Beria 07.06.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Kto pomoże obliczyć projektowe obciążenie cieplne według normy PN–EN 12831. Mam problem z wymiarami przegród potrzebnymi do obliczeń a mianowicie czy powierzchnie przegrody liczymy do osi ściany czy normalni tak jak to się oblicza np. przy malowaniu? Po drugie czy powierzchnie ściany liczymy razem z oknem czy okno usuwamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.06.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 A jaka wyjdzie różnica jak przyjmiesz wymiary w osiach lub w obrysie.Okna liczy się oddzielnie ,ściany oddzielnie.Nawet jak policzysz z dokładnością do mm i przyjmiemy ,że wsp przenikania jest taki jak w papierach to i tak dodajesz różne wsp zwiększające .A co z mostkami cieplnymi ?To konkretny przypadek przenikania a przyjmuję się współczynnik zwiększający.Te obliczenia nie są dokładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 chodzi o uproszczoną metodę obliczeń, mostki cieplne są zaizolowane. Czyli od powierzchni ściany odliczam powierzchnie okna tak?Ale nadal nie dowiedziałem się jak wymiarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.06.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Okna oddzielnie bo maja inny współczynnik przenikania.Wymiary z osi przegród. Nie jest mostkiem to co jest zaizolowanie.Mostek to, płyta balkonu, tarasu, sposób montażu okna ,słupy betonowe podpierające kawałek budynku,itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Czy wszystkie wymiary bierzemy z osi przegrody nawet jeżeli jest to ściana zewnętrzna ?i jaszcze jak się liczy powierzchnie posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Czy wszystkie wymiary bierzemy z osi przegrody nawet jeżeli jest to ściana zewnętrzna ? i jaszcze jak się liczy powierzchnie posadzki? ad1 tak, z osi ad2 powierzchnia po osiach, kubatura po wymiarach wewnętrznych (do strat na wentylację) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 bardzo dziękuje za pomoc. Rozumiem że wysokość przegrody to wysokość pomieszczenia+grubość stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 bardzo dziękuje za pomoc. Rozumiem że wysokość przegrody to wysokość pomieszczenia+grubość stropu Nie, wysokosc przegrody to to wysokosc pomieszczenia + 1/2 grobosci podłogi(stropu pod) + 1/2 stropu nad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Nie, wysokosc przegrody to to wysokosc pomieszczenia + 1/2 grobosci podłogi(stropu pod) + 1/2 stropu nad No nie wydaje Mi się. według nowej normy PN-EN 12831 wysokość kondygnacji to wysokość pomieszczenia+grubość stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 No nie wydaje Mi się. według nowej normy PN-EN 12831 wysokość kondygnacji to wysokość pomieszczenia+grubość stropu Podałem jak sie przyjmuje do obliczeń wysokosc przegrody, a nie wysokosc kondygnacji, to nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 w takim razie jak się odniesiesz do tego http://www.purmo.com/docs/Poradnik-Purmo-nowa-metoda-obliczania_12831_01_2012.pdfstrona 18-19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 w takim razie jak się odniesiesz do tego http://www.purmo.com/docs/Poradnik-Purmo-nowa-metoda-obliczania_12831_01_2012.pdf strona 18-19 Piotr Wereszczynski autor owego opracowania jest jednym z twórców oprogramowania Audytor OZC i pozostałych elementów Audytora Sankomu, był moim wykładowcą na studiach audytorskich, przekazał nam wytyczne do obliczeń które i ja dalej przekazuje. Normy mają to do siebie ze niektóre nie są az tak czytelne i proste do wykorzystania jak by to sie na pierwszy rzut wydawało, w samym rozporządzeniu dotyczącym metodologii sporządząnia swiadectw energetycznych znaleziono przynajmniej kilkanascie błedów. Prawidłowa interpretacja norm czasami nie jest taka prosta, dlatego tez ja wolę sie opierac na interpretacjach tych którzy je wykorzystują do programów wspomagających obliczenia cieplne. Audytor ma prawidłowo zaimplementowane te normy czego wynikiem jest zgodnosc wyników z rzeczywistoscią. Oczywiscie mozesz liczyć wg twojej interpretacji tej normy, to jest Twoj wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Ja to bym tego najchętniej nie robił w ogóle ale niestety muszę i teraz to już nie wiem bo to jak ja będę brał wymiary to mi wszystko jedno tylko co na to prowadzący przedmiot który to będzie sprawdzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Ja to bym tego najchętniej nie robił w ogóle ale niestety muszę i teraz to już nie wiem bo to jak ja będę brał wymiary to mi wszystko jedno tylko co na to prowadzący przedmiot który to będzie sprawdzał A to zmienia postać rzeczy, musisz zrobić tak jak sobie zyczy prowadzący, jak powinno byc faktycznie jest w tym przypadku niestotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Prowadzący kazał się posiłkować poradnikiem purmo którego link wstawiłem wcześniej. O ile wymiary ścian są tam jakoś mniej więcej objaśnione o tyle o wymiarach posadzki nie ma chyba nic chyba że będę powierzchnie pomieszczenia liczył według ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Prowadzący kazał się posiłkować poradnikiem purmo którego link wstawiłem wcześniej. O ile wymiary ścian są tam jakoś mniej więcej objaśnione o tyle o wymiarach posadzki nie ma chyba nic chyba że będę powierzchnie pomieszczenia liczył według ścian Napisałem wczesniej, jak liczyć, ale Ty wolisz po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Bo nie mam ochoty później poprawiać od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Bo nie mam ochoty później poprawiać od początku To dlaczego pytasz skoro i tak zrobisz po swojemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Bo myślałem, ktoś mi wytłumaczy jak to policzyć według normy a nie zacznie wymyślać po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Nie po swojemu, a wg P. Wereszczynskiego, którego interpretacje i wytyczne przekazałem, Ty zrobisz jak zechcesz a własciwie jak juz zacząles. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts