Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaschnięta fuga na tarasie

KubaS__

Recommended Posts

Witam serdecznie,

mam całkiem spory problem z wykonywanym przeze mnie tarasem. Jestem na etapie fugowania i niestety rodzaj płytek skutecznie mnie pokonuje. Płytki są strukturalne, imitują drobne kamyczki rzeczne zatopione w szarej płytce. Fuga dobrana szara (Mapei). Problem polega na tym, że nie jestem w stanie wymyć fugi ze szczelin pomiędzy kamyczkami na płytce. Miejscami się udaje, miejscami nie. Fugowałem zarówno szpachelką jak i kilkoma packami gumowymi. Fuga zmywana kilka razy (po kilku minutach) szorstką gąbką, szczotką, szmatą i nic .Zastosowanie Atlasa Szopa również na nie wiele się zdało. Jak taras jest suchy, to wszystko wygląda idealnie, lecz gdy jest mokry od razu widać zabrudzone miejsca. Co robić? Czy istnieje mocniejszy środek do wyczyszczenia fugi z płytek? Taras ma 40m2. Fuguję małymi partiami.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

Edytowane przez KubaS__

Teraz może być ciezki temat umyc to, ale powiem ci tak czym my myjemy(odnawiamy)stare plytki i zagrzybiale fugi w fr. kupujemy kwas(asid)się nazywa, miesza się go z woda, rekawice maska i ogien żre co napotka na drodze cement, wszelkiego rodzaju plesni, grzyby, a w pl to nie wiem jaki srodek ci polecić,o sopro hg zmywacz jakims slyszalem ale pewnie nie da rady sobie z ta fuga.

kwas solny 10% zezre wszystko. Tylko co z tego - zeżre też położoną fugę. Zaczniesz fugować od nowa i masz ten sam problem. zrób zdjęcie płytek.

Może jak zafugujesz całość, łącznie z płytkami to będzie to jakoś wyglądało?