Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie będzie najlepsze w tym przypadku. Prośba o rady

miros1

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Miałbym do szanownego grona parę pytań.

Szukam idealnego rozwiązania w mojej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco:

Mam podpiwniczenie (3/4 wysokości wkopane w ziemie), ściany tego podpiwniczenia izolowane styropianem (grubości w tej chwili nie znam), sufit też. Posadzka z hydrobetonu.

Podpiwniczenie składa się z dwóch pomieszczeń 50m2 każde (wysokość około 2,5m), i 3 mniejsze pomieszczenia. Łącznie jest około 130m2.

Parametry jakie chciałbym utrzymać w zimie w jednym pomieszczeniu to:

temperatura w okolicach 19 stopni Celsjusza, wilgotność < 65 / 70 %

w drugim pomieszczeniu w zimie

temperatura w okolicach 15 stopni Celsjusza, wilgotność <65 / 70 %

Pomieszczenia muszą być wietrzone dość intensywnie (jak będzie potrzeba to podam ile m3 / h), nie musi to być wietrzenie ciągłe.

No i teraz pojawia się pytanie o system ogrzewania jaki będzie najlepszy w moim przypadku.

węgiel odpada z racji tego, że jest uciążliwy, drewno też.

Jest gaz sieciowy i ta opcja jest najbardziej logiczna, tylko pytanie jak wykorzystać ten gaz? Zastanawiałem się nad ogrzewaniem nadmuchowym, piecykami / grzejnikami naściennymi, a może klasycznie C.O. i grzejniki zwykłe?

Co szanowne grono może mi doradzić? :)

Pozdrawiam

Mirek