nikt ważny 17.07.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Wbrew pozorom może okazać się, że po oszkleniu witryna będzie spełniać wymagania. Tak jak wspomniałem już nie raz, istnienie tego wątku nic nie wnosi - nie przyniesie korzyści ani UGI ani komukolwiek innemu. Wręcz przeciwnie, podejrzewam, że jest tu mimo wszystko drugie dno a cały temat nagłośniony przez UGI miał jeden cel - ustawienie się w pozycji wygranej.Bądźmy rozsądni - gdyby wszystko było tak oczywiste jak opisuje UGI sprawa już dawno wyłaby zamknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 18.07.2014 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Wbrew pozorom może okazać się, że po oszkleniu witryna będzie spełniać wymagania. Tak jak wspomniałem już nie raz, istnienie tego wątku nic nie wnosi - nie przyniesie korzyści ani UGI ani komukolwiek innemu. Wręcz przeciwnie, podejrzewam, że jest tu mimo wszystko drugie dno a cały temat nagłośniony przez UGI miał jeden cel - ustawienie się w pozycji wygranej. Bądźmy rozsądni - gdyby wszystko było tak oczywiste jak opisuje UGI sprawa już dawno wyłaby zamknięta. Sprawdzanie, czy witryna wytrzyma czy nie powinno się odbywać na papierze, a nie metodą prób i błędów. Masz rację, że możemy nie wiedzieć wszystkiego, jednak ktoś tu się podpisywał jako przedstawiciel stolbudu i gdyby sprawa była taka oczywista i stolbud i pośrednik byliby czyści, dawno byłoby po temacie. Można dywagować kto ile ma " za uszami" bezwzględnie jednak argumenty negocjacyjne lepsze ma wykonawca z pośrednikiem, bo już mają zapłacone. Gdyby UGI nie zapłaciła całości za okna, mocno zmieniłoby to warunki rozmów. Bardzo dziwna jest postawa tych, którzy "coś wiedzą, ale nie powiedzą", bo jeśli ich wiedza ustawia inaczej światło sprawy, to co to za tajemnica, że nie można o tym pisać? Może ta tajemna wiedza nie jest taka wygodna dla strony wykonawca-pośrednik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.07.2014 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Sprawdzanie, czy witryna wytrzyma czy nie powinno się odbywać na papierze, a nie metodą prób i błędów....Oczywiście i mało prawdopodobne by było inaczej. Szyba jest elementem konstrukcyjnym każdego okna. Zastosowane szkło ma wpływ na statykę całości. To, że teraz niby wszystko trzeszczy i się gnie nie ma znaczenia. Liczy się całość, po oszkleniu. I też trzeba pamiętać że nawet wtedy pewna strzałka ugięcia się pojawi. A co do reszty. Gdybacie wszyscy jak nakręceni. Gdyby sprawa była tak prosta jak przestawia się tu jednostronnie już dawno byłoby pozamiatane. Inwestor mając wszystko "na prawie" w ciągu tego czasu jaki już upłynął miałby sprawę wygraną. Mało tego, do sprawy by nie doszło. Stolbud to nie garażowiec z kapitałem 500 zeta jak by po wypowiedziach niektórych można wywnioskować. Skoro jest inaczej lepiej przestać pisać głupoty o ewidentnej winie którejś ze stron i najlepiej zamknąć wątek. Z kilku dość istotnych dla UGI, (z jego punktu widzenia) wypowiedzi zrobiło się bicie piany na 25 stron i wróżenie z fusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.07.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Wbrew pozorom może okazać się, że po oszkleniu witryna będzie spełniać wymagania. ..... Współczuję Twoim potencjalnym Klientom jeśli sprzedajesz i montujesz stolarkę. Powinieneś zmienić nicka na USTERKA GWARANTOWANA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.07.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) .... Szyba jest elementem konstrukcyjnym każdego okna. ... PRZESTAŃ się wypowiadać bo sadzisz FARMAZONY. Edytowane 18 Lipca 2014 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.07.