szukaj 08.06.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Z tego co się orientuję to jest to dopuszczone w Polsce.Widywałem tego sporo w Naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.06.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Działa to na zasadzie najpierw wywiew, później nawiew. Przez minute wywiewasz ciepłe powietrze podgrzewając lamele. Później nawiewasz świeże, które odbiera ciepło z lameli. I tak co minutę zmieniasz kierunek przepływu strumienia powietrza. Ot cała idea tej "nowej koncepcji" rekuperatora. Czyli naprzemiennie robisz w domu podciśnienie ( zaciąga Ci Zimą każdą dziurą zimne powietrze z zewnątrz, lub latem gorące ) i nadciśnienie ( wywiewa z domu ciepłe powietrze zimą a latem chłodne na zewnątrz ), nie mówiąc już o żywotności wentylatorów 60 razy na godzinę on/off . Zaiste kpina z zrównowążonej wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 08.06.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Nie to że chcę bronić Pana TB ale warto zamist donosić się dokształcić. Pan TB nie wymyślił żadnej rewelacji z czerpnią i wyrzutnią. Lata temu niejak firma SYSTEMAIR lider rynku rekuperacji w krajach skandynawskich wprowadził czerpnie z wyrzutnią. Link poniżej: http://wtspartner.pl/cvvx-160-vx-400-czerpniawyrzutnia-systemair-p-30738.html witam zgadzam się - warto się dokształcić, a nie tylko kogoś wyśmiewać jest to system szeroko stosowany w wielu krajach w małych mieszkaniach, u nas także pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 08.06.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Niestety tak jest na forum że racje ma tylko większość.Dlatego żadko reaguje na niektórych "głupoty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 08.06.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Brednie które zaczyna propagować TB zasługują na zgłoszenie do moderatora Forum jako potencjalnie szkodliwe dla użytkowników tego Forum. witam no to musisz zgłosić "Muratora" do forum, bo on też wielokrotnie w swoich artykułach pisał o tym systemie:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.06.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 9. Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że:1) powietrze wywiewane nie zawiera uciążliwych zapachów oraz zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia,2) przeciwległa ściana sąsiedniego budynku z oknami znajduje się w odległości co najmniej 10 m lub bez okien w odległości co najmniej 8 m,3) okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni - co najmniej 2 m,4) czerpnia powietrza, usytuowana w tej samej ścianie budynku, znajduje się poniżej lub na tym samym poziomie co wyrzutnia, w odległości co najmniej 1,5 m.10. Czerpnie i wyrzutnie powietrza na dachu budynku należy sytuować poza strefami zagrożenia wybuchem, zachowując między nimi odległość nie mniejszą niż 10 m przy wyrzucie poziomym i 6 m przy wyrzucie pionowym, przy czym wyrzutnia powinna być usytuowana co najmniej 1 m ponad czerpnią.11. Odległość, o której mowa w ust. 10, może nie być zachowana w przypadku zastosowania zblokowanych urządzeń wentylacyjnych, obejmujących czerpnię i wyrzutnię powietrza, zapewniających skuteczny rozdział strumienia powietrza świeżego od wywiewanego z urządzenia wentylacyjnego. Nie dotyczy to przypadku usuwania powietrza zawierającego zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe zapachy lub substancje palne OK tyle Prawo Budowlane - czyli w pewnych warunkach taka ,,proteza'' jest dozwolona .Na pewno nie jest to rozwiązanie zalecane przy nowobudowanych domach - nikt nie przekona że usytuowanie czerpni i wyrzutni w odległości 10 cm od siebie zapewni przy wietrznej pogodzie skuteczny rozdział powietrza ,,zużytego'' z ,,świeżym''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.06.2014 01:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Nie to że chcę bronić Pana TB ale warto zamist donosić się dokształcić. Pan TB nie wymyślił żadnej rewelacji z czerpnią i wyrzutnią. Lata temu niejak firma SYSTEMAIR lider rynku rekuperacji w krajach skandynawskich wprowadził czerpnie z wyrzutnią. Link poniżej: http://wtspartner.pl/cvvx-160-vx-400-czerpniawyrzutnia-systemair-p-30738.htmlPomysł nie polega na czerpni a chodzi o druga stronę - wyjście wielokanałowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.06.2014 01:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 (edytowane) witam no to musisz zgłosić "Muratora" do forum, bo on też wielokrotnie w swoich artykułach pisał o tym systemie:) pozdrawiam Przecież temu Panu chodzi o atak na mnie. Ma daleko i głęboko wszystkie czerpnie świata. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?52277-Minirekuperator-Blue-HR25-firmy-EMKA Nikt nie protestował http://instalszop.pl/do/item/hr500/Centrala-rekuperacyjna-rekuperator-HR-500 Do dziś było OK? Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.06.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Viessman Vitovent 200-D - kolejny produkt o nazwie rekuperator miejscowy. Nie wiem jaki jest zamysł takiego rekuperowania, ale nie jest to nowa koncepcja, tylko jakś proteza dla tych do nie mogą rozprowadzić kanałów. Cena też nie jest satysfakcjonująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.06.2014 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Viessman Vitovent 200-D - kolejny produkt o nazwie rekuperator miejscowy. Nie wiem jaki jest zamysł takiego rekuperowania, ale nie jest to nowa koncepcja, tylko jakś proteza dla tych do nie mogą rozprowadzić kanałów. Cena też nie jest satysfakcjonująca. W tego typu reku, nie była problemem czerpnia a odprowadzanie kondensatu na elewację ! To zamarzało, dlatego takie reku się nie przyjęły. "Nowość" polega wizualnie na rozdzielaczu w reku a wewnętrznie na bezpiecznym pozbywaniu się kondensatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.06.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 W tego typu reku, nie była problemem czerpnia a odprowadzanie kondensatu na elewację ! To zamarzało, dlatego takie reku się nie przyjęły. "Nowość" polega wizualnie na rozdzielaczu w reku a wewnętrznie na bezpiecznym pozbywaniu się kondensatu. Czy sądzisz, że przesiadując "na tronie" nie ma obaw, że powietrze wyrzucane choćby w małej części nie dostanie się z powrotem na solony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.06.2014 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Czy sądzisz, że przesiadując "na tronie" nie ma obaw, że powietrze wyrzucane choćby w małej części nie dostanie się z powrotem na solony ? Nie ma takiej możliwości, niezależnie od kierunku wiatru, czy jego braku. A mam do Pana pytanie... Skandynawie (i nie tylko ) podbijają rekuperatory z wymiennikiem typu rotor . Świetnie sprawdzają się w bardzo mroźnym klimacie. W tych centralach 5-do10% powietrza w wywiewu wraca - czy też to jest niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.06.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Jan Gaz ma taka czerpnię i wyrzutnie w jednym. Sam miałem zamiar takie coś założyć. Zrezygnowałem bo będzie GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.06.2014 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Jan Gaz ma taka czerpnię i wyrzutnie w jednym. Sam miałem zamiar takie coś założyć. Zrezygnowałem bo będzie GWC. Szanowny Pan się nie przejmuje, tu nie chodzi nikomu o czerpnię i wyrzutnię a o czepianie się. Problemem jest, nie co napisane a kto napisał. Nie jestem fanem poziomych wyrzutni, bo jest problem wilgocią na kratce. Ale w wypadku centrali o której pisałem, będzie planowana jest specjalna wyrzutnia i wymiennik regeneracyjny . Nic więc z zapachów nie powróci. Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.06.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Ja doskonale to widzę Nie jestem na forum od wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.06.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Nie jestem fanem poziomych wyrzutni, bo jest problem wilgocią na kratce. Ale w wypadku centrali o której pisałem, będzie planowana jest specjalna wyrzutnia i wymiennik regeneracyjny . Nic więc z zapachów nie powróci. Wróci wróci, tylko możliwe, że będzie już na tyle rozrzedzone, że praktycznie nie będzie wyczuwalne. Tym bardziej jeśli będą jakieś filtry węglowe. Ale nie chciałbym na sobie tego rozwiązania testować. Co do wyrzutni poziomych to nie powinno stosować się kratek na elewacji. Zdecydowanie lepiej jak wyrzutnia będzie "trójnikiem rurowym" i kondensat będzie ściekał przez otwór w dół z dystansem od ściany. Nie widzę natomiast takiego reku , gdzie wyrzut jest praktycznie też czerpnią, ponieważ chłodne (zimnejsze) powietrze czerpane z zewnątrz wzmaga kondensację i zamrażanie wody z powietrza wyrzucanego. Znacznie lepiej jak te funkcje będą rozdzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ventfitter 25.06.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Prace trwają [ATTACH=CONFIG]264451[/ATTACH] a odzysk 90% wystarczy Ostatnio sporo nowych "producentów" zaczęło eksperymentować na Zender'(rze) Czemu to rozwiązanie stało się tak popularne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2014 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ostatnio sporo nowych "producentów" zaczęło eksperymentować na Zender'(rze) Czemu to rozwiązanie stało się tak popularne? Odzysk ciepła zastosowano z myślą, by nie robić centralnego, poza tym ta firma od niedawna to wstawiła do oferty, może więc jest odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts