Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termalica-co sądzicie?

Recommended Posts

myslałem nad jednowarstwową. Porównując z innymi BK. Analizuję dostępne materiały /i nie zwariowałem../ skłaniam się ku H+H. Dlaczego: nowe maszyny produkcyjne, blisko do zakładu produkcyjnego, certyfikaty /w przeciwieństwie do Termalica-oni głównie robią kostkę brukową i mają stare maszyny do BK/ robione w Polsce, darmowy instruktor od nich dla mojego murarza na 10 dni do budowy, możliwość obejrzenia w produkcji 'mojego' materiału u nich w zakładzie. Przyjechali do mnie dzisiaj z precyzyjnym wyliczeniem materiału jakiego potrzebuję, mogą się skontaktowaćz z moim Zwierzchlewskim /konstruktor/ celem dogrania projektów, przedstawiciel przyznał abym do fundamentów wybrał inne materiały nie wciskał /co robią wszyscy inni/ swoich, z szacunkiem wypowiadał się o konkurencji wskazując co jako laik mam konkretnie porównywać. W Ytongu-przy znacznie wyższej cenie-wyśmiali mnie jak poprosiłem o kogoś od nich do budowy. Polecili mi faceta z mojej okolicy, który w opinii hurtowników i fachowców z innych /pokrewnych/ branż, jest chachmętem i dupą nie fachowcem. Muszę zapłacić za policzenie co dokładnie potrzebuję do budowy z ich asortymentu. Na prośbę o materiały do porównania i odpowiedzi na wątpliwości odsyłają na stronę www. H+H sugeruje ścianę 1 warstwową ale aby uzyskać U<0.19 proponuje jednak ocieplić styropianem. Walczę dalej.....

• 5 months później...

Ja jeszcze nie mieszkam ale buduję dom z betonu komórkowego TERMALICA, i dramat materiał nie nadaję się do stawiania domu, 70% materiału jest uszkodzona, popękana i pokruszona, jak chcesz podnieść pustak to się sam rozlatuje (mogę przesłać zdjęcia moich ścian). Jak jeszcze nie kupiliście materiału to odradzam Termalice, przedstawiciel na moją reklamację nawet nie przyjechał, powiedział bym odłożył uszkodzone pustaki a jak już skończę budowę to przyjedzie zaznaczam 70% materiału absurd, nie chce przyjechać bo wie co i jakiej jakości sprzedaje!!!!

szukam osób mieszkających w domach z Termalica. Planuję budowę domu /parter + poddasze użytkowe, obrys ściany 11 x 7m + garaż; powierzchnia łączna 100m2/. Ciekawy jestem Waszych doświadczeń i opinii.

DSC_0160_1.jpg

DSC_0162_1.jpg

DSC_0165_1.jpg

DSC_0167_1.jpg

Ja jeszcze nie mieszkam ale buduję dom z betonu komórkowego TERMALICA, i dramat materiał nie nadaję się do stawiania domu, 70% materiału jest uszkodzona, popękana i pokruszona, jak chcesz podnieść pustak to się sam rozlatuje!

Ja się w porę wycofałem, bo coś mnie tknęło jak oglądałem filmiki z budowy betonem komórkowym - bloczki strasznie się kruszyły na rogach. Potem rozmowy z ludźmi w składach, wykonawcami... Spora część ludzi narzekała na ten problem. Podobno dużo zależy od transportu i składowania, ale przecież jak się kupuje w składzie to nie da się skontrolować całego towaru na miejscu, bo z reguły go tam nawet nie ma. Koniec końców buduję z pustaków ceramicznych... Odechciało mi się szaleństw i wybrałem klasykę :p

Ja jeszcze nie mieszkam ale buduję dom z betonu komórkowego TERMALICA, i dramat materiał nie nadaję się do stawiania domu, 70% materiału jest uszkodzona, popękana i pokruszona, jak chcesz podnieść pustak to się sam rozlatuje (mogę przesłać zdjęcia moich ścian). Jak jeszcze nie kupiliście materiału to odradzam Termalice, przedstawiciel na moją reklamację nawet nie przyjechał, powiedział bym odłożył uszkodzone pustaki a jak już skończę budowę to przyjedzie zaznaczam 70% materiału absurd, nie chce przyjechać bo wie co i jakiej jakości sprzedaje!!!!

Ervin, w jakiej klasie masz te pustaki?

Beton się kruszy z miliona powodów - jak przemoknie w składzie, jak się wytelepie na paletach, jak ma źle dobraną mieszankę... Jak wykonawca słyszałem już setki tłumaczeń od producentów betonów komórkowych :) Niestety taki to materiał, moim zdaniem kompletnie się nie nadaje do ścian jednowarstwowych, bo nawet tynkiem perlitowym nie idzie załatać wszystkich połączeń w taki sposób, żeby potem po termowizją ściana wyglądała przyzwoicie. Jeśli ktoś chce jednowarstwowo, to lepszym wyborem będzie ceramika. Budowa jest może trochę trudniejsza, ale przynajmniej pustaki docierają na budowę w dobrym stanie :) Przy pustakach szlifowanych możliwe jest też murowanie na cienką spoinę. Przy betonach to jest niestety fikcja - nawet na targach budowlanych przy budowach pokazowych nie zawsze im wychodzi... :p :P

Bardzo dziwny przypadek. Nie chcę krytykować jednak skoro wychwyciłeś ewentualne uszkodzenia to jak mogłeś pozwolić na takie wymurowanie ściany. Jeżeli otrzymałeś informację o odłożeniu bloczków, myślę iż należało tak postąpić, uszkodzone bloczki docina się i wmurowuje w naroża bądź przy otworach gdzie nie wypada pełny bloczek. Nie mam pewności ale chyba widać ślady używania tradycyjnego a nie gumowego młotka przy budowie. Mam niestety duże wątpliwości co do Twojego wykonawcy, ponieważ spoiny pionowe są zdecydowanie za szerokie. Technologia stawiania ścian z betonu komórkowego jest sprawdzona i posiada wielu zwolenników, jednak wymaga doświadczonego wykonawcy. Termoizolacyjność bloczków ma rację bytu jeżeli są one dobrze spasowane a spoiny pionowe i poziome minimalne.

Niestety zgodze sie z przedmowca Gaworem. Na zdjeciach jak wol widac ze bloczki byly tluczone metalowym mlotkiem i jest to pewnie przyczyna dlaczego czesc z nich popekala. Idiota probowal poprawic poziom ile mogl i napierd... w te bloczki.

Sam beton komorkowy jest kruchy i moze sie poobijac na paletach ale to sa juz ekstremy. Ja budowalem z Ytonga, material nie byl popekany i bloczki byly rowne. Budowalem z 24cm i dalem 15cm styro.

Sam BK ma tez zalety ktorych nie ma ceramika wiec gdybym mial budowac kolejny dom to pewnie znowu z BK, O samej termalice tez myslalem ale pozniej ktos mi powiedzial ze linia produkcyjna jest stara i maja problemy z certyfikatami. Do tego do Wawy transport wychodzil za drogo. Lepiej niech BrukBet robi ta kostke brukowa.

Sam BK ma tez zalety ktorych nie ma ceramika.

No pewnie, tak samo jak ceramika ma zalety których nie ma beton :) Generalnie takie porównania nie mają sensu - każdy w takiej dyskusji zawsze trzyma się "swojego" materiału i nie da się nikogo przekonać do zmiany zdania. Ja budowałem się z Porothermu i pomimo pewnych ograniczeń tego materiału uważam, że jest on najlepszym rozwiązaniem dla budownictwa jednorodzinnego.