stało sie to jeszcze przed wplatą.

Rozmawiam z kolejnymi, chyba znam juz poł branzy okiennej, albo ona zna mnie... jako upierdliwego inwestora.

Zadawanie zbyt duzej ilosci pytan jest w złym guscie. Idealny klient dzwoni i mowi: chce u was kupic okna, przyjezdza, nie pyta o nic, wplaca, najlepiej cała kwote z gory i grzecznie czeka na dzieło. Z takim co to za duzo pytan zadaje i za wiele szczegołow chce ustalac nie warto sie zadawac.

Juz nie wiem jak poznac fachową firmę, ani referencje, ani polecenia, ani cena (wyzsza niz u innych) nic nie gwarantuje.

Chce zakonczyc temat okien i wiecej do niego nie wracac. Takie zyczenie na nowy rok....

Nie znam Twoich oczekiwań co do zapisów w umowie, ale domyślam się, że są znacznie przekraczające standard rynkowy np.: w zakresie kar umownych. Z jednej strony Ci się nie dziwię, bo z opisów wynikało że bardzo to przeżywasz , ale z drugiej - sama skazujesz się na ten los, bo temat zna pół internetowego światka a odczuciu branży nie jesteś wyłącznie ofiarą, więc nie ma się co dziwić że chętnych za racjonalne pieniądze nie widać (ryzyko medialnej porażki jest zbyt duże).

Może napiszesz jakie masz oczekiwania (te do zapisania) od Wykonawcy, to podyskutujemy o faktach i możliwościach - może dzięki temu znajdziesz jakiś kompromis?

Niestety takich jest wielu. Tak naprawdę nigdzie nie jest napisane, że każdy MUSI mieć swój własny dom, zwłaszcza, że wielu po prostu nie stać na budowę.

Myślę, że problem leży w dużej mierze po stronie projektantów i braku jakiejkolwiek odpowiedzialności z ich strony. Widzieliście by jakiś kosztorys dołączony do projektu chociaż ocierał się o realne koszty budowy?

Dla samych okien zazwyczaj jest kwota zaniżona 2 lub 3x! W projekt wpisuje się "okna PCV" a balkony RU mają 2700 wysokości (przykład autentyczny). Myślę, że za wielką kałużą taka pracownia architektoniczna spędzałaby sporo czasu w sądzie ;)

Wiem, że szukałaś i dostałaś oferty od dobrych i pewnych ale odrzuciłaś bo były droższe....

Ty niestety nie wyciągnęłaś wniosków ze swojego kłopotu

Mam rozne oferty, ale nie wiesz dlaczego jedne uznaje ze warte rozmowy a inne nie. Mozesz uwazac ze odrzucam drozsze, ale tu mylisz sie.

Rozmawiam z duzymi firmami, z referencjami, duzymi realizacjami komercyjnymi.

Czy twierdzisz, ze cena nie ma byc dla inwestora żadnym kryterium? Mam ceny zupełnie nie brac pod uwage? A moze brac pod uwage tylko cene? Kto ma drozej ten lepszy? Chyba nie o to tu chodzi...

Gdyby ugi choc w malym stopniu udalo sie odzyskac pieniadze, pewnie byloby jej latwiej wybrac instalatora z gornej polki.

Nie kazdy inwestorzy spi na pieniadzach by po takiej finansowej wtopie moc wylozyc gore kasy cos lepszego.

W tej chwili "wspołpraca" z Ekoprofit kosztowała mnie tyle co nowy dach, jesli jakas sprawiedliwosc istnieje to odzyskam pieniedze i dokoncze dom. Jesli nie to bede do konca zycia słac podziekowania sprzedawcy, mieszkajac w wynajmowanej kawalerce..

Może napiszesz jakie masz oczekiwania (te do zapisania) od Wykonawcy, to podyskutujemy o faktach i możliwościach - może dzięki temu znajdziesz jakiś kompromis?

Moje oczekiwania to zapisanie do umowy:

- poziomu wykonczonej podłogi, zeby był oczywisty dla wykonawcy

- terminu wykonania

- kary za przekroczenie terminu

- zakresu na jaki podpisujemy umowa - dobór, montaz, towar

- dołaczenie do umowy projektu przeszklenia

- wpisanie w umowe jakie szyby, jakie parametry, rowniez cieplne, producent, producent profili, czym uszczelnione

- na co i ile gwarancji

- zaliczka i reszta płatna po montazu w ramach gwarancji dobrego wykonania

- sprzedawca posiada ubezpieczenie

- wpisanie w umowe ze wykonawca posiada niezbedna wiedze i doswiadczenie by umowe wykonac i wykona ja zgodnie z instrukcja montazu producenta itp

- wpisujemy wszystkie dodatkowe ustalenia, np: kolor obrobek w kolorze konstrukcji, uszczelenienie welna, jakie tasmy

Mysle, ze to rozsadne oczekiwania, bez podstępów.

Uczciwy wykonawca chyba nie powienien miec z nimi problemu.

Problemem jednak okazuje sie brak cierpliwosci wykonawców/sprzedawców, którzy chcieliby juz dzis podpisac cokolwiek, zeby tylko juz zarobic, a przeciez nie kupuje kefiru w sklepie na rogu za 1,50zł tylko za kilkadziesiat tysiecy duza konstrukcje, która ma mnie cieszyc przez wiele lat i przede wszystkim byc bezpieczna.

Ja nie wymagam znizek, wymagam powaznego podejscia do tematu, troche motywacji i czasu na wzajemne ustalenia, zeby wszystko było jasne i nie było pozniej takich problemów.

Edytowane przez uwaga_groźnyinwestor

Echhh.. i takie zapisy otrzymałaś choćby ode mnie (poza docelowym poziomem posadzki bo pomiarów nie robiłem a tylko wtedy można go wpisać do umowy) i pamiętam dokładnie Twą odpowiedź. I dlatego twierdzę, że mimo wpisania tu oczekiwań będziesz się bujać z tą konstrukcją do wiosny czy nawet końca przyszłego roku, bo nawet jak ktoś spełni oczekiwania nie spełni kryterium ceny

Dla innych wykonawców

Zacznijcie też dbać o swój interes, to nie kosztuje

W umowie czy załączniku do umowy musicie zapisać docelowy poziom wykończonej (!) posadzki i gdzie znajduje się punkt odniesienia. Głupcem jest ten co w dzisiejszych czasach nie posiada lasera by obmierzyć choćby wszystkie otwory do poziomu posadzki/stropu

Polecam także wpisywanie wymiary otworu w dniu pomiaru, później coś się odwidzi, coś się podmuruje, wytynkuje i jak udowodnicie że okno zostało wykonane dobrze skoro do otworu nie pasuje.

Szkolcie się w technikach montażu, w używanych do niego materiałach i przestańcie walczyć ceną bo wcześniej czy później polegniecie

Główne kryterium jakość amen
Niestety nie tu. Poczytaj, zrozumiesz że tu mówi się o jakości i pewności ale wybiera się najtaniej jak tylko można

Zostawmy ten temat bo jak czytam kolejne posty o problemach ze sprzedawcami, montażystami, że to czy tamto spieprzone a później poszkodowany chlapnie że okna od Drutów, montażysta z łapanki ze stawką poniżej koszt zakupu materiałów do montażu, to mnie krew zalewa. Bo jeszcze tacy śmią narzekać