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Panowie nie od dziś wiadomo, że pewne instytucje w tym kraju są podatne na tzw. lobbing. UGI jeśli potrzebujesz numer telefonu do Pani JAWOROWICZ z programu SPRAWA DLA REPORTERA to służę pomocą. Jeśli potrzebujesz namiary na rzeczoznawcę z prawdziwego zdarzenia to służę pomocą. Po desancie telewizyjnym odechce się partyzantki budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 18.07.2014 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Wbrew pozorom może okazać się, że po oszkleniu witryna będzie spełniać wymagania. Nie bedzie spełniac, co juz zostało potwierdzone. takie konstrukcje najpierw sie liczy, a pozniej wykonuje i montuje ludziom w domach licząc na farta, ze nikt nie zauwazy badz uda sie zmiescic w wytycznych. Gdyby sprawa była tak prosta jak przestawia się tu jednostronnie już dawno byłoby pozamiatane. Inwestor mając wszystko "na prawie" w ciągu tego czasu jaki już upłynął miałby sprawę wygraną. Mało tego, do sprawy by nie doszło. Stolbud to nie garażowiec Skoro jest inaczej lepiej przestać pisać głupoty o ewidentnej winie którejś ze stron i najlepiej zamknąć wątek. Napisałam juz o Panie pchelek i bardzo podobnie jest z Panem, Panie nikt wazny. Rozmawialismy sobie na poczatku maja, bardzo rzeczowo, wymieniajac sie zdjeciami i pomocnymi wskazówkami co dalej z tak "karygodnym", jak Pan to nazwał, montazem zrobic. W miedzyczasie Pan rowniez magicznie zmienił swoje stanowisko o pełen obrot. Choc tez, jak widze, nie ma Pan dostepu do dokumentacji i nie był Pan przeciez na budowie. Drugiego dna nie ma, co jasno wynika z wypowiedzianych tu kwestii z mojej strony, albo ich braku... z drugiej. Ja tez, podobnie jak Pan, wierzyłabym jeszcze kilka miesiecy temu, ze gdyby cos takiego sie zdarzyło to sprawa jest załatwiana od ręki. Ale okazuje sie, ze wcale nie, trwa to juz miesiacami, nie dzieje sie nic. To, ze ktos popełnił błąd nie znaczy ze zaraz ochoczo sie do niego przyzna i wymieni, naprawi badz odda kase bez zajakniecia, niestety... Juz po raz chyba 4, czy 5 chce Pan wymusisc zamkniecie tego wątku. Ale ja bardzo przepraszam, niby dlaczego? Dyskutujemy tu sobie rzeczowo, czasem mniej, czasem bardziej, czasem jak to ktos ładnie napisał, komus sie ulewa. Po to chyba istnieja fora by rozmawiac o kwestiach, które budza emocje. Jesli wątek jest dla Pana az tak nieznośny to mysle, ze rozwiazaniem jest po prostu zamkniecie strony i sprawa z głowy. Dla mnie te rozmowy sa bardzo wazne, nie tylko merytorycznie, gdyby nie mozliwosc podyskutowania, wsparcie chyba dawno musiałabym juz postradac zmysły. Miała byc przeprowadzka, a bedzie, jak to "ładnie" ujał pchelek - "rozrywka i zabawa" na sali sądowej. Czy mozna wymarzyc sobie lepszy przebieg i tak trudnego procesu budowy własnego domu? Ciekawi mnie co Stolbud Włoszczowa proponuje na usztywnienie konstrukcji witryny ? Wymiana kształtownika, który jest miedzy ramami. Czyli wyciagniecie pordzewiałego, pocietego na trzy niezalezne czesci i włozenie zabezpieczonego antykorozyjnie i w całosci. Plus domontowanie do ram, od wewnatrz pomieszczen, belek drewnianych ok 5x8cm. Nie było o tych wzmocnieniach zewnetrzych mowy wczesniej, podczas podpisywania umowy, teraz zostałam o tym poinformowana, bo umowa opiewa no cos niewykonalnego... Edytowane 18 Lipca 2014 przez uwaga_groźnyinwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 18.07.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) "czy witryna wytrzyma czy nie powinno się odbywać na papierze" - przedszkolak potrafi policzyc obciazenie od wiatrem dla tego okna - wystarczy papier w postaci kartki, olowek i kalkulator czterofunkcyjny - obliczenia to 10 minut [z wypiciem kawy], rozwiazanie to zamontowania plaskownika na calej dlugosci - jak byly trzy kawalki to zle bo w takiej konstrukcji sa dwa przeguby na scianie i to sie inaczej liczy, mozna zostawic ten ksztaltownik i dodac wewnatrz belke 50x50, szyba jest elementem konstrukcyjnym bo w pewnym stopniu dosztywnia okna,, fasady [choc tego w obliczeniach sie nie uwzglednia] daliscie sie wplatac w dyskusje i polecacie jaworowicz - ona powinna dla tej drugiej strony wystapic Edytowane 18 Lipca 2014 przez pchelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 18.07.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Charlie - nie pitol farmazonow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 18.07.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Nikt ważny "Skoro jest inaczej lepiej przestać pisać głupoty o ewidentnej winie którejś ze stron i najlepiej zamknąć wątek.Z kilku dość istotnych dla UGI, (z jego punktu widzenia) wypowiedzi zrobiło się bicie piany na 25 stron i wróżenie z fusów"Co Ci ten wątek tak przeszkadza ? Elfir w temacie np pomówień pisała choćby tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134554-PODKARPACKIE-czarna-lista-wykonawc%C3%B3w/page11 i jej zostawmy ocenę tego tematu i jego zamknięcia . Edytowane 18 Lipca 2014 przez gti11 korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.07.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Czy nie widzisz że nic już się nie wniesie do tematu? Ale OK, od decyzji co dalej są moderatorzy Ja swoje powiedziałem mimo iż "lider forum" zarzucił mi iż chrzanie farmazony i jestem z programu usterka - co mi tam. On jak widać zna się lepiej na oknach, swego czasu najlepsze było drewno, teraz alu a później pewnie platyna Charlie, może znasz się na konstrukcji szyb ale ze statyką konstrukcji masz niewiele wspólnego i może nawet nie wiesz jaką rolę w konstrukcji spełnia szyba ale co tam, może kiedyś TVN nakręci ze mną kolejny odcinek "Usterki " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.07.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Czy nie widzisz że nic już się nie wniesie do tematu? Ale OK, od decyzji co dalej są moderatorzy Ja swoje powiedziałem mimo iż "lider forum" zarzucił mi iż chrzanie farmazony i jestem z programu usterka - co mi tam. On jak widać zna się lepiej na oknach, swego czasu najlepsze było drewno, teraz alu a później pewnie platyna Charlie, może znasz się na konstrukcji szyb ale ze statyką konstrukcji masz niewiele wspólnego i może nawet nie wiesz jaką rolę w konstrukcji spełnia szyba ale co tam, może kiedyś TVN nakręci ze mną kolejny odcinek "Usterki " Forum jest w głównej mierze dla inwestorów a nie dla sprzedawców i to głównie inwestorzy czerpią wiedzę co,gdzie,jak i kiedy. Jeśli jakaś firma,jakiś producent dał ciała to trzeba o tym pisać ku przestrodze dla innych. Jeśli ktoś z czymś się nie zgadza to przedstawia na to stosowne argumenty a nie "wiem ale nie powiem" bo to oznacza,że nie ma żadnych argumentów tylko zaciemnia obraz sytuacji. Wniosek z tego tematu dla inwestora jest taki,że firma Ekoprofit dała ciała z usługą na okna Stolbudu Włoszczowa i ta firma nie jest polecana jako sprzedawca a producent tychże okien,którego autoryzowanym przedstawicielem był Ekoprofit nie poczuwa się do wyjaśnienia sytuacji. Edytowane 18 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.07.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Forum jest w głównej mierze dla inwestorów a nie dla sprzedawców.....Hmmm...w tym momencie wielu bezinteresownych doradców sprowadziłeś na ziemię. Aż dziwne że im się chce, bo bez nich sami sobie g.... byście podpowiedzieli. Miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.07.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Hmmm...w tym momencie wielu bezinteresownych doradców sprowadziłeś na ziemię. Aż dziwne że im się chce, bo bez nich sami sobie g.... byście podpowiedzieli. Miłego weekendu Nawet w tym temacie można odróżnić bezinteresownego od interesownego... Swoimi postami to zaznaczacie jak lis swoje terytorium,inwestorzy nie są bez inteligencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 19.07.2014 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 "jak można montować okna drewniane przed wykonaniem prac mokrych" - nie ma zadnych przeciwskazan 70% okien tak jest wstawianych - stawia sie budynek, zamyka oknami na zime, robi prace wykonczeniowe - wszystko zalezy jak okna sa zabezpieczone, czy jest wentylacja mokrych pomieszczej, jak dobre sa lakiery - znam przypadki tragicznego zniszczenia okien drewnianych przez prace mokre, znam tez przypadki kiedy znisczen nie bylo To, że 70 % okien się tak wstawia to nie znaczy że jest to dobrze. Większość montaży jest skopanych i co mam to popierać bo tak jest. To chyba żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 19.07.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 daliscie sie wplatac w dyskusje i polecacie jaworowicz - ona powinna dla tej drugiej strony wystapic Podaj jakieś konkrety jak coś wiesz, a nie rzucaj haseł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 19.07.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 "jak można montować okna drewniane przed wykonaniem prac mokrych" - nie ma zadnych przeciwskazan 70% okien tak jest wstawianych - stawia sie budynek, zamyka oknami na zime, robi prace wykonczeniowe - wszystko zalezy jak okna sa zabezpieczone, czy jest wentylacja mokrych pomieszczej, jak dobre sa lakiery - znam przypadki tragicznego zniszczenia okien drewnianych przez prace mokre, znam tez przypadki kiedy znisczen nie bylo Czyli panie pchełek twierdzisz , że można montować okna drewniane przed tynkami ? To ja twierdze , żeś pan jest niedouczony ignorant , a co mi tam , dodam , że powinien pan całkowicie zaprzestać doradzać na tym forum.Więcej szkody niż pożytku . I nie zaprzeczaj pan bo jeszcze bardziej się pogrążysz. Groźny inwestor , trzymaj się i nie odpuszczaj , towar do d... i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 20.07.2014 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Groźny inwestor , trzymaj się i nie odpuszczaj , towar do d... i tyle Dziekuje za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 20.07.2014 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) Prosze o podpowiedz - jakie dokumenty powinnam otrzymac do okien? Czy na samych oknach musza byc nabite badz nalepione certyfikaty? a jesli na opakowaniu - to czy powinnam je otrzymac po montazu, czy montazysci maja prawo je wyrzucic? Co powinno byc nadrukowane na ramce dystansowej w pakiecie szybowym? czy musi tu byc koniecznie informacja o Ug? A jesli jej nie ma to gdzie powinna byc umieszczona, w jakim dokumencie? Edytowane 20 Lipca 2014 przez uwaga_groźnyinwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 DWU - Deklaracja Właściwości Użytkowych. Na wezwanie PISEMNE ( mail, polecony ) producent ma obowiązek wystawić tego typu dokument - na całe okno + ANALIZA TERMICZNA oraz jego składniki: szyba, okucia, rama od poddostawców. Analiza termiczna jest min. potrzebna do bilansu energetycznego budynku. Audyt energetyczny budynku jest obowiązkowy z tego co wiem. Dodatkowo możesz sprawdzić w ITB czy wystawcy poddają się audytom Zakładowej Kontroli Produkcji co jest podstawą do znakowania CE. Ramka dystansowa szyb zespolonych musi być cechowana poprzez stosowny nadruk: znak CE, nazwa producenta, budowa szyby, data wyprodukowania, współczynnik Ug a także Rw jeśli jest wymóg, numer zlecenia. Dodatkowo może być: rozmiar szyby w mm. Jeśli jest to szkło hartowane to obowiązkowo znakowanie ( CE + numer normy + ewentualnie logo producenta ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts