Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zakład gazowniczy odmówił wydania warunków przyłączenia z powodów ekonomicznych.

Do wybudowania jest około 4km sieci. Ja rozumiem, ze dla mnie tego nie zrobią, bo koszty za duże i nigdy by im się to nie zwróciło.

Powstaje jednak pytanie, ilu musiałoby być chętnych, aby zakład gazowniczy pochylił się nad tym tematem?

Może skrzyknę sąsiadów i dla większej ilości chętnych postarają się i pociągną te 4km.

https://forum.murator.pl/topic/190793-za-daleko-do-gazu/

Witam,

zakład gazowniczy odmówił wydania warunków przyłączenia z powodów ekonomicznych.

Do wybudowania jest około 4km sieci. Ja rozumiem, ze dla mnie tego nie zrobią, bo koszty za duże i nigdy by im się to nie zwróciło.

Powstaje jednak pytanie, ilu musiałoby być chętnych, aby zakład gazowniczy pochylił się nad tym tematem?

Może skrzyknę sąsiadów i dla większej ilości chętnych postarają się i pociągną te 4km.

muszę cię zmartwić, że chyba sąsiadów Ci nie starczy.

U mnie we wsi chętnych na gaz było około 50 osób plus ksiądz :) do tego Gmina zadeklarowała, że szkołę (podstawówka i gimnazjum) przejdzie z opalania olejem na gaz ziemny. Do szkoły i około 30 odbiorów indywidualnych należało wykonać przyłącze gazu 3,7km. Z czego 3,3km w polu a jedynie ok 400m w terenie zamieszkanym (chodnik i inne media pod chodnikiem).

Gazownia wyliczyła że im się nie opłaci.

Po kolejnych staraniach jest szansa u Nas na gaz, ale z innej strony, od innej nitki. Ale za rok, może dwa. Może najpierw osiedle (maks 10-15 odbiorców) a potem dorobią 700m i dojdą do szkoły i około 25 odbiorców. Ale to już może za 3 lata.

Generalnie u mnie gazownia na początku dała już du... bo robiła kalkulację na odcinek 6km gdzie ostatnie 2km idą tylko w terenie zabudowanym, uzbrojonym gdzie jest drogo kłaść rury a na tych ostatnich 2km odbiorców było mało. Zamiast od razu kalkulować owe 3,7 czy maks 4km i dotrzeć do 80% zainteresowanych i szkoły.

Sam nie wiem, kto w gazowni pracuje i co trzeba zrobić aby chcieli Ci przyłączyć gaz. Na koniec i tak w rozmowie wyszło, ze choć ja mieszkam 150m od szkoły gdzie ma iść gaz to ja muszę za te 150m gazowni dołożyć ok 80 zł/mb. Skorzy byli coś od siebie dołożyć bo po drodze do mnie mijali 8 domków z ekogroszkiem, zaś koło mnie są działki (kilka sztuk na sprzedaż) , ale nie mniej niż 8-9 tys mam zapłacić Ja. Potem jeszcze mam 100mb swojej działki co kosztuje znowu z 6 tys. To ja za gaz dziękuję jak przyłacze z papierami i wszystkim ponad 17-18 tys wyszło. Nie wiadomo kiedy.

Oddział Kalisz. Może w Twoim oddziale inaczej to kalkulują ....

https://forum.murator.pl/topic/190793-za-daleko-do-gazu/#findComment-6478560

Niech ogłoszą zapytanie do firm które wykonują dla nich takie sieci. Te ich kalkulacje sa oderwane od rzeczywistości (Excel) i ktoś się moze zmieścic w ich maksymalnych założonych środkach.

W tej chwili jako wykonawca robię 500 metrów sieci do jednego domu jednorodzinnego.

https://forum.murator.pl/topic/190793-za-daleko-do-gazu/#findComment-6482671