Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konkretna fuszerka po 1 dnu bez pilnowania firmy... Co teraz?

Recommended Posts

Oj tam oj tam... chyba w 3 słupach miałem też spore raki i kierownik pierwotnie chciał te słupy rozwalać. I stało się to mimo iż byłem na budowie i stałem i patrzyłem na wibrowanie - no po prostu w tych 3 słupach majster buławy pewno nie zagłębił. Koniec końców zostało to obrzucone silną zaprawą i stoi do dzisiaj. Dom też stoi... myślę żeby nie przesadzać gdzie nie trzeba... każdemu się coś takiego może przytrafić... ;)

Albo że ma porównanie z pracą rzetelnie wykonaną. Ja też widzę dużą różnicę w podejściu do pracy ludzi w Polsce. Odstawianie fuszerki jest na porządku dziennym, marnowanie materiałów, niedotrzymywanie terminów, nieszanowanie cudzych narzędzi czy innych rzeczy pozostawionych przez inwestora na budowie.

Może wszyscy powinniśmy mieć takie podejście jak autor, wtedy nie byłoby tylu partaczy i kierowników budowy tylko na papierze. Mam wrażenie, że Polska to kraj w którym nie bierze się odpowiedzialności za swoją pracę.

Sorry za ten jad, ale mam właśnie przejścia z tynkarzami i zastanawiam się ile razy można dawać komuś szansę?

Sam parę ekip już w życiu wywaliłem z mojej budowy. Jeżeli ława jest ok jeżeli wieniec jest ok a na jednym czy dwóch rdzeniach wyszły raki to może nie ekipa do bani tylko coś poszło nie do końca z planem. Zalewanie takich elementów naprawde może czasem przynieśc niepodzianki.

Inwestor oszczedza na czym sie da częto na kierowniku Ci godzą sie na fikcyjne wpisy nie oglądajec reazlizacji bo taniej. Tu jest przyczyna wielu problemow na budowie

Inwestor oszczedza na czym sie da .... bo taniej. Tu jest przyczyna wielu problemow na budowie

zgadzam się z tym w 100 %

często inwestor nie rozumie, że rażąco niska cena czegokolwiek raczej musi się równać niskiej jakości (albo gorsze materiały albo gorsza jakość usługi)

tego nie da się oszukać, tani "wykonawca" spod przysłowiowej budki z piwem, którego jedynym narzędziem jaki posiada jest szpadel i kielnia nie może zrobić usługi na tym samym poziomie co usprzętowiona i doświadczona firma

niestety u nas cały czas uważa się, że jeżeli ktoś zgodził się coś zrobić za jakąś cenę to musi to zrobić na najwyższym możliwym poziomie jakości i nie dociera do inwestorów to, że tak proponowana cena może wynikać z totalnego braku doświadczenia i braku nawet umiejętności prawidłowej wyceny prac lub z tego, że pracownicy którzy będą wykonywali zlecenie będą zarabiali ze 3 zł/godz a co to oznacza nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć

to nie ekipa jest winna ale...betoniarnia.Miałem okazję oglądac zalewanie ław fundamentowych w wielu domach,ostatnio takze u siebie i sasiadów,to samo wieńce czy podciągi...uwierzcie w 80% przypadków przyjezdza beton którego zawibrowac się nie da,albo kruszywo za grube albo proporcje albo konsystencja.U mnie jak lali ławe to beton związłą na kamień w ciągu 15 minut ahahaha jakie zacieranie jakie wibrowanie.Widziałem niednokrotnie jak pompa podaje beton najpierw gesty..potem żadki leci i tak w kółko...to jest parodia ale u nas betoniarrnie maja taki przerób ze tam tylko sie liczy czas i dalej do przodu a nie niuanse.Człowieku zapsikaj pianka zamaluj i zapomnij o tym,zreszta 100% projektów jest dziś przewymiarowanych konstrukcyjnie,jak zbijesz kurnik z kilku sosenek to tez sie długo nie zawali...Dawaj z robota do przodu a nie maruzisz:D

szkoda tylko ekipy bo niewinna.:eek: