Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do forumowiczów a mianowicie czy wykonawca w ramach swoich obowiązków powinien robić taras , schody do budynku, ja byłem przekonany że tak , wykonawca twierdzi że to nie należy do stanu surowego, że poziom schodów leje się dopiero w momencie istnienia posadzek- jak to wyglądało u was i jakie macie z tym doświadczenia- jednym słowem czy wykonawca chce mnie wykiwać?!!! :(
https://forum.murator.pl/topic/19077-czy-schody-zewnetrzne-i-taras-wchodz%C4%85-do-stanu-otwartego/

Witam,

Wykonawca plecie duby smolone. Poziom schodow i tarasow mozna wyliczyc na etapie stanu surowego znajac grubosc poszczegolnych warstw podlogi ponad chudziakiem oraz grubosc wykonczenia schodow i tarasu. Grubosc warstw podlogi wykonawca musi znac by na wlasciwej wysokosci wykonac wszystkie nadproza (drzwiowe i okienne) oraz dolna krawedz otworu okiennego. Ponadto jezeli schody zewnetrzne i (lub) taras sa posadowione na swoich wlasnych fundamentach (zamiast na gruncie) to mozna powiedziec ze schody zewnetrzne i taras naleza juz do stanu zerowego. Choc te oczywiste prawdy nie zawsze sa oczywiste i dlatego powinny znalezc sie u umowie z wykonawca w punkcie "zakres prac do wykonania". Jednym zdaniem. U mnie taras i schody zewnetrzne (na wlasnych fundamentach) zrobili w ramach stanu surowego.

Pozdrowienia

Tu niestety będzie działać żelazna zasada, że jak czegoś nie ma wyszczególnego w umowie "to się tego nie robi". U nas schody były wliczone (wyszczególnione w umowie) do stanu surowego otwartego. Co również oznacza, że ten co kalkulował cenę, gdzieś to sobie uwzględnił.
Mam pytanie do forumowiczów a mianowicie czy wykonawca w ramach swoich obowiązków powinien robić taras , schody do budynku, ja byłem przekonany że tak , wykonawca twierdzi że to nie należy do stanu surowego, że poziom schodów leje się dopiero w momencie istnienia posadzek- jak to wyglądało u was i jakie macie z tym doświadczenia- jednym słowem czy wykonawca chce mnie wykiwać?!!! :(

Schody i tarasy jak najbardziej naleza do stanu surowego. Poza tym wszystko trzeba w umowie spisac - tak jest przede wszystkim bezpieczniej. Problem z poziomami bez posadzek, niech wróci do szkoły. A po co sie na budowie wyznacza poziom "0", dla aniołków. Jak by robił porzadną robote to by nie miał takich kłopotów. A gdzie inspketor nadzoru? To NAJWAZNIEJSZA postac na budowie, po inwestorze. A jak inspektor dał duszy, to wez go raportu i niech goni wykonawce, albo sam poprawia. Zycze powodzenia.