Beria 07.06.2014 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Dziwne że w poradniku P. Wereszczyńskiego jest zupełnie co innego. Ato metodą obliczeń jakie podawałeś wcześniej bliżej do starej normy PN-B-03406:1994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Dziwne że w poradniku P. Wereszczyńskiego jest zupełnie co innego. Ato metodą obliczeń jakie podawałeś wcześniej bliżej do starej normy PN-B-03406:1994 Istotnie tak, ale P.Wereszczynski zaleca na str 16 pkt 3.2 aby stosować wymiary przegród wewnętrznych tak jak w normie PN-B-03406:1994, ponieważ nowa norma 12831:2006 nie precyzuje jednak sposobu okreslania wymiaru przegród wewnetrznych. Jezeli nie chcesz sie stosować do zalecen autora owego poradnika sam wymysl interpretację normy 12831 i zastosuj ją do swoich obliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 07.06.2014 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Z tym się akurat nie kłóciłem że przegrody wewnętrzne liczy się do osi. Natomiast cła reszta którą Mi radziłeś mija się z normą 12831:2006 a tym samym z zaleceniami P.Wereszczyńskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.06.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Przyjęcie normy 12831 do okreslania wysokosci przegród w zasadzie nie zmienia nic jezeli chodzi o tę wysokosc, przesunięcie o 1/2 grugosci stropu de facto nie zmienia nic, jezeli chodzi o długosc przegrody dla pomiesczen z tylko 1 scianą zewnętrzną tez nic nie zmienia (dalej w osiach) zmienia tylko dla scian naroznych o 1/2 grubosci sciany zewnetrznej, a tym samym zawyzy straty na przenikanie przez tą przegrodę, róznice dla obudwu norm ponizej procenta dla samych tylko scian zewntrznych, dla calosci budynku to będą promile, literalnie aby byc w zgodzie z normą aktualną tak trzeba liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.06.2014 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Ja to bym tego najchętniej nie robił w ogóle ale niestety muszę i teraz to już nie wiem bo to jak ja będę brał wymiary to mi wszystko jedno tylko co na to prowadzący przedmiot który to będzie sprawdzał Może jest jakieś forum naukowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beria 08.06.2014 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Może jest jakieś forum naukowe Na te fora to ludzie wchodzą raz na ruski miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts