uwaga_groźnyinwestor 15.06.2014 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) zwyczajnie podejrzewamy, że UGI nie mówi całej prawdy i trochę manipuluje faktami by wzmocnić swoją pozycję "negocjacyjną". Zarzutów odnosnie mojej osoby juz tutaj pojawilo sie wiele. Za to zarzutów do montazysty i sprzedawcy ani sladu. Dlaczego? Na czym opierasz swoje zarzuty do mnie? Gdzie prawdy nie dostrzegasz? Nie widzisz na moich zdjeciach niczego niepokojącego? Mojej "pozycji negocjacyjnej", jak to nazwałes, nie musze wzmacniac. Sprzedawca nie raczył odpowiedziec w terminie na moje zgloszenie, wiec reklamacje niechcący uznal i na tym koncza sie jego negocjacje. Mowisz, ze powołuje sie na pisemne opinie m.in. ITB, a to nie prawda. Moja wypowiedz brzmiała zupełnie inaczej. Na pismie mam czesc opini specjalistów, czesc mam w emailach, a czesc w glowie, na podstawie rozmowy telefonicznej, poprzedzonej opisem sytuacji i zdjec z całej budowy. Najwazniejsza jednak jest tutaj opinia rzeczoznawcy stolarki okiennej, która zamowiłam zupełnie dodatkowo, nie bedzie potrzebna w sadzie, bo w sadzie nie bedzie juz negacjacji i przepychanek ze sprzedawca. Dzieki takiej opini moge patrzec na Twoje i tym podobne wpisy, które probuja podwazyc fakty i obarczyc mnie odpowiedzialnoscia za pomylki sprzedawcy, z ironicznym usmieszkiem Póki co - na razie - podoba mi się odpowiedź Pana Rzecznika - bardzo dyplomatyczna dająca nadzieję na załatwienie sprawy. Tobie sie podoba, to swietnie. Jak dla mnie to żadna rewolucja, bo Stolbud Włoszczowa tak obraduje nad moim problemem od miesiaca. I takie jak wyzej zapewnienia słysze co kilka dni jak pozwalam sobie przedzwonic i niesmiało zapytac czy moze juz ktos cos postanowil. to kwestia zebrania oczekiwań, bo myślę ze tu Inwestorki nie zadowoli poprawność .. Moje oczekiwania sa bardzo konkretne i znane sprzedawcy od dnia 30 kwietnia. Listewki, kitowanie, łatanie, podnoszenie poziomu zero w całym domu, wykuwanie scian itd nie interesuja mnie. Łatwiej bedzie to Tobie zrozumiec, kiedy wyobrazisz sobie siebie zamawiajacego np. auto w salonie, które otrzymujesz z wadami, z innym silnikiem, bez gwarancji i jeszcze po wypadku. Grzecznie zaakceptowałbys taki stan rzeczy? UGI o co chodzi u was z innym pakietem szybowm? Bo u nas podobnie- zamawialismy i tak mamy w umowie pakiet 48mm 4/18/4/18/4 o U= 0,5 dostaliśmy my pakiet 44mm 4/16/4/16/4 przy U = 0, 6 - we wszystkich oknach. zastanawiam sie czy to nie celowe działanie, przecież gdyby nie ta cała afera to ja bym nawet tego nie zauważylła a jak już bym się kapnęła to pewnie bym machnęła ręką - co tam 0,1 Szklenie zestawu witryn czyli prawie 24m2 okna ma inny współczynnik niz zostało to ustalone ze sprzedawca i zapisane w umowie. W umowie jest: np gorny trapez zestawu witryn 6/12/6/14/6 Uw= 0,79, w rzeczywisotsci jest 6/12/6/12/6 Uw=0,96, kazda czesc teego zestawu witryn ma inne Uw niz ustalone podczas zawierania umowy i inny pakiet niz widnieje na umowie. Przypuszczam, ze nie jest to niewinna pomyłka. Mysle, ze takie kwiatki zdarzaja sie czesto na budowach, ale inwestorzy tak drobizagowo nie sprawdzaja wszystkiego. Ja to zauwazyłam po jakims czasie, nie od razu po przyjezdzie okien. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez uwaga_groźnyinwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.06.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 szyba 4/18/4/18/4 - U = o,5 - ciekawe skad taka niska wartosc - takie szyby to tylko z kryptonem - argon nie da tak nieskiej wartosci Przecież większość producentów stolarki ma takie szyby w ofercie... W V70 OPTIMAL BLACK zastosowano dwukomorowe zespolenie szyb o współczynniku przenikania ciepła U=0,5W/m²K i budowie: 4/18ar/4/18ar/4 (łączna grubość pakietu wynosi 48 mm). W oknie PETECKI EXCELLENT Line 90 MD znalazł zastosowanie standardowo pakiet szybowy 4 / 16 / 4 / 16 / 4 dla którego k = 0,6. Istnieje możliwość zamontowania pakietu 4 / 18 / 4 / 18 / 4 dla którego k = 0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.06.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) ramka 18mm [ATTACH=CONFIG]265579[/ATTACH] ramka 16 Edytowane 15 Czerwca 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 15.06.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 szyba 4/18/4/18/4 - U = o,5 - ciekawe skad taka niska wartosc - takie szyby to tylko z kryptonem - argon nie da tak nieskiej wartosci http://www.effector2.com.pl/pobierz/pliki/897c53f5.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 15.06.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) s jest to kolejny odlot ta walka o te 0,1 ej To nie chodzi o te 0,1 dla szyby, ale czy ze to różnica niewielka to powód nabijania w butelke klienta? Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Eraska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 15.06.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) http://oi58.tinypic.com/2mds939.jpg Który z panów montażystów tu obecnych zamontowałby tak klientowi okno?- Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Eraska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.06.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 O ile widzę zastosowano podpory HeikoJestem totalnym przeciwnikiem ich stosowania ale . . . są zwolennicy tego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.06.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 UGI, czy możesz tu zapewnić, że poziom 0 który ustalisliście nie uległ zmianie w trakcie realizacji okien i wszystkie ustalenia (np. dot. podmurowań) zostały wypełnione? Bo ja właśnie w tym punkcie widzę początek domina większości błędów które się pojawiły. Drugiej stronie nie mam po co wytykać. Pokazałaś zdjęcia, oni nie próbują tego negować więc to pewnie jest prawda. Co zmieni litania narzekań? Sądzę że Wasza umowa nie były dość dokładna i na tym tle masz przewagę (ale czy ustnie nie umawialiście się na pewne rzeczy, np. wspomniany poziom 0? Ustna umowa, to też UMOWA). Eraska, W przesuwce chodzi Ci o brak dobrego podparcia okna? Otóż nie ma obowiązujących zasad. Są tylko różne wytyczne. DLa mnie nr 1 jest instrukcja producenta, nr. 2 - wytyczne ZMS a jeśli obie są sprzeczne, to wtedy szukam kompromisu. Podpory które masz użyte są jednym z rozwiązań, ale pewnie większość z nas uważa, że lepiej byłoby to wykonać na kombinacji : poszerzeni i/lub podmurowanie. Tylko w obu wypadkach to jest jakiś koszt który należy uwzgledniać w kalkulacjach i ktoś musi za to zapłacić.Nikt nie neguje błędów które pokazujesz i Twoja sytuacja wydaje się być jasna. Rozumiem że szukasz pomocy w doprowadzeniu tej sprawy do finału?Może zadzwoń do oknotestu z pytaniem jak to poprowazić. To jest fair że nie ujawniasz nazwy producenta, chociaz w tym wypadku ewidentnie na to zasłużył. ps. jeszcze raz mówię: może wyglądam na zimnego drania bez współczucia, ale Wasze problemy są dla mnie jedynie przestrogą dla innych. Może ktoś to przeczyta i będzie miał szansę na ich uniknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uwaga_groźnyinwestor 15.06.2014 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) UGI, czy możesz tu zapewnić, że poziom 0 który ustalisliście nie uległ zmianie w trakcie realizacji okien i wszystkie ustalenia (np. dot. podmurowań) zostały wypełnione? Bo ja właśnie w tym punkcie widzę początek domina większości błędów które się pojawiły. Drugiej stronie nie mam po co wytykać. Pokazałaś zdjęcia, oni nie próbują tego negować więc to pewnie jest prawda. Co zmieni litania narzekań? Sądzę że Wasza umowa nie były dość dokładna i na tym tle masz przewagę (ale czy ustnie nie umawialiście się na pewne rzeczy, np. wspomniany poziom 0? Ustna umowa, to też UMOWA).. Poziom zero wynika z projektu, jest z nim zgodny, taki byl wskazywany podczas pomiarów na budowie, taki był po raz kolejny wskazywany podczas drugiego pomiaru zestawu witryn, taki sam zastali montazysci podczas montazu. Nic tutaj zmianie nie uległo i nie ulegnie do konca budowy, bo do tego poziomu sa przeciez dostosowane wysokosci drzwi i stropu oraz podciagów. Ustne zapewnienia i ustalenia w wiekszosci nie zostały przez sprzedawce spisane, ale byly bardzo dokładnie dogadane i zadnego z nich nie zmieniłam od chwili podpisania umowy; sprzedawca/montazysta natomiast probuje teraz zaprzeczac naszym ustaleniom. Wszystkie ustalenia dotyczace przygotowania osciezy do montazu zostały bardzo dokładnie wypełnione zgodnie z umowa i uzgodnieniami z montazysta. Oczywiscie lepiej byłoby gdyby te ustalenia byly wpisane do umowy, prosiłam o to, sprzedawca zbył mnie. Dzis juz postapiłabym inaczej - podziekowałabym za wspolprace, bo to juz zle wrózyło. Jednak nawet gdyby te ustalenia były dokładnie spisane w umowie to nic by to na dzien dzisiejszy dla mnie nie zmieniało, montaz byłby tak samo blednie wykonany, pomiar rowniez. Budowa stałaby, sprzedawca podobnie jak dzis wypierałby sie swojego bledu. Poniewaz nie widac po nim jakiejkolwiek checi wyjasnienia, wspolpracy, ugody - sytuacja czy z szczegolowa czy z ogolnikowa umowa byłaby dzis dla mnie identyczna. To tylko iluzja, ze moglam zapobiec tej sytuacji. Ani szczegolowa umowa, ani drobiazgowy kierownik budowy, ani upierdliwy inwestor nie ochroni przed brakiem wiedzy i umiejetnosci wykonawcy. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez uwaga_groźnyinwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.06.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Ch.., dupa i kamieni kupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.06.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Tak się zastanawiam... Skoro było 20 ofert to nie było czasem tak, że inni mieli balkony wysokie na 235 a ten jeden na 230? Oczywiście było taniej. Ale czy nie dawało to do myślenia? UGI - ja nie jestem twoim wrogiem ani tym bardziej znajomy sprzedawcy czy pracownikiem stolbudu. Szukam tylko przyczyny tego błędu. O ile trapez ze złymi kątami to prawdopodobnie brak doświadczenia (i podstaw geometrii?) u wykonawcy w obliczaniu rozmiarów "nieprostokątnej" konstrukcji to już te zbyt krótkie balkony są zastanawiające. Brak zapisów na temat poziomu zero w umowie działa na twoją niekorzyść. Bo mamy słowo przeciw słowu. Jeżeli poziom zero jest zgodny z projektem jak piszesz, to jest to argument dla ciebie. Niestety jako to druga strona procesu budowlanego niejednokrotnie spotkałem się z nieuczciwością klientów. Potrafią wmawiać w żywe oczy niestworzone rzeczy i iść w zaparte. Czasem umowa, której zapisów skrzętnie pilnuję (właśnie np. ten feralny poziom zero) odświeża im pamięć. Ile razy słyszałem pół roku/rok po montażu: "proszę pana, źle zamontowaliście bramę - za wysoko/za nisko". Okazywało się, że my zamontowaliśmy zgodnie z zapisem w umowie ale posadzkarze zdecydowali o zrobieniu spadku, albo o cieńszym ociepleniu, albo inwestor planował płytki w garażu a zabrakło kasy i jest goły beton PS. Nadal chętnie się dowiem jak plasowała się cenowo wybrana oferta w stosunku do 19 pozostałych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.06.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ... jak się mogła plasować oferta Srolbudu Włoszczowa - najniżej.To taki Drutex w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 15.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 "Który z panów montażystów tu obecnych zamontowałby tak klientowi okno?" - jest to sposob jak najbardziej poprawny - rzadko stosowany bo za "drogi" - mogli ci te drzwi postawic na ceglach - tak wiec nie narzekaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 15.06.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 "To nie chodzi o te 0,1 dla szyby, ale czy ze to różnica niewielka to powód nabijania w butelke klienta?" nie doszukuj sie nabijania w butelke - jeszcze raz powtarzam ze sa dwa sposoby podawania wspolczynnika U - dla calej szyby lub dla szyby z ramka - stad ta roznica. Zastanow sie lepiej skad masz te szyby 0,5 - takich szyb nie ma praktycznie w Polsce. - pieklisz sie o 0,1 a masz zapewne szyby 0,9 - 0,8 bo tyle jest realne - a jak zamontujesz okna z szybami U=0,5 bez montazu trójwarstwowego to te twoje cieple szyby beda warte funta klakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 15.06.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 "Najwazniejsza jednak jest tutaj opinia rzeczoznawcy stolarki okiennej" - w buty wsadzisz te opinie bo kazdy Sad ja obali - ciekawe co on tam naskrobie w tej opinii szyby 0,5 - to tylko na papierze sa - badane i sprawdzane - wychodzi 0,6 - 0,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 15.06.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Rozumiem że szukasz pomocy w doprowadzeniu tej sprawy do finału?Może zadzwoń do oknotestu z pytaniem jak to poprowazić. To jest fair że nie ujawniasz nazwy producenta, chociaz w tym wypadku ewidentnie na to zasłużył. . Czego ja tu dziś szukam? Chyba odpowiedzi czy fabryka ( duża fabryka) która produkuje coś takiego , jest w stanie ( specjalnie dla mnie:)) wyprodukować coś lepszego? Tak skrotowo mamy przetarcia na 9 z 10 ram okiennych, na mniej wiecej połowie skrzydeł ( według informacji producenta raczej nie są do naprawy tylko do wymiany) ,wszystkie listewki walne młotkiem, cześć adapterów wszystkie pakiety szybowe do wymiany, 1 z 2 mechanizmów przesuwu okna, a no i po ostatnim deszczu jest woda pod wszystmi uczelniami gdzie lala sie woda. Mamy sie z nimi bic przez następne 20 lat? I z ich poprawkami ? Nie ujawniam - zawsze jeszcze zdążę, a zreszta czemu inni maja mieć lepiej odemnie niech tez sie mecza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 15.06.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 "Najwazniejsza jednak jest tutaj opinia rzeczoznawcy stolarki okiennej" - w buty wsadzisz te opinie bo kazdy Sad ja obali - ciekawe co on tam naskrobie w tej opinii 7 Jejku pchelek sprzedawca ma 14 dni na udzielenie odpowiedzi pisemnej na reklamacje niezgodności towaru z umowa ( niezgodnosc ta tez obejmuje nieprawidlowy montaz) jeśli nie odpowie to jest jednoznaczne z tym ze ja uznał. W moim przypadku nie raczył sie pofatygowac,u UGI chyba tez nie i sad niema tutaj co obalac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 15.06.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 "- pieklisz sie o 0,1 Sie nie piekle, prawie jestem im wdzięczna bo to mój as w rękawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eraska 15.06.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) "Który z panów montażystów tu obecnych zamontowałby tak klientowi okno?" - jest to sposob jak najbardziej poprawny - rzadko stosowany bo za "drogi" - mogli ci te drzwi postawic na ceglach - tak wiec nie narzekaj A to dlatego szukali cegieł na budowie, a ze ich nie było to wymyślili coś innego Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Eraska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.06.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) .....szyby 0,5 - takich szyb nie ma praktycznie w Polsce. - pieklisz sie o 0,1 a masz zapewne szyby 0,9 - 0,8 bo tyle jest realne - a jak zamontujesz okna z szybami U=0,5 bez montazu trójwarstwowego to te twoje cieple szyby beda warte funta klakow Wybacz Pchełku ale: - montaż trójwarstwowy ma się nijak do szyb czy Uw okna, ma wpływ i to iluzoryczny na stałość wartości Psi na styku okna z murem - czyli parametrem uwzględnianym dopiero w bilansie cieplnym całego domu. - mnie jako klienta nie interesuje jak się liczy Ug, ważne są parametry w Deklaracji Zgodności a ta mówi jednoznacznie, dla szyby 4/18/4/18/4 wypełnionej argonem (symbol A bądź Ar), z zewnętrznymi szybami z warstwą niskoemiosyjną (symbol LE) ma ona Ug=0,5 i tą wartość przyjmuje się do dalszych obliczeń Poniżej załącznik Edytowane 15 Czerwca 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts