Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana podłoga - problem z zaolejowaniem

alicjag3

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Posiadam podłogę olejowaną dąb bielony marki Walczak. Raz juz ja olejowaliśmy i wszystko ładnie wyszło. Tym razem kupiłam generalnie lepszy środek (Osmo) i na oko wyglądało ok jednak szybko okazało się, że podłoga cała się klei , zostają na niej ślady stóp albo szare slady po podeszwach butów!! Tak to zostawiliśmy na 2 tygodnie z nadzieją, że się wychodzi. Lepi sie powolutku coraz mniej ale ślady zostają nadal. Wczoraj na fragmencie postanowiliśmy powtorzyc sprawę tym starym olejem i jest to co było po tym osmo czyli na nowo się lepi!! Proszę o pomoc.

Dodam, że użyliśmy na ok 60-65mkw 3/4 opakowania więc chyba nie za duzo jak ktoś mi sugerował.

Problemem może być skład oleju. Proszę zajrzyj na etykietę lub zrób zdjęcie i wstaw tutaj wtedy łatwiej będzie dojść do sedna sprawy. Nie wydaje mi się, abyś użył złej proporcji oleju/powierzchni jeśli stosowałeś się do instrukcji. Problemem może być sam olej. Ja do olejowania używam produktów z Bony i nigdy mi się żaden taki wypadek przy pracy nie zdarzył ;)

• 2 weeks później...

Całkiem rozsądna

Możesz spróbować sama. Spryskaj podłogę Bona Remover rozcienczony w odppowiedniej proporcji. (etykieta). Poczekaj aż "się przegryzie"z olejem i spróbuj zebrać z podłogi szorstką włókniną. Potem umyj Bona Soap. Powinno działać.....

Pozdrawiam

Robert Madrecki