Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowe obciążenie cieplne

Beria

Recommended Posts

Kto pomoże obliczyć projektowe obciążenie cieplne według normy PN–EN 12831. Mam problem z wymiarami przegród potrzebnymi do obliczeń a mianowicie czy powierzchnie przegrody liczymy do osi ściany czy normalni tak jak to się oblicza np. przy malowaniu? Po drugie czy powierzchnie ściany liczymy razem z oknem czy okno usuwamy ?

A jaka wyjdzie różnica jak przyjmiesz wymiary w osiach lub w obrysie.

Okna liczy się oddzielnie ,ściany oddzielnie.

Nawet jak policzysz z dokładnością do mm i przyjmiemy ,że wsp przenikania jest taki jak w papierach to i tak dodajesz różne wsp zwiększające .

A co z mostkami cieplnymi ?

To konkretny przypadek przenikania a przyjmuję się współczynnik zwiększający.

Te obliczenia nie są dokładne.

w takim razie jak się odniesiesz do tego http://www.purmo.com/docs/Poradnik-Purmo-nowa-metoda-obliczania_12831_01_2012.pdf

strona 18-19

Piotr Wereszczynski autor owego opracowania jest jednym z twórców oprogramowania Audytor OZC i pozostałych elementów Audytora Sankomu, był moim wykładowcą na studiach audytorskich, przekazał nam wytyczne do obliczeń które i ja dalej przekazuje. Normy mają to do siebie ze niektóre nie są az tak czytelne i proste do wykorzystania jak by to sie na pierwszy rzut wydawało, w samym rozporządzeniu dotyczącym metodologii sporządząnia swiadectw energetycznych znaleziono przynajmniej kilkanascie błedów.

Prawidłowa interpretacja norm czasami nie jest taka prosta, dlatego tez ja wolę sie opierac na interpretacjach tych którzy je wykorzystują do programów wspomagających

obliczenia cieplne. Audytor ma prawidłowo zaimplementowane te normy czego wynikiem jest zgodnosc wyników z rzeczywistoscią.

Oczywiscie mozesz liczyć wg twojej interpretacji tej normy, to jest Twoj wybór.

Ja to bym tego najchętniej nie robił w ogóle ale niestety muszę i teraz to już nie wiem bo to jak ja będę brał wymiary to mi wszystko jedno tylko co na to prowadzący przedmiot który to będzie sprawdzał

A to zmienia postać rzeczy, musisz zrobić tak jak sobie zyczy prowadzący, jak powinno byc faktycznie jest w tym przypadku niestotne.

Prowadzący kazał się posiłkować poradnikiem purmo którego link wstawiłem wcześniej. O ile wymiary ścian są tam jakoś mniej więcej objaśnione o tyle o wymiarach posadzki nie ma chyba nic chyba że będę powierzchnie pomieszczenia liczył według ścian

Napisałem wczesniej, jak liczyć, ale Ty wolisz po swojemu.