Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zakup okien może sparaliżować budowę i zdrowie- Stolbud Włoszczowa, Ekoprofit

Recommended Posts

Mysle, ze Stalbud Wloszczowa i jej przedstawiciel nie za wiele maja do stracenia. Na pewno o wiele mniej niz UGW.

Beda czekac tak dlugo, az inwestor przystanie na ich warunki.

Wszyscy dobrze wiemy ile moze potrwac sprawa sadowa. A wyrok nie zawsze moze byc odrazu wyegzekfowany.

Na pewno po zakonczeniu sprawy, ktoras z pokrzywdzonych stron odwola sie od wyroku...

• Odpowiedzi 744
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozwolę się nie zgodzić z Tobą, wg mnie już stracili wielu potencjalnych Klientów, a jak dalej tak będą postępować to stracą kolejnych.
Tak sądzisz? Idąc tym tropem Urzędowski od dawna powinien nie istnieć na rynku, co najmniej od pięciu lat a jednak działa i produkuje okna, dobre okna tyle tylko że w nieprzewidywalnym terminie natomiast Stolbud to przede wszystkim Inwestycje i bądź spokojny - przetrzyma UGI bez problemów i bez uszczerbku dla swego wizerunku

Zwłaszcza, że od pewnego momentu sprawa stała się nie do końca jednoznaczna co zauważył chyba jako pierwszy bwojtek na którego pytania zamiast odpowiedzi pojawił się atak, że jak śmie podważać jedynie słuszny opis wydarzeń. Z podobnymi reakcjami spotkał się każdy mający choć cień wątpliwości.

Przestańmy podbijać ten temat, zostawmy go do czasu gdy zabierze głos, konstruktywny głos druga strona.

Co do Urzędowskiego to masz rację. Mają wyrobioną markę i Klient jest gotów czekać pół roku po terminie na okna. Ja bym nie czekał ;)

Wiem, że FM to nie pępek świata, ale pewien rozgłos ma, zwłaszcza wśród bogatszych Inwestorów.

Stolbud to średnio niska półka, ale mierzą wyżej i takie działanie im napewno nie pomoże a zaszkodzi.

Wiadomo, że na inwestycjach nie stracą bo tam tylko CCC i to Inwestora obchodzi, a nie jakieś tam FM.

nikt ważny - sprawa jest oczywista, jesli masz watpliwosci to zapraszam na budowe. Rozumiem, ze mozesz miec watpliwosci jedynie po opisie i zdjeciach, na zywo zaraz sie rozwieja, gwarantuje.

Jesli masz pytania pytaj, chetnie odpowiem.

No i jak się sprawa toczy? Czy są widoki na satysfakcjonujące rozwiązanie?

Dziekuje za zainteresowanie :)

Toczy sie reperowanie zszarganego przez tą sprawe zdrowia.

Budowa wciaz stoi, przeszklenie szaleje na wietrze.

Ale.. w ciagu ostatnich dni pojawiły sie widoki na rozmowe: inwestor+sprzedawca+producent.

Trzymam kciuki, bo wiem jakie to obciążenie dla ciebie, tym bardziej że na oknach się nie kończy, dalsze etapy budowy czekają...

Dziekuje Ralfii_VR w ciagu kilku dni napisze co zostało uzgodnione, mam nadzieje, ze cos w miare jeszcze rozsadnego.

Mysle, ze Stalbud Wloszczowa i jej przedstawiciel nie za wiele maja do stracenia. Na pewno o wiele mniej niz UGW.

Zgadza sie, ja juz nie otrzymam tego za co zaplaciłam, bo zdrowia i czasu oraz kosztów rzeczoznawcy i prawnika nikt mi nie zwroci. Chyba ze sprzedawca poczułby sie i wykonał wszystko jak byc powinno, a w ramach przeprosin cos dodatkowo zaoferował.

Z poczatku naiwnie wierzyłam ze tak wlasnie bedzie.

Na poczatku mojej budowy pojawił sie problem wadliwych bloczków, sprzedawca zachował klase - wymienił i w ramach przeprosin, by klient był zadowolony i polecał firme - otrzymałam dodatkowe akcesoria.

Sprawa została załatwiona szybko (ok 2 tygodnie), ja jestem zadowolona i mimo ze był to problem - reklamowania, wizji na budowie, samodzielnego pakowania, ponownego załadunku, rozładunku to moge polecic ta firme i tak robie, bo jest uczciwa.

Edytowane przez uwaga_groźnyinwestor

Autorka tematu nie powinna w ogóle budowac domu,tylko zlecić jego budowe od a do z lub kupic gotowy.Chodzi mi o to ze sa ludzie bardzo szczegółowo wrecz pedantycznie podchodzace do swojego życia...bloczki maja odchył 2 mm -wymiana...okno nie wchodzi - wymiana całosci reklamacja sąd - ok , ja to rozumiem ale szkoda twoich nerwów.

Duzo pisałas o tym ze wiele czasu poświęciłas na studiowanie firm,stron,typów okien...ale chyba nie przestudiowałaś możliwych fuszerek budowlanych:)

Ja u siebie do tej pory zatrudniłem:

jednego pomocnika na jeden dzień,geodete,ekipe do wiązarów,betoniarnie,hurtownie materiałów ,kurierzy....wszystkie te uslugi zostały wykonane niezgodnie z umową..ale ja o tym wiedzialem ze tak bedzie wiec wziołem poprawkę i olałem temat.Trafienie uczciwego wykonawcy to jak trafienie szóstki w totka,tak samo inwestora...i celowo napisałem uczciwego a nie solidnego.

W ogóle co to za firma Stalbud Wloszczowa,nigdy o nich nei slyszałem.

Edytowane przez Kasia242

....wszystkie te uslugi zostały wykonane niezgodnie z umową..ale ja o tym wiedzialem ze tak bedzie wiec wziołem poprawkę i olałem temat.

I dlatego mamy w Polsze tylu złodziei, idiotów na drodze, "chrzczonego" paliwa, przemocy w rodzinie i ... cwaniaków na budowie.

Właśnie dlatego, że jest jeszcze dużo osób z takim podejściem jak Twoje.

:(

front247, Ty jesteś glazurnikiem chyba ? Jesli tak, to pięknie zareklamowałes swoją osobę :)

Co do betonu, to juź Ci pisałem. Jak szukasz betonu jak najtańszego, bez faktury, bez gwarancji, to dostajesz, co dostałeś.

Jak chcesz trafić "uczciwego wykonawce", skoro Ty już na starcie proponujesz "szemraną" transakcję ?

Nie porównuj siebie do UGI, bo to jakby inna liga.

I dlatego mamy w Polsze tylu złodziei, idiotów na drodze, "chrzczonego" paliwa, przemocy w rodzinie i ... cwaniaków na budowie.

Właśnie dlatego, że jest jeszcze dużo osób z takim podejściem jak Twoje.

:(

Ty to się weź najpierw za krytykowanie ptysiów z Wiejskiej a nie braci budowlanej.

W każdym Państwie są cwaniaki na budowie, złodzieje, idioci na drodze, przemoc w rodzinie.

Jak chcesz uniknąć problemów to płać za robotę fachowcom i kupuj materiały budowlane przynajmniej ze średniej półki cenowej. \

Tanio budujesz dwa razy remontujesz.

Jak żeś bidula to nie narzekaj bo masz to na co Cię stać.

Ty to się weź najpierw za krytykowanie ptysiów z Wiejskiej a nie braci budowlanej.

Zgoda. Jak dla mnie to UGI może zostać premierem.

Przynajmniej miałbym pewność, że nie będzie obojętna na "chooja, doopę i koopę kamieni" :yes:

W każdym Państwie są cwaniaki na budowie, złodzieje, idioci na drodze, przemoc w rodzinie.

Owszem, ale nie w tych samych proporcjach.

Jak chcesz uniknąć problemów to płać za robotę fachowcom i kupuj materiały budowlane przynajmniej ze średniej półki cenowej. \

W takim razie to komu zapłaciła UGI?

Albo inaczej: Na czym polegał jej błąd, że nie "uniknęła problemów"?

Pzdr.

W Polsce wszędzie jest bałagan - niby prawo budowlane ( mało precyzyjne ) obowiązuje ale brak kompletnie aktywności jednostek je nadzorujących. Są odpowiednie służby ale siedzą za biurkami a powinny szaleć w terenie kontrolując budowy.

To jest wina kolejnych ekip rządzących + samorządów.

Proporcje - a skąd wiesz ? Bywasz na budowach w Niemczech, Norwegii, Szwecji, Francji ? Nie sądzę.

To co przytrafiło się UGI dotknąć może każdego - nawet mnie :) Ten przypadek ma tylko związek z brakiem projektu i obliczeń do niego. Natomiast fakt, że konstrukcja została źle zwymiarowana to pomyłka tego co mierzył. Nobody is perfect.

Pozdrawiam

Jak dla mnie to UGI może zostać premierem.
:D

Spotkanie jest potwierdzone, na budowie, z salonem i producentem.

Wierze, ze tym razem beda to juz uczciwe propozycje, rozsadne deklaracje i terminy, konkretne rozmowy o tym co sprzedawca pragnie uczynic by swoje bledy naprawic. Mam nadzieje...

Wydrukuj sobie na wszelki wypadek coś w rodzaju protokołu ze spotkania/oględzin, z miejscem na datę i miejsce spotkania, listę obecności, deklarowany termin i sposób rozwiązania, ewentualnie co jeszcze Ci do głowy przyjdzie. To zboczenie z większych budów, ale praktyka pokazuje, że jak na druczku jest miejsce do wpisania konkretnych informacji, łatwiej takie informacje od stron wyciągnąć i zapisać. Notatki służbowe spisywane na czystych kartkach prawie zawsze mają jakieś istotne braki.

"Są odpowiednie służby ale siedzą za biurkami a powinny szaleć w terenie kontrolując budowy." - od tego jest kirownik budowy i inspektor nadzoru budowlanego - obowiazkowy na kazdej budowie

"Ten przypadek ma tylko związek z brakiem projektu i obliczeń do niego. " - nawalil projektant [jego obowiazkiem jest zrobic obliczenia] i kierownik budowy ze bez projektu przystapili do prac

"konstrukcja została źle zwymiarowana" - wymiarowanie bylo ze szkicow a nie z natury

"konstrukcja została źle zwymiarowana" - wymiarowanie bylo ze szkicow a nie z natury

Nie wiem o czym Ty piszesz, ale na pewno nie o mojej budowie. Uzurpujesz sobie prawo do wydawania stwierdzen o tym co było czy tez nie było zrobione i jak, a na budowie nie byłes, podczas pomiarów, podpisywania umowy czy montazu rowniez.

Konstrukcja, o której tu mowa - czyli zestaw witryn, została wykonana zgodnie z pomiarami montazystów na budowie. Niestety kiepskie pomiary owocują konstrukcja o wymiarach innych niz oscieze i to wlasnie ma miejsce. A jesli sie zle pomierzyło i zle wykonało, a pozniej jeszcze na siłe chciało sie wepchnac za duza witryne w oscieze to wynik jest taki jak teraz widac na budowie.

Pomijam juz fakt zignorowania przez sprzedawce koniecznosci wykonania obliczen dla tak duzej konstrukcji. Pomimo tego ze wykonanie takowych obliczen było warunkiem przystapienia do rozmow i podpisania umowy ze sprzedawca. Juz po zatrzymaniu montazu i zgloszeniu reklamacji - dowiedziałam sie od sprzedawcy ze takie obliczenia sa bardzo kosztowne i w zwiazku z tym nie zostały wykonane... :sick: