Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z CO woda w bojlerze stygnie w ciągu 3 godzin

arek2426

Recommended Posts

Witam od kilku dni mam problem z kotłem, problem polega na tym że po wygaśnięciu ognia woda w bojlerze szybko stygnie, po ok 3 godz temp na piecu pokazuje poniżej 30 stopni a woda w kranie jest tylko letnia.

Zaznaczam że piec jest nowy 2 lata temu wymieniany, nowy bojler, jedynie cała instalacja "po staremu" wszystko w stalowych rurkach itd. Niedawno była mala przeróbka polegająca na założeniu zaworu odcinającego drogę na grzejniki w celu grzania poza sezonem grzewczym samej wody w bojlerze.

Co może być przyczyną? Jakiś zawór? Może ta przeróbka o której wspomniałem ma taki wpływ? Proszę o porady

IMG_20140608_103224.jpgIMG_20140608_103245.jpg

Edytowane przez arek2426

Dziękuje kolego za odzew.

Tak jak mówię stara instalacja, hydraulik który montował piec ostrzegał że ogólnie układ będzie się wychładzał dosyć szybko bo coś jest źle zrobione czy czegoś brakuje. Tak jak teraz nie używam elektroniki ani pompki ani sterownika, do podgrzania wody w bojlerze wystarcza grawitacja czyli nie ma mowy o tym że pompka pcha zimną wodę.

Czyli montaż przy bojlerze zaworu zwrotnego zamiast tego z "wajchą" może coś pomóc? Sprawdzę dzisiaj zakręcając bojler z gorącą wodą na noc czy będzie jakiś efekt.

Może jakiś elektrozawór przy wężownicy albo zawór termostatyczny?

Grzejąc na wodę piec rozgrzewa się do temp 60-65 stopni. Jest to bojler elektromet z podwójną wężownicą WGJ-g MAX 140 litrów. Izolacja termiczna polistyren. Czy piony odcięte? Na zdjęciu widać u góry zawór (obok rękawic po prawej stronie) który służy do odcinania całego obiegu zostaje tylko bojler chyba o to chodzi?

Wczoraj po nagrzaniu wody zakręciłem zawór przy wężownicy i coś pomogło woda nie stygła w takim tempie rano jest jeszcze letnia może jednak tam jest jakaś przyczyna. Jeśli chodzi o te zawory to zwrotny, elektrozawór czy zawór termostatyczny który było by najlepiej zastosować w takiej sytuacji?

Edytowane przez arek2426

A jeszcze proszę o jedną podpowiedź odnośnie tego czy jest możliwość żeby woda byłą schładzana przez powrót czy jakieś inne przyłącze? Bo przy zakręconym zaworze odcinającym grzejniki przy intensywniejszym paleniu z pompką kaloryfery w domu robią się letnie a rura przy piecu jest zimna czyli zawór trzyma.