Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zakup okien może sparaliżować budowę i zdrowie- Stolbud Włoszczowa, Ekoprofit

Recommended Posts

"zgruzować finansowo do końca życia" - co ty pier.......... - czy ja wymieniam jakies firmy ????? - i co o tu chodzi 0,5 - 0,6 - nie ma roznicy - za duzo szyb rzekomo 0,5 okazalo sie nawet 0,7. Roznica 0,1 w szybach to 0,03 w calym oknie. Wiec nie pie......

Za duzo znam przypadkow podmiany szyb [szyb z wadami] i nie chodzi tu o te 0,1 a o sprawy znacznie powazniejsze

Jest różnica między Ug=0,5 i Ug=0,6 , jeśli pracownik instytucji technicznej jej nie widzi , to dobrze ze przekazał " pałeczkę " synowi , możne młodsze pokolenie ma inne spojrzenie

Nie twierdze , ze każda szyba która jest wyprodukowana nie ma wad ( rozpatrywanych w rożnych aspektach ) i mogą być takie co mają Ug=0,7 a nawet 1,0 :) , ale podlega to pod reklamacje :)

Rożnica w Ug na poziomie 0,1 nie przekłada się bezpośrednio na Uw=0,03 ( na pewno znajdziemy jakieś hipotetyczne okno które spełni twoje założenie ) ale to będzie wyjątek potwierdzający zasady , nie piern... z założenia, jak widzisz to robisz to ty

Wymieniłem dwie pierwsze firmy ( znane z fachowości i jakości wyrobów ) , mają w swojej ofercie produkty zespolenia szyb ogólnie stosowanego w stolarce z Ug=0,5 , czy nadal podważasz publicznie jakoś ich wyrobów ? Bo twoje słowa to wyrażają .

Czy twierdzisz ,że twoi koledzy po fachu ( także z instytucji które wydaja certyfikaty po uprzednim zbadaniu ) błądzą we mgle i stawiasz ich wiarygodność na poziomie instytucji naszych południowych sąsiadów ;)

Ja nie neguje przypadków istnienia szyb o Ug innym niż w zamówieniu , ale przeczytaj spokojnie swoją wypowiedź , bo ona mówi o czymś zupełnie innym i osoba z ITB ( a może właśnie taka osoba) nie powinna publicznie na forum wygłaszać pewnych opinii

ps

wypowiadam swój pogląd a nie piern....

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest różnica między Ug=0,5 i Ug=0,6 , jeśli pracownik instytucji technicznej jej nie widzi , to dobrze ze przekazał " pałeczkę " synowi , możne młodsze pokolenie ma inne spojrzenie.....

A może adwersarze zaczną czytać ze zrozumieniem ?

Są dwa sposoby obliczania Ug i tak szyba, taka sama szyba ma 0,5 jak i 0,6 podobnie jak w dwuszybówkach 1,0 i 1,1, pomijam już kwestie zaokrąglania wyników

Są dwa sposoby obliczania Ug i tak szyba, taka sama szyba ma 0,5 jak i 0,6 podobnie jak w dwuszybówkach 1,0 i 1,1, pomijam już kwestie zaokrąglania wyników

Otóż faneuro nie kuma [za trudne dla niego do zrozumienia] ze sa dwa sposoby obliczania U dla szyb wedle dwu roznych norm - stad wedle jednej jest 0,5 a wedle drugiej 0,6

faneuro doucz sie ze o,1 roznicy na szybie daje 0,03 dla calego okna - liczylem wielokrotnie - U ramy 1,2, powierzchnia ram ok 30 %, dodac

tzreba mostki liniowe wzdluz krawedzi szyb

reszta to belkot ktory pozostawiam bez komentarza

Otóż faneuro nie kuma [za trudne dla niego do zrozumienia] ze sa dwa sposoby obliczania U dla szyb wedle dwu roznych norm - stad wedle jednej jest 0,5 a wedle drugiej 0,6

Ja tez nie kumam pchelek , chcesz nam powiedzieć ze jesli jedna firma "X" produkuje dwa różne pakiety szybowe np. 48mm o U = 0,5 i pakiet 44mm o U = 0,6 to dla jednego pakietu se policzyła U jedna metoda a dla drugiego drugą,co wiecej jak sie klient dowali to se zmieni(wedlug wybranej dla siebie normy) tak żeby pasowało, i nie jest to niezgodność towaru z umowa? może wzorce jednostek długosci tez różne?

Edytowane przez Eraska

Czy Wy naprawdę nie potraficie czytać ze zrozumieniem ?

Szukacie dziury w całym i pretekstu, zresztą nikt lepiej nie ustosunkuje się do Waszych wypowiedzi jak Pchełek - jak już wiecie, pracownik ITB

Oba pakiety można spotkać z 0,5 jak i 0,6 i na dodatek należy w tym uwzględnić matematykę i sposób zaokrąglania do 0,1

Matma też gmatwa dodatkowo zagadnienie. 0,55 to 0,5 ale już 0,56 to 0,6 :) Jaka jest prawdziwa różnica ? 0,1 czy 0,01 ? :bash:

Ja proponuje kibicować do finału, a nie wychodzić w trakcie meczu, czyzbyscie znali zwycięzcę?
To kibicowanie nic nie zmieni.

Powoli czuję się wykorzystany. W dobrej wierze zinterpretowałem to co zostało mi przesłane, wypowiedziałem swoją opinie na podstawie zdjęć a tu wychodzi na to, że sprawa ma inne oblicze, jakże odmienne od zasugerowanego. Podle się z tym czuję.

Mało tego, nie podoba mi się, że w temacie Ciebie nie dotyczących chcesz coś ugrać dla siebie. Tak, ugrać bo póki co nie przedstawiłaś żądnego dowodu na to, że coś jest spieprzone

Dlatego tez najlepiej będzie zamknąć wątek i później Redakcja będzie zamieszczać wypowiedzi w temacie a nie wokół niego

To kibicowanie nic nie zmieni.

Powoli czuję się wykorzystany. W dobrej wierze zinterpretowałem to co zostało mi przesłane, wypowiedziałem swoją opinie na podstawie zdjęć a tu wychodzi na to, że sprawa ma inne oblicze, jakże odmienne od zasugerowanego. Podle się z tym czuję.

Mało tego, nie podoba mi się, że w temacie Ciebie nie dotyczących chcesz coś ugrać dla siebie. Tak, ugrać bo póki co nie przedstawiłaś żądnego dowodu na to, że coś jest spieprzone

Oj przykre to jest bardzo.

Sam oswiadczyłes ze sa bledy, oswiadczyło to tez tutaj kilka innych osób. Pisałam ze salon i producent milcza, nie przyznaja sie do bledu. Dokładnie to teraz zrobił przedstawiciel Stolbud Włoszczowa, a Ty na tej podstawie stwierdzasz, ze ja nie mam bledów pomiaru i montazu...

To jest jakas paranoja. Wszystko mam spartaczone, budowa stoi, zdrowie w rozsypce, wykonawca sie wypina, producent - juz nawet nie wiem jak to nazwac... A Ty stwierdzasz, ze ja chce cos ugrac. Co ja chce ugrac? Co?

A propozycja zamkniecia wątku to juz szczyt szacunku do drugiej osoby.

Edytowane przez uwaga_groźnyinwestor

Oceniłem na podstawie zdjęć i tamtą opinię podtrzymuję a nie piszę że nie ma błędów montażu czy pomiaru ale. . . . geneza ich powstania nie jest taka pewna jak mi zasugerowałaś.

Dlatego już nie zabieram głosu do czasu ostatecznego stanowiska wykonawcy czy Stolbud

Podkreślam jedno - Stolbud nie jest stroną w umowie i tego zawsze będę się czepiał

Edytowane przez nikt ważny

Drodzy Forumowicze- zgodnie z naszą deklaracją przekazuję oficjalne stanowisko Stolbudu Włoszczowa S.A. w tej sprawie-

"Szanowna Pani, po przeanalizowaniu całości dokumentacji i wizji lokalnej obiektu stwierdzamy, że sytuacja wygląda zupełnie inaczej niż przedstawiono ją na forum i dlatego prosimy o zaniechanie rozpowszechniania krzywdzących Stolbud informacji. Kompromis wymaga chęci obu stron uczestniczących w procesie, a niemożliwym jest jego znalezienie jeżeli nie chce Pani rozmawiać z wykonawcą. Dlatego proponujemy przeniesienie dyskusji z forum na płaszczyznę rozmów bezpośrednich, w których Stolbud będzie uczestnikiem”.

Szanowny Panie było by miło gdybym poznała "oficjalne" stanowisko Stolbud Włoszczowa bezposrednio w rozmowie telefonicznej badz przekazane emailem. Od dnia 5 maja milczą Panstwo, a kiedy dzwonie zbywaja mnie oswiadczeniami ze juz wkrotce...

Dzis nikt nie pofatygował sie zeby poinformowac mnie osobiscie, w rozmowie, dowiaduje sie z forum, ze kolejny raz zostałam potraktowana bardzo powaznie...

Mysle, ze potencjalni klienci dzieki temu beda mogli Panstwa odpowiednio ocenic.

A wracajac do rzeczonego kompromisu - Stolbud Włoszczowa zna sprawe od poczatku maja, mineło połtora miesiaca i zapraszaja mnie Panstwo do rozmow? przez wpis na forum? to jak te rozmowy maja wygladac? ja mam zadzwonic po raz kolejny i prosic??

Probuje mnie Pan teraz zastrzaszyc. Ja nie rozpowszechniam krzywdzacych opini, to ja jestem osobą pokrzywdzoną.

Zamiescił Pan powyzej kłamstwo - o moim rzekomym braku checi do rozmow z wykonawca, czyli salonem Ekoprofit.

Z salonem probuje rozmawiac od dnia 5 maja. Efektem sa stwierdzenia, ze wszystko jest w porzadku, ze chca dokonczyc montaz, ze nie ma podstaw do zglaszania reklamacji, ze robie afery.

Skoro obiecali Panstwo na forum, ze decyduja sie Panstwo właczyc w rozmowy bezposrednie, to zapraszam. Chetnie bede uczestniczyc, w koncu. Wynik tych rozmow z pewnoscia nie pozostanie tajemnica, bo mysle ze nie ma sie z czym ukrywac, skoro polityka Stolbud Włoszczowa jest tak prokonsumencka.

Są dwa sposoby obliczania czy raczej dwa sposoby "określania"? Jeden opiera się na rzeczywistym badaniu (i jest IMHO najbardziej wiarygodny bo bada się rzeczywisty, istniejący produkt) a drugi to metoda obliczeniowa?

Oceniłem na podstawie zdjęć i tamtą opinię podtrzymuję a nie piszę że nie ma błędów montażu czy pomiaru ale. . . . geneza ich powstania nie jest taka pewna jak mi zasugerowałaś.

Powiedz mi zatem jaka jest ich geneza?

I powiedz mi tez, bo juz nie wiem, czy piszesz do mnie czy do Eraski?

Jeśli chcesz kontynuować odpowiedź na pytania jakie zadali inni

Moje kontynuowanie nie bedzie uzaleznione od spełniania dodatkowych wymogów, np poddawania sie przesłuchiwaniu i wymawianiu ze czarne jest białe.

bwojtek pisał o kosztach okien. Koszt moich okien moge podac bez problemu, ale najpierw chce usłyszec, jaki to prog cenowy sprawia, ze z klienta którego mozna potraktowac niepowaznie, staje sie klientem powaznie traktowanym.

Jesli najpierw podam koszt to zaraz usłysze, ze za mało zaplaciłam wiec sama jestem sobie winna.

Zatem słucham propozycji, ile powinnam zapłacic za 5 balkonów, 8 okien i zestaw 6 witryn skladajacych sie na to duze przeszklenie?

A wracajac do kwestii pytan, tym razem moich, jest ich cała lista, na zdecydowana wiekszosc nikt nie odpowiedział, a nie sa to pytania retoryczne.

jaki to prog cenowy sprawia, ze z klienta którego mozna oszukac, staje sie klientem powaznie traktowanym

Można przyjąć, że poważnie traktuje się klienta wydającego 2 zł kiedy kupującego gazetę i takiego, który płaci 200.000zł przy zakupie samochodu albo 2.000.000zł przy zakupie domu. Tutaj nie kwota jest decydująca ale rynkowa wartość towaru/usługi. Jeżeli ma się 18 wycen na >200kzł, jedną na 160kzł i jedną na 150kzł to bardziej uprawniony jest wniosek, że 18 firm to oszuści czy raczej powinno się odrzucić 2 najtańsze?

Stawianie tez o "oszukiwaniu klienta" jest w twoim przypadku bliższe pomówieniu niż faktem (oceniam na postawie danych z forum).

Nigdzie nie twierdziłem, że jesteś "niepoważnym inwestorem". Z racji swojego doświadczenia zawodowego szukam prawdy po środku.

No to jeszcz raz i pomału:

- miał być pakiet 48 mm i U=0,5

Jest pakiet 44 mm U = 0,6

Czy jest tu nieZgodnosc towaru z umowa czy niema? I niechodzi o te 0,1 tylko o fakty do których sie może up...y klient doczepic

Słuchaj - w świetle polskich normali obowiązują na terenie RP dwie metody wyznaczania współczynnika przenikalności szyby.

1. metoda analizy matematycznej w.g EN 673

2. metoda badawcza Tzw. płyty grzewczej w.g EN 674

Metoda 1 obowiązuje w całej UE a metoda 2 tylko w RP. Tak się to kiedyś poukładało - lobbing , etc..

Wyjaśnienie: szyba 4/16/4 w.g metody 1 ma Ug=1,1 W/m2xK a w.g metody 2 ma Ug=1,0 W/m2xK

I tak jest ze wszystkimi Ug szyb. Polski producent ma PRAWO sygnować Ug szyb jak tam mu się podoba.

Niemiecki, Francuski, Włoski producent szyb MA PRAWO wyznaczać współczynnik Ug dla szyb tylko metodą 1 czyli ANALIZY MATEMATYCZNEJ.

Pozdrawiam