Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - uporządkowanie informacji

Recommended Posts

Witajcie,

w najbliższych tygodniach chcę wykonać fundamenty na dość podmokłym terenie. Opinia geotechniczna w porządku - grunt jest niespoisty jednak wody gruntowe są bardzo wysoko (30cm pod powierzchnią a w mokrych miesiącach nawet na powierzchni). Teren będzie podnoszony o 50cm.

W takim przypadku z architektem i kierownikiem budowy ustalone:

• poziom zero wyniesiony 50cm ponad drogę przy działce, oznacza to podniesienie terenu o ok 50-60cm
  • beton na ławy (B25) lany bezpośrednio w grunt, bez chudziaka; zbrojenie ław - 6 prętów fi 12mm
  • na ławę izolacja pozioma - warstwa papy
  • ściany fundamentowe z bloczka betonowego - prawdopodobnie będzie to 10-12 bloczków do planowanego poziomu 0
  • zabezpieczenie ścian fundamentu od zewnątrz i od wewnątrz 3 warstwami dysperbitu (1 warstwa rozcieńczona podkładowa, 2 warstwy grubo na gotowo)
  • ocieplenie fundamentu - tutaj właśnie waham się i nie podjąłem jeszcze decyzji

W kwestii ocieplenia

z powodu dość specyficznych warunków wodnych skłaniam się ku zastosowaniu styroduru o grubości 10cm.

Fundament do ocieplenia ma w zaokrągleniu 50mb x 1,3m wysokości = 65m2 co daje 6.5m3.

Jeśli dobrze śledziłem zalecenia producentów i porady na tym forum, to:

• w przypadku styropianu ekstrudowanego (XPS) klei się go po prostu na ścianę zabezpieczoną dysperbitem i bezpośrednio zasypuje ziemią, tzn. nie są potrzebne zaprawy, siatki, folia kubełkowa
  • w przypadku styropianu ekspandowanego (EPS) np. swisspoor EPS hydro 035, dochodzi zaprawa, siatka i folia kubełkowa

Koszty (ceny "równe" dla uproszczenia):

• XPS - 450zł/m3 * 6,5m3 = 2925zł
  • EPS - 300zł/m3 * 6,5m3 = 1950zł + folia kubełkowa 250zł + 500zł siatka/klej = 2700zł

Jak widać różnica jest nieznaczna a pracy o wiele mniej. Pytanie, czy moje założenia i rozumowanie są dobre :)

Dodatkowe pytanie o układanie styropianu XPS - jest on sprzedawany w rozmiarze 60x125cm. Zakładając, że wysokość ściany fundamentowej wyjdzie ok 130-135cm to jak najkorzystniej układać styropian? Czy konkretnie XPS musi wtedy sięgać górnej krawędzi ściany fundamentowej? Czy dopuszczalne jest może ułożenie go dłuższym bokiem pionowo, tzn. sięgałby 120cm a ostatnie 10cm ocieplić już przy wykorzystaniu styropianu fasadowego na dalszym etapie prac? Pytanie być może głupie ale wolę zapytać i kontrolować wykonawców :p

[*] beton na ławy (B25) lany bezpośrednio w grunt, bez chudziaka; zbrojenie ław - 6 prętów fi 12mm

[*] na ławę izolacja pozioma - warstwa papy

[*] ściany fundamentowe z bloczka betonowego - prawdopodobnie będzie to 10-12 bloczków do planowanego poziomu 0

[*] zabezpieczenie ścian fundamentu od zewnątrz i od wewnątrz 3 warstwami dysperbitu (1 warstwa rozcieńczona podkładowa, 2 warstwy grubo na gotowo)

Dlaczego 6 pretów skoro grunty sa dobre? Dodatkowe prety na wode nic nie pomogą.

Izolacja pozioma ściany która będzie w wodzie i będzie wymalowana tylko dysprbitem to wyrzucone w błoto pieniądze.

Ściana w wodzie z bloczka to zły pomysł. Przemyśl beton lany w szalunki później poszukaj izolcji przeci wodnej a nie przeciwwilgociowej. Jak już zosatniesz przy bloczku to pamiętaj o rpaówce z obu stron i zmianie sposobu izlolowania szukaj izlocja na wody stojące czyli wywierające ciśnienie na powłokę.

Dlaczego 6 pretów skoro grunty sa dobre? Dodatkowe prety na wode nic nie pomogą.

Taką propozycję wysunął adaptujący architekt. Niestety moja wiedza nie jest w tym temacie na tyle dobra, aby kwestionować jego zalecenia.

Izolacja pozioma ściany która będzie w wodzie i będzie wymalowana tylko dysprbitem to wyrzucone w błoto pieniądze.

Tylko doprecyzuję - masz na myśli pionową izolację? Na te warunki (wysoki poziom wód gruntowych) rozumiem, że dysperbit i XPS uważasz za wyrzucanie kasy?

Ściana w wodzie z bloczka to zły pomysł. Przemyśl beton lany w szalunki później poszukaj izolcji przeci wodnej a nie przeciwwilgociowej. Jak już zosatniesz przy bloczku to pamiętaj o rpaówce z obu stron i zmianie sposobu izlolowania szukaj izlocja na wody stojące czyli wywierające ciśnienie na powłokę.

Raczej zostanę przy bloczku, jednak Twoja wypowiedź na pewno dała mi do myślenia. Rozumiem, że pisząc o izolacji przeciwwodnej masz na myśli np. papy izolacyjne na całą ścianę? Trafiłem jakiś czas temu na system icopal - nazywa się to chyba bezpieczny fundament. Rozumiem, że w tym przypadku nie jest konieczne wykonanie rapówki? Spotkałeś się z tymi rozwiązaniami icopala?

Taką propozycję wysunął adaptujący architekt. Niestety moja wiedza nie jest w tym temacie na tyle dobra, aby kwestionować jego zalecenia.

Konstruktor pewnie by tych pretów nie dokładał- to jest zapaswiec jestej po bezpiecznej stronie.

Tylko doprecyzuję - masz na myśli pionową izolację? Na te warunki (wysoki poziom wód gruntowych) rozumiem, że dysperbit i XPS uważasz za wyrzucanie kasy?

Nie nie pionową izolacje mialem na myśli a tak jak napisalem poziomą. Po co izocaj pozioma skoro na tym postawisz ścianę i utopisz ją w wodzie stosując kiepską izlocje pionową ? Nie mieszaj XPS do izlocji wodnych o tych pisałem.

Izolacja pozioma ma rację bytu pod warunkiem dobrze zaizoowanej ściany izolacjmi pionowymi.

ZŁA pionowa -DOBRA pozioma - szkoda kasy na obie

ZŁA Pozioma -DOBRA pionowa -szkoda kasy na obie

Raczej zostanę przy bloczku, jednak Twoja wypowiedź na pewno dała mi do myślenia. Rozumiem, że pisząc o izolacji przeciwwodnej masz na myśli np. papy izolacyjne na całą ścianę? Trafiłem jakiś czas temu na system icopal - nazywa się to chyba bezpieczny fundament. Rozumiem, że w tym przypadku nie jest konieczne wykonanie rapówki? Spotkałeś się z tymi rozwiązaniami icopala?

Nie znam systemu icopala, zreszta system nie ma znaczenia w szkole uczyli mnie że nierówne i niejdnorodne powierzchnie przed wykonaniem izlocji należy wyrównać i jak do tej pory nie spotaklem się z innymi wytycznymi. Mówisz o papie pewnie klejonej i jak to sobie wyobrażasz kleisz do bloczka a do fugi nie?

Izolacja z dysperbitu chroni ścianę przed wilogocią w gruncie, jeżeli woda w gruncie wywiera parcie na ścianę a u Ciebie ta sytuacja ma miejsce jak piszesz to muisz miec lpesze izlocja typu średniego lub ciężkiego. Kiedys typ cięzki to była papa i cegła, teraz są delikatniesze metody. Są mazidła które tworzą trwałe powłoki.

• 2 weeks później...

jajmar, dziękuję bardzo za naświetlenie tematu. Dzięki Tobie uniknąłem prawdopodobnie dość dużego problemu w przyszłości. Okazuje się, że projektant mimo mojego uczulania na wysoki poziom wód gruntowych po macoszemu potraktował sprawę izolacji przeciwwodnej i zostawił jak w oryginalnym projekcie izolację przeciwwilgociową z 3 warstw dysperbitu.

Ja po lekturze wielu artykułów oraz kart technicznych produktów, zdecydowałem na następujące rozwiązanie:

• izolacja pozioma na ławie - folia fundamentowa grubości 1,1mm
  • faseta na styku ławy fundamentowej ze ścianą fundamentową (ściana z bloczków betonowych)
  • nie robię rapówki na ścianie fundamentowej - boję się jej odparzenia, ostatnio temperatury dochodzą do +30 stopni; uczuliłem jednak murarzy na to, że nie przepuszczę ściany z dużymi ubytkami; fugi/zaprawa między bloczkami mają być robione na gładko i zatarte
  • izolacja od zewnątrz ściany fundamentowej - 1 warstwa dysprobitu 1:1 z wodą jako grunt; 3 warstwy Abizolu ST (po 1mm każda) nakładane naprzemiennie, tzn. jedna z góry na dół, druga z lewej do prawej, ostatnia z góry na dół
  • izolacja od wewnątrz ściany fundamentowej - 1 warstwa dysprobitu 1:1 z wodą jako grunt, dwie warstwy dysprobitu bez rozcieńczania
  • styropian hydro jako izolacja cieplna + folia kubełkowa jako ochrona izolacji cieplnej

Mam nadzieję, że to pozwoli mi spać trochę spokojniej.