uwaga_groźnyinwestor 20.07.2014 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 DWU - Deklaracja Właściwości Użytkowych. Na wezwanie PISEMNE ( mail, polecony ) producent ma obowiązek wystawić tego typu dokument - na całe okno + ANALIZA TERMICZNA oraz jego składniki: szyba, okucia, rama od poddostawców. Analiza termiczna jest min. potrzebna do bilansu energetycznego budynku. Audyt energetyczny budynku jest obowiązkowy z tego co wiem. Dodatkowo możesz sprawdzić w ITB czy wystawcy poddają się audytom Zakładowej Kontroli Produkcji co jest podstawą do znakowania CE. Ramka dystansowa szyb zespolonych musi być cechowana poprzez stosowny nadruk: znak CE, nazwa producenta, budowa szyby, data wyprodukowania, współczynnik Ug a także Rw jeśli jest wymóg, numer zlecenia. Dodatkowo może być: rozmiar szyby w mm. Jeśli jest to szkło hartowane to obowiązkowo znakowanie ( CE + numer normy + ewentualnie logo producenta ). Czyli DWU +analiza termiczna, na kazdy element okna? Odnosnie ramki dystansowej, czy to jest prawidłowe oznakowanie? witryny CE B 29547 1 /75136 1918x2148 EFFECT GLASS S. A. 23-04-2014 EFFECTOR 6LE/12/6/12/6LE+A STOLBUD WŁ-WA czy powinno byc jeszcze Ug? okna 4/16/4LOW-E PNEN674/U-1.0 STAN-SZKLO 14.04.10 10:19 1251x668 czy tu brakuje CE? nazwy producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) Czyli DWU +analiza termiczna, na kazdy element okna? Odnosnie ramki dystansowej, czy to jest prawidłowe oznakowanie? witryny CE B 29547 1 /75136 1918x2148 EFFECT GLASS S. A. 23-04-2014 EFFECTOR 6LE/12/6/12/6LE+A STOLBUD WŁ-WA czy powinno byc jeszcze Ug? okna 4/16/4LOW-E PNEN674/U-1.0 STAN-SZKLO 14.04.10 10:19 1251x668 czy tu brakuje CE? nazwy producenta? SZYBY Ad.1 powinien być wsp. Ug ale nie ma napisanego - jest de facto Ug = 0,7 W/m2xK w.g PN EN 673 producent EFFECT GLASS ( dawny Effector ) Kielce, ul. Hauke Bosaka 7 budowa szyby na szkle 6 mm - pewnie pod tę nieszczęsną witrynę. Rozmiar jest : 1918 x 2148 mm Ad.2 jest wsp. Ug = 1,0 w.g PN EN 674 ( metoda badawcza - obowiązuje tylko w Polsce bo na zachodzie obowiązuje EN-673 czyli obliczeniowa i wtedy jest Ug=1,1 W/m2xK ). NIE MA CE ani B i tu ich masz ale producent jest : http://www.stan-szklo.pl/kontakt.htm Rozmiar: jest: 1251 x 668 mm - jakieś małe okienko. W.g prawa nie wolno dopuszczać do obrotu wyrobów nie mających oznakowań typu CE lub B. Można tylko dla siebie wyprodukować np. kiszone ogórki ale nie możesz ich sprzedać jeśli nie posiadają stosownych dokumentów wprowadzających do obrotu. Możesz te ogórki jeszcze sprezentować , np. Teściowej a;e kasy nie wolno Ci za nie wziąć. ANALIZA TERMICZNA na całe okno bądź witrynę - to nic innego jak wyznaczenie/określenie wsp. Uw ...W/m2xK . Dokument powinien zawierać nazwę programu obliczeniowego a także czy ma akredytację jakiegoś instytutu UE np. ITB czy IFT Rosenheim lub imię nazwisko + kontakt tego,kto to policzył ( można liczyć bez programu _ ręcznie, ale trzeba wtedy pokazać ścieżkę jak się do tego doszło_wzory + opis ). Programy nie mające akredytacji uważa się za MAŁO WIARYGODNE_powodów jest kilka. DWU okna czy drzwi wynika też ze składowych DWU ich komponentów ( szkło, okucie, profil ). Nie ma problem, żebyś zażądała DWU dla tych komponentów, np. szkło jest umieszczone na stronie www tego producenta: http://www.effectglass.net/pobierz/pliki/30ec2edd.pdf . Tu jest oczywiście nieścisłość - nie ma już Deklaracji Zgodności tylko są DEKLARACJE WŁAŚCIWOŚCI UŻYTKOWYCH obowiązujące chyba od lipca 2013. Także nie jest to właściwy dokument pod serwowanym linkiem firmy Effect Glass - pewnie nie dotarło jeszcze do nich nowe prawodawstwo unijne Pozdrawiam Edytowane 20 Lipca 2014 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 20.07.2014 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) Dziekuje za tak wyczerpujące wyjasnienia I jak by tu klient/inwestor miał sam dojsc czy sprzedali mu to za co zaplacił... Ad.1 powinien być wsp. Ug ale nie ma napisanego - jest de facto Ug = 0,7 W/m2xK budowa szyby na szkle 6 mm - pewnie pod tę nieszczęsną witrynętak, to jest witryna, szkło 6mm zeby bezpieczniej było, w tej chwili bezpieczensto szyby na nic sie zdaje skoro całosc lata ok, czyli jest wszystko wpisane jak nalezy, ale nie ma Ug a powinno byc? jednak Ug jak mowisz i jak sama sie zorientowałam na stronie producenta wynosi 0,7, a ja mam w umowie jak byk 0,6 Ciekawe, ze to jedyne szklo na mojej budowie, które nie ma wpisanego Ug ani na pakiecie, ani na nalepkach z opakowan okien. Jak to sie stało ze akurat tego nie wpisali.... Zastanawia mnie rowniez druga kwestia, pakiet który jest wpisany w umowie i za który zaplaciłam nie jest dostepny u zadnego z tych producentów, jest to pakiet: 6/12/6/14/6 Argon U=0,6. Na budowie usłyszałam od sprzedawcy, ze to nie jego wina, ze inne szkło dostałam, bo to szklarz sie pomylił... tylko ze ten szklarz nie ma takiego szkla w produkcji.... no chyba ze to było jakies bardzo specjalne zamowienie. A ile moze kosztowac taki pakiet 6/12/6/14/6 U=0,6 o wymiarach 1918 x 2148 mm? Ad.2 jest wsp. Ug = 1,0 w.g PN EN 674 ( metoda badawcza - obowiązuje tylko w Polsce bo na zachodzie obowiązuje EN-673 czyli obliczeniowa i wtedy jest Ug=1,1 W/m2xK ). NIE MA CE ani B i tu ich masz Czy to znaczy ze jesli okno ma wg normy 674 U=1.0 to wg 673 bedzie juz miało 1.1? W umowie mam U=1.0 czyli zgadza sie z umowa, czy nie? A odnosnie tego znaku CE lub B - czyli kategorycznie musi byc wybity na pakiecie? a jesli go nie ma to co wtedy? Edytowane 20 Lipca 2014 przez uwaga_groźnyinwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 20.07.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 A ile moze kosztowac taki pakiet 6/12/6/14/6 U=0,6 o wymiarach 1918 x 2148 mm? Taki pakiet nigdy nie osiągnie współczynnika Ug=0,6, należałoby zastosować ramki dystansowe 14mm czyli pakiet 6/14/6/14/6. Tylko pewnie nie da się takiego zamontować do tych okien z uwagi na grubość skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 ..... Czy to znaczy ze jesli okno ma wg normy 674 U=1.0 to wg 673 bedzie juz miało 1.1? W umowie mam U=1.0 czyli zgadza sie z umowa, czy nie? A odnosnie tego znaku CE lub B - czyli kategorycznie musi byc wybity na pakiecie? a jesli go nie ma to co wtedy? Pisałem - produkty muszą być znakowane znakiem CE lub B - jest to dowód na to, że produkt spełnia wymogi dopuszczające go do obrotu/sprzedaży na terenie UE mówi o tym CE a TYLKO na terenie Polski znak "B". Jeśli nie ma takiego markera tzn., że jest podejrzenie o to, że jest to produkt NIELEGALNY. Piszę "podejrzenie" bo może producent zapomniał się i nie oznakował akurat Twoich szyb. Sprawę powinnaś zgłosić swojemu Kierownikowi Budowy a ten pcha na piśmie dalej temat do Nadzoru Budowlanego_murowana kontrola na budowie. Jak nie masz Kierbuda to sama zgłaszasz_dzwonisz i pytasz jak masz sformułować pismo. Do czasu wyjaśnienia sprawy nie musisz płacić za towar bo nie spełnia on warunków prawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) ... ok, czyli jest wszystko wpisane jak nalezy, ale nie ma Ug a powinno byc? jednak Ug jak mowisz i jak sama sie zorientowałam na stronie producenta wynosi 0,7, a ja mam w umowie jak byk 0,6 .... Tzn., że masz towar ( szyby akurat w tym przypadku ) niezgodne z umową pod warunkiem, że zamawiałaś szkło o wsp. Ug=0,6 W/m2xK ( musisz mieć to w umowie czy wycenie/ofercie ) - producent szyb produkuje TAK jak mu się przysyła zamówienie_nie wnika do czego te szyby, gdzie mają być montowane ( witryna czy balkon ). Nie ma tu winy szklarza tylko tego co zamawiał szkło a robi to producent a nie dealer _ zdajsie Ekoprofit. Chyba, że w swoim zamówieniu EKOPROFIT coś spitolił. Edytowane 20 Lipca 2014 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) .. Na budowie usłyszałam od sprzedawcy, ze to nie jego wina, ze inne szkło dostałam, bo to szklarz sie pomylił... tylko ze ten szklarz nie ma takiego szkla w produkcji.... no chyba ze to było jakies bardzo specjalne zamowienie. A ile moze kosztowac taki pakiet 6/12/6/14/6 U=0,6 o wymiarach 1918 x 2148 mm? ... Jak nie jego wina ? SPRZEDAWCA sprawdza co kupuje czy nie sprawdza ? ( on kupuje i Tobie sprzedaje ). Ty jemu płacisz a nie Stolbudowi w związku z tym to on ponosi odpowiedzialność za towar i mówiąc na skróty to ma on odkręcić temat a nie Ty. Czy złożyłaś oficjalną reklamację do sprzedawcy stolarki ( na papierze + wysłanie poleconym ) ? Nie udzielam info. na temat cen szkła. Edytowane 20 Lipca 2014 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) UGI- pytanie-czy w umowie masz zapis o współczynniku przenikania okien, drzwi, witryny tzw. Uw... ? Czy masz zapis, że kupujesz okna/drzwi energooszczędne lub pasywne ? Czy masz zapis w umowie o rodzaju i sposobie montażu ? W murze, w dociepleniu ? Czy masz zapis z jakiego gatunku drewna ma być stolarka wykonana ? Czy masz zapis z jakiego profilu ma być wykonana stolarka ? Chodzi o rozmiar kantówki a dokładnie jej głębokość ( czyli odległość od zewnątrz do wewnątrz zwana potocznie grubości ) - 68 mm, 78 mm , 82 mm, 88 mm, 92 mm a może 102 mm ? Przemierz centymetrem tę odległość i zapodaj na FM. W ogóle to masz jakąś umowę ? Jeśli tak to zaczernij dane wrażliwe i wklej ją na forum - poczytamy, pośmiejemy lub popłaczemy się razem z Tobą Edytowane 20 Lipca 2014 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 20.07.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Charlie przestań siać zamęt w głowach inwestorów. To co wypisujesz jest bardzo odległe od faktycznych obowiązków producentów i sprzedawców okien. Skąd Ty czerpiesz tę wiedzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 .... Czy to znaczy ze jesli okno ma wg normy 674 U=1.0 to wg 673 bedzie juz miało 1.1? W umowie mam U=1.0 czyli zgadza sie z umowa, czy nie? ... NIE OKNO tylko szyba - Uw okna to całkiem inna bajka. W 99% współczynnik ciepła dla okien jest gorszy ( wyższy wartościowo ) od szyb. Jest tak w tym kraju jako jedynym w UE, że honorowana jest i metoda badawcza w.g EN 674 gdzie szyba ma Ug = 1,0 co o tej samej budowie szyba Ug=1,1 w.g metody obliczeniowej EN 673_lobbing. A więc ta akurat szyba spełnia warunki w umowie jeśli zamawiałaś szyby 1,1 a nie okna o wsp. 1,1 !!! To ważne dla Ciebie. Bo jeśli zamawiałaś OKNA o wsp. 1,1 lub 0,6 to .... Zerknij w umowę_ co jest napisane ? Okna z szybą o współczynniku .... czy okna o współczynniku ... ? Jestem mocno ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Generalnie UGI to obawiam się, że nie wiesz tak naprawdę co kupiłaś i co dostałaś. Wydałaś 36.000,00 PLN i nic nie wiesz. Apgrejdujesz się na tym Forum bo czujesz, że jesteś robiona w balona i w sumie masz rację_motają Tobą jak chcą, ale walcz _ kibicuje Ci pół Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Taki pakiet nigdy nie osiągnie współczynnika Ug=0,6, należałoby zastosować ramki dystansowe 14mm czyli pakiet 6/14/6/14/6. Tylko pewnie nie da się takiego zamontować do tych okien z uwagi na grubość skrzydła. Prawdopodobnie jest kantówka o głębokości 68 mm, najzimniejsza czyli CCC - taka 3 komorówka w PVC. Dodatkowo witryna buja się jak osika na wietrze. Ja pierdziu - lipa na 102. Za mocno wszystko poskracali :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.07.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Charlie przestań siać zamęt w głowach inwestorów. To co wypisujesz jest bardzo odległe od faktycznych obowiązków producentów i sprzedawców okien. Skąd Ty czerpiesz tę wiedzę? O co Ci chodzi ? DWU to obowiązek producenta okien/drzwi. Nie wiedziałeś o tym ? Bez tego ani rusz_taki system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 20.07.2014 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) Czy złożyłaś oficjalną reklamację do sprzedawcy stolarki ( na papierze + wysłanie poleconym )Oczywiscie prawie 3 miesiace temu. UGI- pytanie-czy w umowie masz zapis o współczynniku przenikania okien, drzwi, witryny tzw. Uw... ? Sosna łączona, Standard 68mm dla okien, szklenie 4/16/4 U=1.0 (na pakiecie, na budowie mam PNEN674 PNEN674/U-1.0) Profit 92mm dla witryny, szklenie 6/12/6/14/6 U=0.6 (na budowie: 6LE/12/6/12/6LE) NIE OKNO tylko szyba - Uw okna to całkiem inna bajka. Jasne, pomyliłam sie. W umowie mam podane tylko U szklenia. 0.6 dla witryny i 1.0 dla okien Generalnie UGI to obawiam się, że nie wiesz tak naprawdę co kupiłaś i co dostałaś. Wydałaś 36.000,00 PLN i nic nie wiesz. Apgrejdujesz się na tym Forum bo czujesz, że jesteś robiona w balona i w sumie masz rację_motają Tobą jak chcą, ale walcz _ kibicuje Ci pół Polski Nie jest tak, jak mowisz. Wiem co zamowiłam, natomiast to co dostałam to juz inna bajka. Bo za kazdym razem kiedy przegladam papiery albo ogladam okna na budowie znajduje jakis kwiatek - a to szklenie inne, a to nie ma CE czy B, a to zawiasy inne, a to otwieranie inne, a to nie ma parapetów, wlasciwie wszystko jest inne niz w umowie zapisano i ustalono. Ja nie czuje, ze jestem robiona w balona, ja juz tym balonem to jestem od marca... i tak kiwam sie na wietrze jak witryna na mojej budowie Taki pakiet nigdy nie osiągnie współczynnika Ug=0,6, należałoby zastosować ramki dystansowe 14mm czyli pakiet 6/14/6/14/6. Tylko pewnie nie da się takiego zamontować do tych okien z uwagi na grubość skrzydła. czyli pakiet 6/12/6/14/6 nie osiagnie 0,6? jestes pewien? Edytowane 20 Lipca 2014 przez uwaga_groźnyinwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 21.07.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 CharlieDawno już nie widziałem takiego steku bzdur w jednym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.07.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 To nie był jeden post:) Kolega się nakręcił i - sory za słowo - chrzanił - jak potłuczony. Szanowni Inwestorzy - nie bierzcie sobie do serca tych "wymogów" bo one tylko tak poważnie brzmią, np: "Analiza termiczna" - piękne określenie a wystarczą dwie litery "Uw" i cyferki np. 1,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.07.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 O co Ci chodzi ? DWU to obowiązek producenta okien/drzwi. Nie wiedziałeś o tym ? Bez tego ani rusz_taki system. O co mi chodzi? O to, że zwyczajnie chrzanisz bez sensu, a zachodzi obawa (niestety), że któryś z inwestorów może wziąć to na poważnie. DWU? Przeczytaj art. 7 i 9 Rozporządzenia 305. Postaraj się zrozumieć co tam jest zapisane, a potem pisz na forach. Znak bezpieczeństwa B na szybach? Od dawna jest nieobowiązkowy. Stosowanie znaku jest dobrowolne i regulowane wytycznymi Instytutu Szkła i Ceramiki. Analiza termiczna? Co to niby jest? Jeżeli projekt lub umowa wymagają podania konkretnych wartości współczynnika Uw dla okna to z tego wynika obowiązek podania współczynnika. Jeśli takich wymagań nie ma z powodzeniem można przyjmować dla wszystkich konstrukcji np. wartości tzw. okien referencyjnych. Zajrzyj do normy 14351-1+A1:2010. Charakterystyka energetyczna budynku jest częścią składową projektu architektoniczno-budowlanego. Zajrzyj do § 11 ust.1 pkt 10 Rozporządzenia w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego. Ogólnie najlepiej w ogóle zgiń przepadnij z tymi Twoimi radami, bo bardziej szkodzisz niż pomagasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 21.07.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Czyli panie pchełek twierdzisz , że można montować okna drewniane przed tynkami ? To ja twierdze , żeś pan jest niedouczony ignorant , a co mi tam , dodam , że powinien pan całkowicie zaprzestać doradzać na tym forum.Więcej szkody niż pożytku . I nie zaprzeczaj pan bo jeszcze bardziej się pogrążysz. Groźny inwestor , trzymaj się i nie odpuszczaj , towar do d... i tyle Z idiotami nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 21.07.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Test - odpusc - bo to kabaret jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.07.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 .......Szanowny kolego T12345T Rozsądni od dawna przestali czytać posty Charliego. Na siłę stara się pomóc a nawet w temacie na którym znać się powinien najlepiej gada banialuki. Szkoda, kiedyś faktycznie pisał do rzeczy a teraz wchodzenie w... zaślepiło go - bywa Faneuro - może pozostań przy kibicowaniu nieudacznikom z reprezentacji RP, bo porady jakoś Ci nie wychodzą. Przypomnę Ci, że są producenci okien drewnianych nie wymagający ich montażu PO tynkach. Czekam dnia w którym druga strona dokładnie opisze co się działo na tej budowie. Swoją drogą na dzisiejsze czasy brać kantówkę 68 mm to jakby w PCV pozostać przy profilu trzykomorowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts