adamski9000 07.06.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Witam Forumowiczów Mam takie nurtujące mnie pytanie. Chciałbym kupić nieruchomość. W księdze wieczystej istnieje jeden właściciel, jednakże wiem, iż ten właściciel jest żonaty. W związku z tym takie pytanie. Czy w umowie przedwstępnej muszę tez uwzględnić żonę sprzedającego jako sprzedającego ? Czy też może wystarczy wyrażenie pisemnej zgody na sprzedaż nieruchomości przez żonę dla męża ? Dziękuję i pozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 07.06.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Notariusz dokładnie ustali, czy to jest majątek odrębny małżonka-nabyty np. w drodze spadku,czy jescze przed ślubem, może być to także intercyza.Sprzedający i kupujący muszą w akcie notarialnym określić z jakiego majątku pochodzi nieruchomość,zjakiego nabywca kupuje,i do jakiego wnośi ten kupiony, a sprzedający do którego majątku (własnego czy wspólnego) przenosi środki ze sprzedaży.Czasem płaci sie na dwa odrębne konta dla każdego z małżonków sprzedających oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts