marcinbbb 15.06.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Tomku... sam instalowałeś sprzęt Nie oczekuj odpowiedzi na swoje pytania bo u mnie firma robiła instalację. I jak mi się nie podoba to dzwonię DLACZEGO? I odpowiedź mam w ramach gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 16.06.2014 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Taa akurat życie nie jest takie piękne jak to przedstawiasz lub ci się wydaje. To zacznij od pytania dlaczego masz pompe bez takiego wskaznika To ze nie masz czujnika temperatury glikolu dochodzacego na zespole pompowym to nie znaczy ze nie masz strat takich jak ja tylko po prostu o nich nie wiesz. Gdybym był instalatorem tez montował bym takie pompy bez wskaźnika ileż to mniej problemow i zbędnych pytań dla takiej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.06.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Tomeczku ale ty jesteś instalatorem i ty zainstalowałeś ten czujnik, ty wiesz jakie masz straty przesyłowe, i ty zadajesz te "zbędne" pytania. Mam straty tak samo jak ty i pozostali forumowicze jednak ja nie staram się na siłę ich zminimalizować. Więcej wydasz na dodatkową otulinę niż uzyskasz stopni w zbiorniku. A za kilka dni napiszesz że po dodatkowym zaizolowaniu straty są podobne i co możesz teraz zrobić - pogodzić się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 16.06.2014 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Zbędne to ty piszesz odpowiedzi Ja pytałem jakie straty są u innych bo nie wiem czy ja mam duże czy są to straty raczej standardowe a ty dajesz dziwaczne odpowiedzi czy ocieplanie dodatkowe coś da czy nie o zimnych ścianach i o paleniu w domu .Szkoda twojego wysiłku pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 16.06.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam chciałem dopytać bardziej doświadczonych użytkowników jakie są straty przesyłowe Ja zauważyłem u siebie że na kolektorze jest temperatura o nawet 7-8 stopni wyższa niż pokazuje wskaźnik na pompie Mam rurę 16 stal nierdzewna w otulinie HT13mm odległość od solara do bojlera to jakieś 22m Czy to nie za dużo? czy czujka może tyle się myli ? witam, u mnie jest podobnie ale w warunkach zimowych. temp przy wężownicy od strony zasilania jest niższa nawet do 6 stopni od tej na kolektorze, odcinek rury na zewnątrz to ok 12 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macki12 16.06.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 przy okazji straty przesyłowe to nie jedyne straty. wykres z pracy mojego zestawu ( kolektory płaskie watt, zbiornik 300l + 120 zasobnik w kotle gazowym- na wykresie zbiornik2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 29.06.2014 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Wiec mogę już napisać po dodatkowej izolacji rur straty przesyłowe spadły z 9 do 2- 3 stopni Edytowane 29 Czerwca 2014 przez tomaszzakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts