miros1 06.06.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Miałbym do szanownego grona parę pytań. Szukam idealnego rozwiązania w mojej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco: Mam podpiwniczenie (3/4 wysokości wkopane w ziemie), ściany tego podpiwniczenia izolowane styropianem (grubości w tej chwili nie znam), sufit też. Posadzka z hydrobetonu. Podpiwniczenie składa się z dwóch pomieszczeń 50m2 każde (wysokość około 2,5m), i 3 mniejsze pomieszczenia. Łącznie jest około 130m2. Parametry jakie chciałbym utrzymać w zimie w jednym pomieszczeniu to: temperatura w okolicach 19 stopni Celsjusza, wilgotność < 65 / 70 % w drugim pomieszczeniu w zimie temperatura w okolicach 15 stopni Celsjusza, wilgotność <65 / 70 % Pomieszczenia muszą być wietrzone dość intensywnie (jak będzie potrzeba to podam ile m3 / h), nie musi to być wietrzenie ciągłe. No i teraz pojawia się pytanie o system ogrzewania jaki będzie najlepszy w moim przypadku. węgiel odpada z racji tego, że jest uciążliwy, drewno też. Jest gaz sieciowy i ta opcja jest najbardziej logiczna, tylko pytanie jak wykorzystać ten gaz? Zastanawiałem się nad ogrzewaniem nadmuchowym, piecykami / grzejnikami naściennymi, a może klasycznie C.O. i grzejniki zwykłe? Co szanowne grono może mi doradzić? Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts