okt 21.07.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 .....czyli pakiet 6/12/6/14/6 nie osiagnie 0,6? jestes pewien? Z wiedzy jaką posiadam jestem pewien. Co prawda jedna ramka jest 14mm i może to dać parametr Ug= 0,65 W/m2K (tylko to zaokrągla się do 0,7) Takich kombinacji o różnych szerokościach ramek nie stosowałem i należałoby poprosić o deklaracje producenta jaki jest parametr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 21.07.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 .... Przypomnę Ci, że są producenci okien drewnianych nie wymagający ich montażu PO tynkach. Jacy to konkretnie producenci? Jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 21.07.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 nikt ważny - nie dyskutuj z idiotami technicznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 21.07.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 panie nikt ważny , ja wiem że pan jest wyrocznią ,a także pan pchełek ( o kulturze osobistej nie wspomnę - nie mam takiej praktyki w chamstwie jak pan i nie wątpliwe swoją praktyką sprowadziłbyś mnie do swojego poziomu i mnie pokonał ) , ale panowie mający bardzo dużą praktykę oraz zawodowo zajmują się oknami drewnianymi twierdzą że udzielają gwarancji tylko na okna i drzwi montowane po robotach mokrych .pspanie pchełek ( to tak dla pana poziomu , czyli idioty ) : Nie ma gwarancji w firmie stolbud włoszczowa na okna montowane przed robotami mokrymi / http://www.stolbud.pl/pobierz.html / to tak dla przyszłych inwestorów , macie pokazany poziom wiedzy niektórych doradców na tym forum , gdzie dla nich taki zapis nic nie znaczy ps2bez odbioru dla niektórych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 21.07.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 nikt ważny - nie dyskutuj z idiotami technicznymi Jak nie ma argumentów to są wyzwiska Jakie to płytkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 21.07.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 prawie wszystko o DWU: http://www.igsilesia.pl/deklaracja-wlasciwosci-uzytkowych.html Sami oceńcie kto pitoli głupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 21.07.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 "ale panowie mający bardzo dużą praktykę oraz zawodowo zajmują się oknami drewnianymi twierdzą że udzielają gwarancji tylko na okna i drzwi montowane po robotach mokrych" - czyli niezgodnie z prawem handlowym - sprzedaja okna i musza udzielac gwarancji - niezaleznie co z tymi oknami dalej sie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 21.07.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 to nie wyzwiska tylko ocena idiotycznych wypowiedzi - na szczescie ten watek ma mninimalne oddzialywanie - zerowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.07.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Sami oceńcie kto pitoli głupoty DWU - Deklaracja Właściwości Użytkowych. Na wezwanie PISEMNE ( mail, polecony ) producent ma obowiązek wystawić tego typu dokument - na całe okno + ANALIZA TERMICZNA oraz jego składniki: szyba, okucia, rama od poddostawców. Dodatkowo możesz sprawdzić w ITB czy wystawcy poddają się audytom Zakładowej Kontroli Produkcji co jest podstawą do znakowania CE. PN EN 674 ( metoda badawcza - obowiązuje tylko w Polsce bo na zachodzie obowiązuje EN-673 czyli obliczeniowa NIE MA CE ani B i tu ich masz ANALIZA TERMICZNA na całe okno bądź witrynę - to nic innego jak wyznaczenie/określenie wsp. Uw ...W/m2xK . Dokument powinien zawierać nazwę programu obliczeniowego a także czy ma akredytację jakiegoś instytutu UE np. ITB czy IFT Rosenheim lub imię nazwisko + kontakt tego,kto to policzył ( można liczyć bez programu _ ręcznie, ale trzeba wtedy pokazać ścieżkę jak się do tego doszło_wzory + opis ). Programy nie mające akredytacji uważa się za MAŁO WIARYGODNE_powodów jest kilka. DWU okna czy drzwi wynika też ze składowych DWU ich komponentów ( szkło, okucie, profil ). Nie ma problem, żebyś zażądała DWU dla tych komponentów, Charlie i Ty to wszystko wyczytałeś pod podanym linkiem, czy to się mieści w pojęciu "prawie", czyli tym czego pan doktor tam nie napisał. Nie ma co, godnie go zastąpiłeś! I jak tu Ciebie nie lubić pitu, pitu doradco mój Ty najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 21.07.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Nie będę z Tobą dyskutował bo się znowu pokłócimy. Twój styl jest bazarowy - podobnie dyskutuje Twój Kolega po fachu niejaki Giertych storpedowany przez aferę podsłuchową. Odbiorca/Klient ma prawo żądać DWU od producenta. DWU potwierdza min. parametry użytkowe produktu - szyby, okuć, profila, całego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.07.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Tak, klient ma prawo . Ale czy producent/sprzedawca ma obowiązek ? Można przyjąć, że to dobra praktyka rynkowa i ja bardzo cenię firmy, które takądeklarację wydają. Ale UGI szuka kolejnych haków o wartości dowodowej a nie branżowej dyskusji. Ps. Tak czy inaczej - język forum zrobił się agresywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.07.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Twój styl jest bazarowy Tego jeszcze nie słyszałem. Fajne:-). Dzięki. Odbiorca/Klient ma prawo żądać DWU od producenta. Odbiorca tak, klient nie zawsze, bo nie zawsze jest odbiorcą. DWU potwierdza min. parametry użytkowe produktu - szyby, okuć, profila, całego okna. Produktu - okna tak. Komponentów nie. Faktycznie nie dyskutujmy. Lepiej Ci idzie z UGI. Łyka wszystko, co jej Wasza Akademickość podsunie. Może ktoś jeszcze skorzysta. Ja się pośmieję pełną bazarową szczęką. Milcząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.07.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Tak, klient ma prawo . Ale czy producent/sprzedawca ma obowiązek ? DWU sporządza producent. " Dla każdego wyrobu udostępnianego na rynku dostarcza się kopię deklaracji właściwości użytkowych w formie papierowej albo przesyła się ją drogą elektroniczną. Kopię deklaracji właściwości użytkowych w formie papierowej dostarcza się na żądanie odbiorcy." Jeżeli klient nie jest jednocześnie odbiorcą niczego nie może żądać od producenta. Kopia kopii DWU powinna do niego docierać w związku z treścią jednego z przepisów Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (na razie), od 25 grudnia będzie to jeden z artykułów K.c. . A zatem w sprzedaży "sieciowej": Producent ma obowiązek dostarczyć kopię DWU partnerowi handlowemu, a ten na podstawie uoswsk przekazać kopię tej kopii klientowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 21.07.2014 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Panie TT12345T bardzo przepraszam, ale nie zgodze sie. Nie "łykam" wszystkiego, pytam, sprawdzam, porownuje. Juz taki nawyk przy tych "moich" oknach mi sie pojawił. Bo co poprzegladam dokumentacje czy oknom na budowie to cos nowego znajde. Argumentów juz mam wystarczająco, ale sprawdzam sobie jeszcze jak dalece sprzedawca nie dotrzymał postanowien umownych i z kazdym dniem mnie to zaskakuje. A dni leca, juz 3 miesiace beda, a umowa jeszcze z marca. Edytowane 21 Lipca 2014 przez uwaga_groźnyinwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 21.07.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 ... sprzedaja okna i musza udzielac gwarancji - niezaleznie co z tymi oknami dalej sie dzieje Tylko potem jak drzewo się wypaczy od nadmiernej wilgoci to Producent przyjedzie z przyrządem i odrzuci reklamację i co Ci z takiej gwarancji? Możesz się nią ..., bo ma zapis w karcie gwarancyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 22.07.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 "drzewo się wypaczy od nadmiernej wilgoci to Producent przyjedzie z przyrządem i odrzuci reklamację" - przyjedzie z pistoletem i strzeli sobie w leb - nie ma normy okreslajacej jak wilgotne moze byc drewno w oknach - nie ma normy na okna, nie ma normy na montaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.07.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) ... Produktu - okna tak. Komponentów nie. ... Lepiej Ci idzie z UGI. Łyka wszystko...... Co Ty wypisujesz - komponentem okna czy drzwi jest np. szyba, okucie czy profil. Ich producenci wystawiają DWU też dostępne na stronach www. Ten text z "łykaniem" właśnie świadczy o Twoim bazarowym sposobie rozmowy jako formie komunikowania się z otoczeniem forumowym. Edytowane 22 Lipca 2014 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.07.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Tylko potem jak drzewo się wypaczy od nadmiernej wilgoci to Producent przyjedzie z przyrządem i odrzuci reklamację i co Ci z takiej gwarancji? Możesz się nią ..., bo ma zapis w karcie gwarancyjnej. drewno_po ścięciu drzewo jest drewnem. Jak nie ma Norm to opieramy się np. na Aprobatach Technicznych, Programach Produkcji , Sztuce Budowlanej. Gdyby tak się nie działo to np. gęstość drewna do stolarki otworowej byłaby dowolna a tak nie jest. Ale trzeba przyznać, że stolarka drewniana słynie chyba z największej problematyki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.07.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Na montaże nie ma normy w UE ale są tzw. Instrukcje opracowywane i wydawane przez instytucje do tego powołane. W Polsce takim organem jest ITB ( Instytut Techniki Budowlanej z Warszawy ) . Jego odpowiednikiem w Niemczech jest IFT z Rosenheim. Każde Państwo w miarę cywilizowane ma tego typu organ. http://montaze.info.pl/2011/07/20/baza-wiedzy/instrukcja-itb/ Dodatkowo producenci np. profili PVC , np. Aluplast czy Inoutic mają też swoje instrukcje/wytyczne montażu okien. Producenci profili aluminiowych też mają swoje zasady montażu stolarki otworowej. Producenci taśm do ciepłego montażu dorzucają swoje 3 grosze, itd., itp.. Ogarnąć się w tym wszystkim idzie ale potrzebna specjalisty jak do wszystkiego w dzisiejszych czasach _ dobry kierunek dla biegłych sądowych Na tego typu dokumentach należy się opierać w celu weryfikacji prawidłowości montażu okna, drzwi czy fasady bo na czymś trzeba_wzorzec musi być. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.07.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Gdyby taka sytuacja _ niezgodność towaru z umową- zaistniała na budowie Budimexu, Skanskiej komenda Kierownika Budowy byłaby jedna: wyper....ąć mi z tymi oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts