Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o porady CO -380 m2

anakens

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów i z góry dziękuję zarówno za pomoc jak i wyrozumiałość bo jest to mój pierwszy post tutaj :-)

jestem na etapie finalizowania zakupu domu w stanie surowym zamkniętym. Pytanie moje dotyczy zastosowania najbardziej optymalnego rozwiązania w zakresie instalacji CO. Ponieważ oczywiście konsultowałem już możliwe rozwiązania z kilkoma firmami, różnią się swoimi propozycjami zwracam się z tym pytaniem do forumowiczów.

Dom 3 kondygnacyjny o pow ok 383 m2, porównywalne kondygnacje po ok 130 m3

Planowane ocieplenie - 15 cm (styropian 0,31)

Ocieplenie poddasza - PUR otwartokomórkowy 18 cm

W domu będą wydzielone 4 kawalerki pod wynajem ( całość poddasza oraz jedna na piętrze)

ok 100 m2 na piętrze oraz całość przyziemia ma być do mojej mojej rodziny.

Maksymalna ilość osób zamieszkujących cały budynek: 10-12

Zaproponowano mi takie dwa rozwiązania:

1.Jeden piec kondensacyjny na cały budynek (obliczono na ok 42 KW + zbiornik 200-300 litrów) .Nie wymaga doprowadzania instalacji gazowej na piętro i poddasze co jest ewidentną korzyścią jeśli chodzi o koszt instalacji

2. Piece dwufunkcyjne na każde mieszkanie (5 szt konieczność doprowadzenia gazu do każdego mieszkania.)

Moje pytanie dotyczy zastosowania któregoś z proponowanych rozwiązań, ew zaproponowanie innego optymalnego zarówno jeśli chodzi o koszt wykonania jak i późniejszej eksploatacji

Dodam ,ze rezygnuję też z ogrzewania podłogowego (podobno są mniej zdrowe niż tradycyjne, zwłaszcza dla osób starszych)

No i ostatnie pytanie, PEX czy Cu , w całości czy w części? Gdzie nie bać się PEX a gdzie warto postawić na CU?

Bardzo dziękuję za porady

Pozdrawiam

Artur