anakens 08.06.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Witam serdecznie forumowiczów i z góry dziękuję zarówno za pomoc jak i wyrozumiałość bo jest to mój pierwszy post tutaj jestem na etapie finalizowania zakupu domu w stanie surowym zamkniętym. Pytanie moje dotyczy zastosowania najbardziej optymalnego rozwiązania w zakresie instalacji CO. Ponieważ oczywiście konsultowałem już możliwe rozwiązania z kilkoma firmami, różnią się swoimi propozycjami zwracam się z tym pytaniem do forumowiczów. Dom 3 kondygnacyjny o pow ok 383 m2, porównywalne kondygnacje po ok 130 m3 Planowane ocieplenie - 15 cm (styropian 0,31) Ocieplenie poddasza - PUR otwartokomórkowy 18 cm W domu będą wydzielone 4 kawalerki pod wynajem ( całość poddasza oraz jedna na piętrze) ok 100 m2 na piętrze oraz całość przyziemia ma być do mojej mojej rodziny. Maksymalna ilość osób zamieszkujących cały budynek: 10-12 Zaproponowano mi takie dwa rozwiązania: 1.Jeden piec kondensacyjny na cały budynek (obliczono na ok 42 KW + zbiornik 200-300 litrów) .Nie wymaga doprowadzania instalacji gazowej na piętro i poddasze co jest ewidentną korzyścią jeśli chodzi o koszt instalacji 2. Piece dwufunkcyjne na każde mieszkanie (5 szt konieczność doprowadzenia gazu do każdego mieszkania.) Moje pytanie dotyczy zastosowania któregoś z proponowanych rozwiązań, ew zaproponowanie innego optymalnego zarówno jeśli chodzi o koszt wykonania jak i późniejszej eksploatacji Dodam ,ze rezygnuję też z ogrzewania podłogowego (podobno są mniej zdrowe niż tradycyjne, zwłaszcza dla osób starszych) No i ostatnie pytanie, PEX czy Cu , w całości czy w części? Gdzie nie bać się PEX a gdzie warto postawić na CU? Bardzo dziękuję za porady Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anakens 10.06.2014 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 ups.... chyba szukam wsparcia nie tam gdzie powinienem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts